Με την προσθήκη τριών ακυκλοφόρητων τραγουδιών, μεταξύ των οποίων και το “Ο κόσμος μας”, σε στίχους Γιάννη Απαρθινού, που δεν είναι άλλος από τον πρώην Πρύτανη του ΔΠΘ και πρώην Υπουργό, Γιάννη Πανούση.

Θανάσης Γκαϊφύλλιας: “ΒΙΝΥΛΙΟ;;; Κι όμως. Το 1999 το βινύλιο έπνεε τα λοίσθια κι εγώ κυκλοφόρησα το “STAVENTO” μόνο σε CD. Τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρείται, έστω και δειλά, μια στροφή σε παγκόσμιο επίπεδο προς το βινύλιο. Έτσι λοιπόν η εταιρία B-Side Records κυκλοφόρησε τώρα το “STAVENTO” σε βινύλιο. Για μένα ήταν ένα πολύ ευχάριστο δώρο και ελπίζω η εταιρία να αποσβέσει τα έξοδα της έκδοσης, που δεν είναι και λίγα, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πια εργοστάσια, και η παραγωγή έγινε στην Τσεχία”.

Επανακυκλοφορεί το “Σταβέντο” (1999 – Δίσκοι Κύτταρο Κομοτηνής) του τραγουδοποιού Θανάση Γκαϊφύλλια, σε διακόσια συλλεκτικά βινύλια, από την B-OTHERSIDE RECORDS (http://www.b-otherside.gr/).

Ο  μουσικοσυνθέτης, στιχουργός και ερμηνευτής Θανάσης Γκαϊφύλλιας, παραμένει στις μουσικές επάλξεις του τόπου μας για πενήντα συνεχόμενα χρόνια, προσφέροντάς μας μέσα από τις προσεγμένες δισκογραφικές του καταθέσεις, έργα που αντέχουν στον χρόνο και έχουν ένα ευδιάκριτο στίγμα. Έχοντας πάντα τις κεραίες του ανοιχτές στους κοινωνικούς αγώνες της κάθε εποχής, προσέφερε μουσικά αποκούμπια για να αποτυπώσει εύστοχα την αδικία και να σταθεί δίπλα στους αναξιοπαθούντες.

Το «Stavento», που κυκλοφόρησε το 1999 σε cd από τον ίδιο τον Θανάση Γκαϊφύλλια και το προσωπικό του label «Δίσκοι Κύτταρο Κομοτηνής», είναι ένα άλμπουμ γεμάτο από τραγούδια κοινωνικά, πολιτικά και άκρως επίκαιρα, παρά τα δεκαοκτώ χρόνια που έχουν μεσολαβήσει από την πρώτη του έκδοση.

Στα εννέα τραγούδια του άλμπουμ υπάρχουν μελοποιημένα ποιήματα του Καρυωτάκη (“Στο άγαλμα της ελευθερίας που φωτίζει τον κόσμο”, “Θέλω να φύγω πια από δω”) και του Κατσαρού (“Αντισταθείτε”), καθώς και οι εξαιρετικοί στίχοι των Μιχάλη Γκανά (“Μη με ακούτε”), Γιάννη Καλαμίτση (“Χώμα Ελληνικό”, η πρώτη στροφή από το γνωστό ποίημα του Γεωργίου Δροσίνη), Νίκου Σαλαβάτη (“Αντιστέκομαι”), Θανάση Αβραμίδη (“Σταβέντο”), του ίδιου του Θανάση Γκαϊφύλλια (“Κομοτηνή”) και ένα τραγούδι του Νίκου Αρμπιλιά (“Ιστορίες”). Τα τραγούδια αποδίδει ο ίδιος ο δημιουργός, με την εκλεκτή ερμηνευτική βοήθεια του Μίλτου Πασχαλίδη, του Χρήστου Θηβαίου, της Παιδικής Χορωδίας του Δημήτρη Τυπάλδου, της ομάδας μουσικής της Κοινότητας «Στροφή», ενώ στον δίσκο παίζουν μερικοί από τους καλύτερους Έλληνες μουσικούς. Τις ενορχηστρώσεις στα περισσότερα τραγούδια υπογράφει ο Απόστολος Δημητρακόπουλος και στο ομώνυμο τραγούδι ο αείμνηστος Βασίλης Δημητρίου.

 

Η Β-otherSide records επανεκδίδει (Μάρτιος 2017) το «Stavento» σε διακόσια αριθμημένα αντίτυπα βινυλίου, με την προσθήκη τριών ακόμα τραγουδιών του Θανάση Γκαϊφύλλια που παρέμεναν ακυκλοφόρητα σε βινύλιο. Τα δύο πρώτα (“Aντισταθείτε”, σε ποίηση Μιχάλη Κατσαρού, και “Ο κόσμος μας”, σε στίχους Γιάννη Απαρθινού, που δεν είναι άλλος από τον πρώην Πρύτανη του Δ.Π.Θ. Γιάννη Πανούση), βρίσκονταν στο cd «Επί Πτυχίω» που είχε κυκλοφορήσει από τη δισκογραφική εταιρεία «Δίσκοι Κύτταρο Κομοτηνής» σε cd το 1996, και περιλαμβάνει τη συγκλονιστική απόδοση του ποιήματος “Αντισταθείτε” του Κατσαρού σε μια ακουστική εκτέλεση από τον ίδιο, και το “Ο κόσμος μας”, μια τρυφερή μπαλάντα ερμηνευμένη από τη Λία Τζιαμπάζη. Τέλος, έχει προστεθεί και το τραγούδι “Η Ιστορία του Διομήδη”, από τη συμμετοχή του στο cd “Για την Octava μόνο” (2005, έκδοση μηνιαίου μουσικού περιοδικού με εκδότη τον στιχουργό Αντώνη Παπαϊωάννου).

Το βινύλιο που μόλις κυκλοφόρησε περιλαμβάνει δισέλιδο ένθετο με τους στίχους των τραγουδιών, τους μουσικούς που συμμετείχαν στις ηχογραφήσεις, και το σημείωμα του καλλιτέχνη έτσι όπως πρωτοδημοσιεύτηκε στην αρχική έκδοση του 1999.

ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

ΠΛΕΥΡΑ Α΄

 1. Σταβέντο
  Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
  Στίχοι: Θανάσης Αβραμίδης
  Ενορχήστρωση: Βασίλης Δημητρίου
  2. Αντιστέκομαι
  Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
  Στίχοι: Νίκος Σαλαβάτης
  Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Μίλτος Πασχαλίδης, μουσική ομάδα της Κοινότητας «Στροφή»
  Ενορχήστρωση: Ομαδική
  3. Χώμα Ελληνικό
  Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
  Στίχοι: Γιάννης Καλαμίτσης
  Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος
  Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας, παιδική χορωδία Δημήτρη Τυπάλδου
  4. Μη με ακούτε
  Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
  Στίχοι: Μιχάλης Γκανάς
  Ενορχήστρωση: Ομαδική
  Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας, Γρηγόρης Γκερτσάκης, Νίκος Σουσαμίδης
  5. Κομοτηνή
  Μουσική-Στίχοι: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
  Ερμηνεία: Μίλτος Πασχαλίδης, β΄ φωνή: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
  Ενορχήστρωση: Ομαδική
  6. Στο άγαλμα της ελευθερίας που φωτίζει τον κόσμο
  Ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης
  Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
  Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος

ΠΛΕΥΡΑ Β΄

1. Ιστορίες
Μουσική-Στίχοι: Νίκος Αρμπιλιάς
Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ενορχήστρωση: Ομαδική
2. Αντισταθείτε
Ποίηση: Μιχάλης Κατσαρός
Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ερμηνεία: Χρήστος Θηβαίος
Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος
3. Θέλω να φύγω πια από δω
Ποίηση: Κώστας Καρυωτάκης
Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας
Ενορχήστρωση: Απόστολος Δημητρακόπουλος

4. Η Ιστορία του Διομήδη

Στίχοι-Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας

5. Ο κόσμος μας

Στίχοι: Γιάννης Απαρθινός (Γιάννης Πανούσης)

Μουσική: Θανάσης Γκαϊφύλλιας

Ερμηνεία: Λία Τζιαμπάζη

6.Αντισταθείτε

Ποίηση: Μιχάλης Κατσαρός

Μουσική-Ερμηνεία: Θανάσης Γκαϊφύλλιας

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΟΠΟΙΟΥ ΣΤΟ ΔΙΣΚΟ

Οι ηχογραφήσεις του «STAVENTO» άρχισαν τον Νοέμβριο του 1996 με τους καλύτερους οιωνούς. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι θα ήταν μια απλή Κυριακάτικη εκδρομούλα, μ’ έναν μυστήριο τρόπο εξελίχθηκε σε πραγματική Οδύσσεια που κράτησε δύο χρόνια. Πάνω στο ξεκίνημα, κι ενώ διέπλεα τον Θερμαϊκό, έπεσα σε πειρατές που μου πήραν όλες τις προμήθειες – ακόμα και την πυξίδα. Το πλήρωμα σκόρπισε και εγώ κρύφτηκα σε μια σπηλιά περιμένοντας την ανατολή. Με το φως της μέρας μπήκα στο γυμνό και πληγωμένο σκαρί. Κι άφησα τον Βαρδάρη να με παρασύρει προς τις θάλασσες του νότου. Ήμουν τυχερός όταν συνάντησα έναν νέο που είχε τρεις πατρίδες. Ταξιδέψαμε μαζί σ’ όλη τη «Μεσόγειο», ανεβήκαμε στις κορυφές του Ψηλορείτη και του Ολύμπου, μπήκαμε στο κάστρο του μεγάλου Μάγιστρου, κι όταν του έμαθα ένα τραγούδι για τη μακρινή μου πόλη, το τραγούδησε και είπε: «Από τώρα θα έχω τέσσερις πατρίδες». Ένα βράδυ, καθώς πήγαινα προς την πηγή της ζωής, στάθηκα για λίγο στο στέκι ενός παλιού πολεμιστή (είχε διακριθεί στη μάχη με τα καρεκλοπόδαρα). Εκεί γνώρισα ένα «ασυνήθιστο» άτομο. «Πρόσεξε», μου σφύριξαν στ’ αυτί, «αυτό το άτομο είναι ύποπτο». Εγώ, όμως, άλλα κατάλαβα… Κι έτσι βρεθήκαμε, άλλοτε να περιφέρουμε γορίλες στα ηφαίστεια, κι άλλοτε να προσπαθούμε να ξυπνήσουμε από τον βαθύ τους ύπνο κορμιά και συνειδήσεις, ουρλιάζοντας. «Αντισταθείτε»…ρε! Τη μέρα της βροχής ένιωσα χαμένος κι είχα αρχίσει ν’ απελπίζομαι, όταν σε μια «Στροφή» βρήκα ένα σίγουρο καταφύγιο. Ήρεμα πρόσωπα με δέχτηκαν στον κύκλο τους, και οι φλογίτσες των ματιών τους μου ζεστάναν το κορμί και την ψυχή. Όταν πέρασε η μπόρα, χωρίσαμε με μια υπόσχεση. Καθαροί για πάντα… Πλησίαζαν τα τρίτα Χριστούγεννα από τότε που άρχισα τις μικρές και τις μεγάλες περιπλανήσεις στη γεωγραφία των τόπων, των ανθρώπων και της μουσικής, και τότε ήταν που κυρίευσε η νοσταλγία της επιστροφής. Άναψα λοιπόν μια μεγάλη φωτιά κι άρχισαν να μαζεύονται φίλοι παλιοί και καινούργιοι. Ήρθε κι ο ποιητής με τη δροσιά, ο ποιητής με το καλάμι και ο ποιητής με το στεφάνι… Στο τέλος, μια παρέα από μικρά παιδιά τραγουδούσε για το χώμα. «Κι ύστερα φεύγοντας πήραν μαζί τους τη φλόγα, πυρκαγιά για να βάλουν στον κόσμο».

Υ.Γ. 1: Οι δύο τελευταίες σειρές είναι του Ξανθιώτη ποιητή Στέφανου Ιωαννίδη.

Υ.Γ. 2: Stavento: Η υπήνεμη πλευρά του πλοίου που δεν την χτυπούν τα κύματα του άγριου καιρού. Η προσήνεμη πλευρά λέγεται Sofrano.

Εξώφυλλο: «Η κυριαρχία του Κόκκινου» (1918), του Αλεξάντερ Ροντσένκο (1891-1956). Από το βιβλίο «The Art Book» των εκδόσεων «Τερζο-Βιβλία», σελ. 392. Ευχαριστώ τον κ. Άρη Τερζόπουλο για την πρόθυμη και ευγενική παραχώρηση της άδειας χρησιμοποίησης της εικόνας. Το σχέδιο στην ροζέτα της Β΄ πλευράς του βινυλίου είναι του Γάλλου ζωγράφου Emile Mangiapan. Ο δίσκος αφιερώνεται στον φίλο μου Βασίλη Ζωίδη.

Θανάσης Γκαϊφύλλιας

ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΘΑΝΑΣΗ ΓΚΑΪΦΥΛΛΙΑ ΣΤΟ FACEBOOK ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΔΙΣΚΟΥ

ΒΙΝΥΛΙΟ;;; Κι όμως. Το 1999 το βινύλιο έπνεε τα λοίσθια κι εγώ κυκλοφόρησα το “STAVENTO” μόνο σε CD. Τον τελευταίο καιρό όμως παρατηρείται, έστω και δειλά, μια στροφή σε παγκόσμιο επίπεδο προς το βινύλιο. Έτσι λοιπόν η εταιρία B-Side Records κυκλοφόρησε τώρα το “STAVENTO” σε βινύλιο. Για μένα ήταν ένα πολύ ευχάριστο δώρο και ελπίζω η εταιρία να αποσβέσει τα έξοδα της έκδοσης, που δεν είναι και λίγα, αφού στην Ελλάδα δεν υπάρχουν πια εργοστάσια, και η παραγωγή έγινε στην Τσεχία.

Γραφιστική επιμέλεια ενθέτου και προσαρμογή εξωφύλλου: Θανάσης Ξανθάκος.

Mastering Βινυλίου: Γιάννης Κύρης.

Μπορείτε να ακούσετε τον ψηφιακό δίσκο του 1999 στον παρακάτω σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=FmwySxNH_os

και τα υπόλοιπα τραγούδια: https://www.youtube.com/watch?v=ateVI5CONCE (“Η Ιστορία του Διομήδη”), https://www.youtube.com/watch?v=98epWmF83Ck (“Ο κόσμος μας”),https://www.youtube.com/watch?v=M33OpJdJmfg (“Αντισταθείτε”).

Στον παρακάτω σύνδεσμο μπορείτε να παρακολουθήσετε το πρόσφατο αφιέρωμα της ΕΡΤ3 στον τραγουδοποιό Θανάση Γκαϊφύλλια: http://webtv.ert.gr/ert3/27dek2016-kontrapounto-thanasis-gkaifillias/

Επικοινωνία με τον ίδιο τον καλλιτέχνη:

https://www.facebook.com/thanasis.gaifillias

https://www.facebook.com/thanasis.gaifilliasb

και στο  gaifilia@otenet.gr

«Φίλοι Θανάση Γκαϊφύλλια»

http://thanasisgkaifyllias.blogspot.gr/

https://www.facebook.com/thanassisgkaifyllias/