Δεκτή έκανε το ΣτΕ την αίτηση του Αθανάσιου Καραμπίνη για ακύρωση της απόφασης του υπουργού παιδείας Κωνσταντίνου Γαβρόγλου περί παύσης του από τα καθήκοντά του ως πρύτανη του ΔΠΘ.

Σε επιστολή του προς τα μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΔΠΘ, ο κ. Καραμπίνης αναφέρει:

«Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι.

Δημοσιεύτηκε χθες 1η Μαρτίου 2018 η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αίτηση ακυρότητας με την οποία είχα προσβάλλει την απόφαση του Υπουργού Παιδείας κ. Γαβρόγλου να με θέσει σε αποχή από τα καθήκοντά μου. Το Ανώτατο Δικαιοδοτικό Δικαστήριο έκανε δεκτή την αίτησή μου και ακύρωσε τη σχετική πράξη του κ. Γαβρόγλου (ως μη γενόμενη), επαναφέροντάς με στα καθήκοντα του Πρύτανη του ΔΠΘ και δικαιώνοντας όσους πίστευαν και πιστεύουν στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Όλους εκείνους οι οποίοι μεθόδευσαν και υπηρέτησαν πιστά αυτή την ακαδημαϊκή εκτροπή, τους παραδίδω στην κρίση σας.

Όμως το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε, το ΔΠΘ όχι μόνο δεν συνέχισε την αναπτυξιακή δυναμική του, αλλά βρέθηκε στο στόχαστρο κύκλων οι οποίοι επιθυμούν τη συρρίκνωσή του.

Έτσι είδαμε να δρομολογούνται δράσεις όπως η ίδρυση σε άλλα Πανεπιστήμια και χωρίς κανέναν σχεδιασμό, άκριτα, σχολών ομοειδών του ΔΠΘ, συνένωση ΑΕΙ-ΤΕΙ, μεταγραφές φοιτητών και καθηγητών, επιλεκτικές ενισχύσεις του τακτικού προϋπολογισμού, κ.ά.

Δράσεις οι οποίες ενώ θα φέρουν ανάπτυξη σε όλα σχεδόν τα Πανεπιστήμια της χώρας, για το Δημοκρίτειο θεωρούνται ανεπιθύμητες.

Με την ευκαιρία της επανόδου μου θα ήθελα να σας παρακαλέσω όλους μαζί και κάθε έναν χωριστά να συμπράξουμε σε ένα ακαδημαϊκό προσκλητήριο αγώνα για τη διάσωση αλλά και την αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος του οποίου είμαστε εκλεκτά μέλη.

Νομίζω ότι το αξίζουν όσοι πιστεύουν σε εμάς, το ΔΠΘ, αλλά και η περιοχή μας.

Οι καιροί ου μενετοί».