Δικογραφία σε βάρος δύο ημεδαπών (πατέρα-κόρη), ηλικίας 70 και 43 ετών, για τα κατά περίπτωση αδικήματα της απάτης και της πλαστογραφίας κατ’ εξακολούθηση καθώς και της απλής συνέργειας σε απάτη, σχηματίστηκε από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας.

Όπως προέκυψε από την έρευνα, ο 70χρονος, από το 2007 έως και σήμερα δεν δήλωσε τον θάνατο του αδερφού του, λαμβάνοντας παράνομα από το Ίδρυμα Κοινωνικών Ασφαλίσεων τη σύνταξή του.

Προκειμένου οι ένοικοι της πολυκατοικίας όπου διέμενε ο θανών, να μην αντιληφθούν ότι η σύνταξη δεν έχει διακοπεί, ο 70χρονος, κάνοντας χρήση της αστυνομικής ταυτότητας του αδερφού του, παρουσιάστηκε στο ΙΚΑ και έκανε αίτηση αλλαγής διεύθυνσης κατοικίας, δηλώνοντας τη δική του κατοικία ως διεύθυνση αποστολής της σχετικής αλληλογραφίας.

Επιπλέον, από το 2007 έως και τον περασμένο Μάιο, μετέβαινε επανειλημμένα σε Υπηρεσίες του ΙΚΑ και κατέθετε πλαστά έγγραφα.

Στην κατοχή του βρέθηκε και κατασχέθηκε κάρτα τραπεζικών αναλήψεων στο όνομα του θανόντα, την οποία χρησιμοποιούσε ο ίδιος και η 43χρονη κόρη του, προκειμένου να κάνουν ανάληψη της σύνταξης από μηχανήματα ΑΤΜ.

Το χρηματικό ποσό που ζημίωσε το ΙΚΑ από το 2007 έως και σήμερα, υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ.