Δριμύ «κατηγορώ» της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών εναντίον των Δ.Κ.Μ., ΔΗ.ΣΥ.Μ. και Ανεξάρτητων Μηχανικών Θράκης

Έχουν περάσει πάνω από τρεις μήνες από τη διενέργεια των εκλογών στο Περιφερειακό Τμήμα Θράκης του Τεχνικού Επιμελητηρίου, παρ’ όλα αυτά η διοίκηση του φορέα παραμένει υπηρεσιακή. Και τούτο, διότι η Αντιπροσωπεία που προέκυψε από τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016 δεν έχει καταφέρει να συνεδριάσει για να αναδείξει τα νέα όργανα της διοίκησης. Όχι μία, ούτε δύο, αλλά συνολικά 10 φορές φέρεται να έπεσαν στο κενό οι σχετικές προσπάθειες.

Την αγανάκτησή τους για την αδυναμία συγκρότησης της διοίκησης του ΤΕΕ Θράκης εκφράζουν με ανακοίνωσή τους τα μέλη της παράταξης Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, Οικολόγοι Μηχανικοί & Συνεργαζόμενοι Θράκης. Στην ανακοίνωση περιγράφεται το ιστορικό των διαδοχικών ματαιώσεων σύγκλισης της Αντιπροσωπείας, ενώ απευθύνεται δριμύ «κατηγορώ» πρωτίστως στην παράταξη Δ.Κ.Μ. και δευτερευόντως στη ΔΗ.ΣΥΜ και στους Ανεξάρτητους Μηχανικούς Θράκης.

Να σημειωθεί ότι η επόμενη, 11η κατά σειρά, ειδική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Θράκης έχει οριστεί για αύριο Παρασκευή, 10 Μαρτίου.

Η ανακοίνωση της Ριζοσπαστικής Πρωτοβουλίας Μηχανικών αναφέρει τα εξής:

«Μόλις την Παρασκευή 3 Μαρτίου, σχεδόν τρεις μήνες από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, κληθήκαμε να προσέλθουμε στην πρώτη ειδική συνεδρίαση της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ Θράκης, διαδοχική της ακυρωθείσας σύγκλησης που ήταν προγραμματισμένη για τις 28.02.2017 και ενώ είχαν προηγηθεί άλλες 8 προσπάθειες σύγκλησης οι οποίες ακυρώθηκαν για αδιευκρίνιστους λόγους. Ωστόσο, κατά τον έλεγχο απαρτίας, ανακοινώθηκε στο σώμα ότι η παράταξη της ΔΚΜ δεν θα προσέλθει στη συνεδρίαση. Μάλιστα η πρόθεση αυτή της ΔΚΜ γνωστοποιήθηκε εγγράφως στον πρόεδρο της Αντιπροσωπείας του ΤΕΕ μόλις το πρωί της Παρασκευής και ενώ ήταν γνωστό ότι η καταληκτική ημερομηνία των διαβουλεύσεων που είχε ορίσει σε συμφωνία με τους Ανεξάρτητους Μηχανικούς Θράκης και τη ΔΗ.ΣΥ.Μ., είχε παρέλθει. Η απαράδεκτη δικαιολογία που επικαλέστηκε ήταν ότι 5 από τα 21 εκλεγμένα μέλη της ΔΚΜ δεν μπορούσαν να παρευρεθούν για λόγους συνδικαλιστικούς, οικογενειακούς, επαγγελματικούς και υγείας. Ως εκ τούτου, «δόθηκε γραμμή» σε όλα τα εκλεγμένα μέλη της ΔΚΜ να απέχουν από τη διαδικασία!

Βέβαια, παρά την απουσία σύσσωμης της ΔΚΜ υπήρχε απαρτία για τη συνέχιση της συνεδρίασης ώστε να προχωρήσει η εκλογή των νέων οργάνων που θα εξασφαλίσουν τη δυνατότητα παρέμβασης του ΤΕΕ Θράκης, ως θεσμικού οργάνου της περιοχής. Ωστόσο οι παρατάξεις των Ανεξάρτητων Μηχανικών Θράκης και της ΔΗ.ΣΥΜ, σύσσωμες πλην ενός, επέλεξαν με ψηφοφορία τη διακοπή της συνεδρίασης και την αναβολή της διαδικασίας για 10η φορά! Αποδέχθηκαν δηλαδή ότι η «δικαιολογημένη απουσία» των 5 εκ των 52 εκλεγμένων αντιπροσώπων που αντιστοιχεί στο 10% του σώματος, είναι σε θέση να διακόψει τη συνεδρίαση. Πρόκειται για καταστάσεις που δε συνάδουν με όργανα που λειτουργούν υπό όρους δημοκρατίας!

Έχουν παρέλθει, λοιπόν, άσκοπα τρεις μήνες από την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας και το ΤΕΕ Θράκης συγκαταλέγεται μεταξύ των λιγοστών περιφερειακών τμημάτων που δεν έχουν ολοκληρώσει την ανάδειξη οργάνων παρ’ όλο που έχει ξεκινήσει η διαδικασία σε κεντρικό επίπεδο! Έχουν παρέλθει 3 μήνες και το ΤΕΕ Θράκης εξακολουθεί να βρίσκεται με υπηρεσιακή Διοίκηση! Ωστόσο τα προβλήματα των μηχανικών, για τα οποία ορισμένοι μάλλον κόπτονται μόνο κατά την προεκλογική περίοδο δεν περιμένουν!

Για την κατάσταση αυτή ευθύνεται βαρύτατα η παράταξη της ΔΚΜ, στην οποία φαίνεται να «κάνουν κουμάντο» μειοψηφίες. Ωστόσο και οι παρατάξεις των Ανεξάρτητων Μηχανικών Θράκης και της ΔΗ.ΣΥ.Μ. δεν είναι άμοιρες ευθυνών. Για λόγους αγεφύρωτων ενδοπαραταξιακών αντιθέσεων, εξωκομματικών «φλερτ» αλλά και προσωπικών φιλοδοξιών και συμφερόντων ορισμένων στελεχών τους, οι 3 παρατάξεις υπονομεύουν διαρκώς τη συλλογική διαδικασία, σε διαφορετικό βαθμό η κάθε μία, φέροντας σαν πρόσχημα πρόχειρες δικαιολογίες.

Καλούμε λοιπόν τη Δ.Κ.Μ., του Ανεξάρτητους Μηχανικούς Θράκης και τη ΔΗ.ΣΥ.Μ. να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να πάψουν να υπονομεύουν τις συλλογικές διαδικασίας συμμετέχοντας με τους αντιπροσώπους τους που μπορούν να παρευρεθούν στην επόμενη συνεδρίαση που έχει οριστεί για τις 10 Μαρτίου!»