Οριστικά στο παρελθόν φαίνεται πως περνάει η αναστάτωση που προκλήθηκε στους κόλπους της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, όταν στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου είδε το φως της δημοσιότητας έγγραφο της Ασφάλειας Κομοτηνής με το οποίο ζητούταν από τη διοίκηση του ΔΠΘ να γνωστοποιήσει τα πλήρη στοιχεία της ταυτότητας μελών του διδακτικού προσωπικού, το επιστημονικό αντικείμενο των οποίων σχετίζεται με το ζήτημα της χρήσης του όρου «τουρκική μειονότητα».

Τότε, η ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης είχε κινηθεί εσπευσμένα για να «τιμωρήσει» δύο αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και πιο συγκεκριμένα τον Διοικητή του Τμήματος Ασφάλειας και τον Προϊστάμενο του Γραφείου Κρατικής Ασφάλειας. Με απόφαση του Υπουργού κ. Νίκου Τόσκα, ο πρώτος είχε αποσπαστεί στο Αστυνομικό Τμήμα και ο δεύτερος στην Τροχαία Κομοτηνής.

Βέβαια, όταν ξετυλίχτηκε το «κουβάρι» της περίεργης, αρχικά, υπόθεσης, αποσαφηνίστηκε πλήρως ότι οι αστυνομικοί είχαν ενεργήσει στο πλαίσιο εκτέλεσης σχετικής παραγγελίας της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ροδόπης. Στη βάση αυτής της παραδοχής, πολλοί χαρακτήρισαν άδικη την «καρατόμησή» τους, ενώ σχετική ανακοίνωση εξέδωσαν και οι Ενώσεις Αξιωματικών ΕΛ.ΑΣ. των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Κεντρικής Μακεδονίας και Ηπείρου.

Εντέλει, το Υπουργείο φαίνεται πως αναγνώρισε σιωπηρά το άστοχο της απόδοσης ευθυνών στους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης. Για τον λόγο αυτό η αρχική διαταγή απόσπασης που είχε διάρκεια έναν μήνα, δεν ακολουθήθηκε από την έκδοση νέας παρόμοιας διαταγής, με συνέπεια οι δύο αξιωματικοί να έχουν επιστρέψει εδώ και λίγες ημέρες στις θέσεις τους.