«Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει!», ήταν το κεντρικό μήνυμα της 24ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Αστυνομικού Μεγάρου Κομοτηνής και κατά την οποία εγκρίθηκαν από το Σώμα:

 1. ο διοικητικός απολογισμός του 2017.
 2. ο οικονομικός απολογισμός 2016-2017.
 3. ο οικονομικός προϋπολογισμός 2017-2018.
 4. η μείωση της μηνιαίας συνδρομής των μελών κατά 2 ευρώ.
 5. η παροχή οικονομικής ενίσχυσης ύψους 2.000 ευρώ σε μέλος της Ένωσης
  για σοβαρό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει.
 6. η δημιουργία κλειστής ομάδας σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης για ενημέρωση των οικονομικά τακτοποιημένων μελών για τρέχοντα ζητήματα.
 7. οι ημερομηνίες των εκλογών της Ένωσης στις 20 και 21 Μαΐου 2018 (εκλέχθηκε η εφορευτική επιτροπή).

Τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης τίμησαν με την παρουσία τους ο Πρόεδρος της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Γερακαράκος Γρηγόριος, ο Ταμίας της Π.Ο.ΑΣ.Υ. Κουλιάκης Γεώργιος, ο Πρόεδρος της Σ.Ε.Α.Υ. Αλεξανδρούπολης Τουφάκης Χρήστος, ο Γενικός Γραμματέας της Σ.Ε.Α.Υ. Αλεξανδρούπολης Βογιατζής Γεώργιος, ο Οργανωτικός Γραμματέας της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας ΑΜ-Θ Βασιλειάδης Παναγιώτης, η Ταμίας της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας ΑΜ-Θ Ζούπη Κορίνα–Αικατερίνη, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Υποστράτηγος Μενεξίδης Νικόλαος, ο Αστυνομικός Διευθυντής της Δ.Α. Ροδόπης Αστυνομικός Διευθυντής Σεβδυνίδης Μιχαήλ, ο Διοικητής της Σχολής Αστυφυλάκων Αστυνομικός Διευθυντής Τζουβανάς Ιωάννης, ο Διοικητής του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής Αστυνόμος Α’ Ελευθεριάδης Γεώργιος, ο Διοικητής του Τ.Σ.Φ. Ιάσμου Αστυνόμος Α’ Μαυρόπουλος Ηλίας, ο Υποδιοικητής του Α.Τ. Κομοτηνής Αστυνόμος Β’ Τοτσίδης Γεώργιος, ο Διοικητής του Α.Τ. Αρριανών Αστυνόμος Β’ Γαζαλίδης Ανδρέας και ο Διοικητής του Α.Σ. Ξυλαγανής Ανθυπαστυνόμος Κώνστας Ευάγγελος.

Στη φετινή Γενική  Συνέλευση δεν κλήθηκαν πολιτικοί, αυτοδιοικητικοί και λοιποί θεσμικοί παράγοντες, για τον μοναδικό λόγο, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ότι  δεδομένων των μεγάλων τοπικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα μέλη της Ένωσης, «αποφασίστηκε να κληθούν μόνο η τοπική φυσική ηγεσία και οι Διοικητές όλων των αστυνομικών υπηρεσιών προκειμένου ο χρόνος όλος να διατεθεί αποκλειστικά στην ανάδειξη, συζήτηση και εξεύρεση τρόπων επίλυσής τους, παρουσία του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης και της Διοίκησης της Ομοσπονδίας».

Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση:

«Κυρίαρχα προβλήματα που απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση, ήταν η μη χορήγηση των δικαιούμενων ημερήσιων αναπαύσεων στο αστυνομικό προσωπικό, ειδικά από κάποιες Υπηρεσίες της έδρας – όπως το Α.Τ. Κομοτηνής, το Τ.Α. Κομοτηνής, το Τ.Σ.Φ. Ιάσμου – που οφείλουν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό, η μη έκδοση της υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση, η φιλοξενία υπεράριθμων κρατουμένων ειδικά στα κρατητήρια του Τ.Σ.Φ. Ιάσμου στα οποία το τελευταίο χρονικό διάστημα τείνει να παγιωθεί μία απαράδεκτη κατάσταση τόσο για τις εργασιακές συνθήκες και την εργασιακή ασφάλεια των μελών μας όσο και για τις συνθήκες διαβίωσης–ανθρώπινα δικαιώματα των κρατουμένων, καταστρατηγούμενης παράλληλα της αναλογίας διατιθέμενων σκοπών και αριθμού των κρατουμένων, και η διάθεση δεύτερων σκοπών μέσα σε περιπολικά εδώ και έναν χρόνο περίπου στο Τουρκικό Προξενείο – Οικία Τούρκου Προξένου, χωρίς την προηγούμενη διασφάλιση αλεξίσφαιρων κουβουκλίων για τη δικαιούμενη ασφάλειά τους στην εργασία.

Έγινε αναλυτική ενημέρωση των μελών μας από τη Νομική Σύμβουλο της Ένωσής μας Κάλλη Χαριθέα όσον αφορά στην υποχρέωση της Διοίκησης να τηρεί πιστά τα Π.Δ. που αφορούν στα εργασιακά δικαιώματα των μελών μας και την απόφαση του Δ.Σ. να προσφύγει στην δικαιοσύνη καταγγέλλοντας όλες τις περιπτώσεις που παρουσιάζονται φαινόμενα είτε  μη χορήγησης όλων των δικαιούμενων ημερησίων αναπαύσεων στα μέλη μας, είτε μη χορήγησης όλων των δικαιούμενων αποζημιώσεων για δεδουλευμένα πέραν της πενθήμερης εργασίας ημερών, είτε για τον κίνδυνο στον οποίο η Υπηρεσία εκθέτει τα μέλη μας που διαθέτει σε φύλαξη μόνιμων σταθερών στόχων χωρίς προηγουμένως να διασφαλίσει την τοποθέτηση αλεξίσφαιρων κουβουκλίων για την ασφάλεια των διατιθέμενων σκοπών, είτε τέλος όσον αφορά την υπέρμετρη παραβίαση της χωρητικότητας των κρατητηρίων με ό,τι αυτή συνεπάγεται για την ασφάλεια των συναδέλφων μας. Κλήθηκαν τα μέλη μας να αξιώσουν με υποβολή αναφορών προς τους Διοικητές τους τα εργασιακά τους δικαιώματα, κοινοποιώντας αυτές στην Ένωσή μας, προκειμένου να συνυποβληθούν ως αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία στις αντίστοιχες προσφυγές μας στην Δικαιοσύνη.

Δηλώθηκε ξεκάθαρα η πρόθεση της Διοίκησης της Ένωσής μας αλλά και της Διοίκησης της Ομοσπονδίας μας να ασκήσουν σε συνεργασία  κάθε πρόσφορο  μέσο πίεσης και να λάβουν κάθε  μέτρο ενάντια σε όποιον δεν επιδεικνύει τον οφειλόμενο σεβασμό στα δικαιώματά μας, συνεχίζοντας τον διαρκή και σκληρό αγώνα που δίνουμε επίμονα και άφοβα όλα αυτά τα χρόνια  για την προστασία της εργασιακής ηρεμίας και  ασφάλειας των μελών μας. Τη Γενική Συνέλευση απασχόλησαν όχι μόνο τοπικά, αλλά και θεσμικά – οικονομικά – ασφαλιστικά προβλήματα που αφορούν τον κλάδο μας. Έγινε επίσης αναλυτική ενημέρωση των μελών μας για θέματα Οικονομικά – Ασφαλιστικά – Συνταξιοδοτικά από τον Νομικό Σύμβουλο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Μπουκουβάλα Χάρη. Καταρτίστηκε ΨΗΦΙΣΜΑ στο οποίο καταγράφονται τα θεσμικά, οικονομικά, ασφαλιστικά και τοπικά αιτήματα. Εγκρίθηκε ΟΜΟΦΩΝΑ και η Γενική Συνέλευση εξουσιοδότησε το Διοικητικό Συμβούλιο για την ανάδειξη και προώθηση προς επίλυση των καταγεγραμμένων σε αυτό αιτημάτων, με παρεμβάσεις και εντατικοποίηση των μορφών αγώνων όπου και αν αυτό χρειαστεί».

ΤΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

«Εμείς τα μέλη της 24ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης ΕΓΚΡΙΝΟΥΜΕ το παρόν ψήφισμα και εξουσιοδοτούμε το Δ.Σ. για την επίλυση – υλοποίηση των παρακάτω αιτημάτων:

A) ΘΕΣΜΙΚΑ

 1. Αναγνώριση του δικαιώματος στην ΑΠΕΡΓΙΑ στους Αστυνομικούς με τροποποίηση του άρθρου 23 του Συντάγματος.
 2. Αναγνώριση της ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΤΗΤΑΣ του επαγγέλματος του Αστυνομικού.
 3. Άμεση εφαρμογή του Ν.4058/2012 (άρθρο 25 παρ. 4) και απογραφή ως Τ.Ε., των δικαιούχων Αστυνομικών υπαλλήλων.
 4. Επαναφορά των 6700 οργανικών θέσεων αστυνομικού προσωπικού, που καταργήθηκαν με  τον Ν.4249/2014 περί Αναδιάρθρωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.
 5. Διασφάλιση του συστήματος πρόσληψης Αστυνομικών ΜΟΝΟ μέσω Πανελληνίων εξετάσεων, για να πάψει επιτέλους η παραγωγή Αστυνομικών δύο ταχυτήτων και να ολοκληρωθεί η ομογενοποίηση ώστε να έχουν επιτέλους οι πολίτες στην υπηρεσία τους άρτια εκπαιδευμένους Αστυνομικούς.
 6. Αναβάθμιση του συστήματος εκπαίδευσης, μετεκπαίδευσης, ειδίκευσης και δια βίου εκπαίδευσης. Ίδρυση Αστυνομικού Πανεπιστημίου με έδρα τις εγκαταστάσεις του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής.
 7. Τροποποίηση – Βελτίωση του βαθμολογίου, προς άρση των δημιουργηθέντων αδικιών. Θέσπιση αξιοκρατικού και αδιάβλητου συστήματος κρίσεων και προαγωγών για όλους τους βαθμούς.
 8. Τροποποίηση – βελτίωση  του ισχύοντος  κώδικα  μεταθέσεων – αποσπάσεων, καθώς και θέσπιση αντικειμενικών κριτηρίων για τις εσωτερικές μεταθέσεις – μετακινήσεις.
 9. Αναμόρφωση – Βελτίωση του Πειθαρχικού Δικαίου, με ρητή αναφορά συγκεκριμένης πειθαρχικής ποινής στους υπεύθυνους για την τήρηση των Προεδρικών Διαταγμάτων που αφορούν στα εργασιακά δικαιώματα των αστυνομικών (ωράριο εργασίας, έκδοση υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση, μεταθέσεις – αποσπάσεις – προσωρινές μετακινήσεις, υγιεινή – ασφάλεια στην εργασία, κ.λ.π.).
 10. Αναβάθμιση του θεσμού του Συνηγόρου του Αστυνομικού.
 11. Βελτίωση και απαρέγκλιτη εφαρμογή του Π.Δ. 45/2008 περί υγιεινής και ασφάλειας, για να διασφαλιστεί η αβλαβής εκτέλεση των καθηκόντων του Αστυνομικού προσωπικού.
 12. Εφαρμογή του δικαιώματος απόσπασης των υπαλλήλων λόγω σπουδών στην έδρα του εκπαιδευτικού ιδρύματος, με θέσπιση ασφαλιστικών δικλίδων που θα διασφαλίζουν την μη εκμετάλλευση του προνομίου αυτού για αλλότριους  λόγους.
 13. Αναβάθμιση του θεσμικού μας ρόλου με τη συμμετοχή σε όλα τα Συλλογικά Όργανα λήψης αποφάσεων των αιρετών εκπροσώπων που αφορούν τον κλάδο.
 14. Απαλλαγή της Αστυνομίας από ξένα προς την αποστολή της έργα (επιδόσεις δικογράφων, εφαρμογή διατάξεων Υγειονομικού Κανονισμού, Γ.Ο.Κ., Α.Ε.Π.Ι., μέτρα τάξης σε ποδοσφαιρικούς αγώνες, κ.λ.π.).
 15. Άμεση κοστολόγηση της μετακίνησης Αστυνομικών δυνάμεων για αθλητικά ή άλλα μέτρα, ώστε να σταματήσει η άμετρη κατασπατάληση δυνάμεων που επιβαρύνουν το Ελληνικό Δημόσιο και τους φορολογούμενους πολίτες. Σε ότι αφορά τις αθλητικές συναντήσεις, μετακύλιση αυτού του κόστους στις ιδιωτικές εταιρίες των εμπόρων του αθλητισμού.
 16. Κατάργηση της διαδικασίας των ειδικών εκλογικών καταλόγων στη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος του Αστυνομικού προσωπικού στις Βουλευτικές και Αυτοδιοικητικές εκλογές.
 17. Δημιουργία λεσχών σε όλες τις έδρες των Διευθύνσεων Αστυνομίας της Χώρας.

B) ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ

 1. Υλοποίηση της προεκλογικής δέσμευσης του Πρωθυπουργού περί συμμόρφωσης της Κυβέρνησης στις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις του ΣτΕ, με τις οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές οι περικοπές που μας επιβλήθηκαν με τον Ν.4093/12.
 2. Αναγνώριση της εργασίας ως επικίνδυνη και ανθυγιεινή και χορήγηση αντίστοιχου επιδόματος με τους ισχύοντες όρους και προϋποθέσεις για τον δημόσιο τομέα, όπου αυτό έχει χορηγηθεί.
 3. Πραγματική αμοιβή με ωριαία αποζημίωση για την νυχτερινή εργασία, καθώς και για την 6η ημέρα εργασίας, για Κυριακές, αργίες – εξαιρέσιμες και υπερωρίες, μέσω κλαδικής σύμβασης.
 4. Επέκταση του μηνιαίου επιδόματος παραμεθορίου, ύψους 100€, σε όλες τις παραμεθόριες περιοχές της Χώρας και επέκταση των ευεργετικών διατάξεων που ισχύουν για τους δημοσίους υπαλλήλους που υπηρετούν σε   παραμεθόριες  περιοχές και στους Αστυνομικούς.
 5. Προσαρμογή του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου μας στις πραγματικές ανάγκες των Υπηρεσιών και του ανθρώπινου δυναμικού τους.
 6. Τροποποίηση του άρθρου 4 παρ. 3 «Βεβαίωση και Είσπραξη προστίμων» της υπ’ αριθ. Γ.Π.οικ.104720/25-08-2010 Κ.Υ.Α. Υπουργών Εσωτερικών, Οικονομικών, Πολιτισμού και Τουρισμού, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ώστε το ποσοστό 80% των επιβαλλομένων προστίμων του αντικαπνιστικού Νόμου (τα οποία εισπράττονται ως δημόσια έξοδα) και σύμφωνα με τις διατάξεις της ανωτέρω Κ.Υ.Α. προβλέπεται να αποδίδονται στις Αυτοδιοικητικές Αρχές, για την ανταποδοτική υποστήριξη και την ανατροφοδότηση του ελεγκτικού μηχανισμού, να αποδίδονται πλέον σε Κωδικό του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, με δεδομένο ότι οι αρμοδιότητες ελέγχου και εφαρμογής του Αντικαπνιστικού Νόμου – μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας- μεταβιβάστηκαν  στην Ελληνική Αστυνομία. Εφόσον λοιπόν ο πόρος αυτός αποδιδόταν ως ανταποδοτικός στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, μετά την μεταβίβαση αρμοδιότητας ελέγχου και εφαρμογής του Νόμου στην Ελληνική Αστυνομία, θα πρέπει και η ανταποδοτική απόδοση να μεταβιβαστεί ανάλογα στον νέο ελεγκτικό μηχανισμό.
 7. Επέκταση εφαρμογής και στο Αστυνομικό προσωπικό των προβλεπομένων από το άρθρο 39 Ν.3996/5-8-2011  (δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου για κάθε τέκνο).
 8. Επέκταση του Ν.3865/10 για την προσαρμογή του χρόνου θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος παλαιών και νέων ασφαλισμένων και μετά την 31-12-2014 με την προσαύξηση κατά 1,5 έτος για κάθε επόμενο χρόνο μέχρι και τη συμπλήρωση 35 ετών για την εφαρμογή των 40 ή 60 ετών.
 9. Ενιαίος κλάδος υγείας για όλο το Αστυνομικό προσωπικό.
 10. Δημιουργία νοσηλευτικού ιδρύματος για την κάλυψη των αναγκών του προσωπικού της  Ελληνικής Αστυνομίας.

Γ) ΤΟΠΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

 1. Νέο οργανόγραμμα για τις Υπηρεσίες της Δ.Α. Ροδόπης με αυξημένες οργανικές θέσεις χαμηλόβαθμου προσωπικού, που να ανταποκρίνεται στα νέα πληθυσμιακά δεδομένα , αλλά και αυτά της αυξημένης εγκληματικότητας, τις ανάγκες διαχείρισης των αυξημένων μεταναστευτικών ροών και τις ιδιαιτερότητες της περιοχής μας που άπτονται αστυνομικού ενδιαφέροντος και άμεση κάλυψη αυτών με αστυνομικό προσωπικό.
 2. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων αστυνομικών της Δ.Α. Ροδόπης, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ειδικών απαιτήσεων της περιοχής και για την παροχή αναβαθμισμένων υπηρεσιών ασφάλειας και αστυνόμευσης στους πολίτες του τόπου μας.
 3. Παύση της αποδυνάμωσης της Δ.Α. Ροδόπης, που συντελείται με αποσπάσεις προσωπικού σε άλλες Δ.Α. στα πλαίσια της διαχείρισης του μεταναστευτικού.
 4. Λειτουργία της ήδη ιδρυθείσας με  Π.Δ. αυτοτελούς Υπηρεσίας Μεταγωγών Δικαστηρίων στην έδρα της Δ.Α. Ροδόπης και επάνδρωσή της με προσωπικό προερχόμενο από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας ως νεοϊδρυθείσα Υπηρεσία.
 5. Άμεση συστέγαση – μεταστέγαση των Περιφερειακών Υπηρεσιών  Α.Τ. Σαπών και Τ.Σ.Φ. Σαπών, στο κτίριο της πρώην Δ.Ο.Υ. Σαπών.
 6. Ολοκλήρωση όλων των έργων του Τμήματος Δοκίμων Αστυφυλάκων Κομοτηνής (Σκοπευτήριο, Γυμναστήριο, Αμφιθέατρο, Στίβος μάχης κ.λ.π.), έργα που έχουν σχέση με την ποιότητα της εκπαίδευσης των Δοκίμων Αστυφυλάκων.
 7. Αντικατάσταση του πεπαλαιωμένων οχημάτων (διαγραφή ακινητοποιημένων οχημάτων λόγω ασύμφορου της επισκευής τους) και υλικοτεχνικού εξοπλισμού με νέο, που θα προσφέρει ασφάλεια στο Αστυνομικό προσωπικό.
 8. Ίδρυση και λειτουργία σκοπευτηρίου στην έδρα της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, κατ’ εφαρμογή του Ν.3169/2003.
 9. Ολοκλήρωση των διαδικασιών για την λειτουργία Παιδικού Σταθμού και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης παιδιών, για τα τέκνα Αστυνομικών που υπηρετούν στον Νομό μας.
 10. Ίδρυση και λειτουργία Αστυνομικού Σταθμού ή Αστυνομικού Τμήματος Διαβατηριακού ελέγχου, με προσδιορισμό ικανού αριθμού οργανικών θέσεων για την εύρυθμη λειτουργία της Υπηρεσίας και στελέχωσή της με τη διαδικασία της νεοϊδρυθείσας υπηρεσίας με παράλληλη μεταφορά της σε κατάλληλο σημείο εντός Ελληνικού εδάφους ώστε ο έλεγχος να είναι ασφαλέστερος για τους πολίτες αλλά και για τους αστυνομικούς, οι οποίοι αυτήν τη στιγμή όντας άοπλοι εκτίθενται σε υπαρκτό και πραγματικό κίνδυνο.
 11. Επαναλειτουργία του Α.Σ. Νέας Καλλίστης καθώς με δεδομένο ότι αστυνόμευε την περιοχή του Νομού μας που παρουσιάζει ιδιαίτερα αυξημένο τουριστικό ενδιαφέρον και επισκεψιμότητα, η κατάργησή του θα επέφερε αδυναμία αστυνόμευσης με επακόλουθο την αύξηση της εγκληματικότητας και την υποβάθμιση της περιοχής.
 12. Επαναφορά της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης στον κατάλογο των εξαιρούμενων από τις διατάξεις του άρθρου 3 του Π.Δ. 100/2003 Διευθύνσεων Αστυνομίας και παροχή του ευεργετήματος της λήψης μορίων χιλιομετρικής απόστασης, υπολογιζόμενου του χρόνου της απόσπασης ως ΜΗ διανυθέντος στον τόπο συμφερόντων χρόνος, όπως ακριβώς ίσχυε πριν την τροποποίηση που επέφερε το Π.Δ.75/2016».

Το παρόν ψήφισμα να αποσταλεί στους:

 1. ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
 2. ΑΡΧΗΓΟ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ
 3. Π.Ο.ΑΣ.Υ.
 4. ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΟΜΟΥ ΡΟΔΟΠΗΣ
 5. ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ
 6. ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
 7. ΓΕΝΙΚΟ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΑΣ
 8. ΓΕΝΙΚΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ Α.Μ.Θ.
 9. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ
 10. ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΣΧΟΛΗΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ
 11. ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
 12. ΔΗΜΑΡΧΟΥΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΡΟΔΟΠΗΣ

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, Παναγιώτης Χατζηδημητρίου, ανέφερε:

«Συναδέλφισες, συνάδελφοι, Αξιότιμοι Πρόεδρε και Ταμία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Πρόεδρε και Γενικέ Γραμματέα της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Αλεξανδρούπολης, Οργανωτικέ Γραμματέα και Ταμία της Ένωσης Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας Α.Μ.Θ., Κύριε Γενικέ Περιφερειακέ Αστυνομικέ Διευθυντή Α.Μ.Θ., Κύριε Αστυνομικέ Διευθυντή Δ.Α. Ροδόπης, Κύριε Διοικητά Σχολής Αστυφυλάκων, Κύριοι Διοικητές Υπηρεσιών του Νομού μας.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου σας καλωσορίζω στην 24η Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσής μας και σας ευχαριστώ για την ανταπόκρισή σας στο σημερινό μας κάλεσμα.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσής μας, κατέβαλε διαρκή αγώνα για την επίλυση των προβλημάτων των μελών μας και την αποτροπή της καταστρατήγησης των δικαιωμάτων τους, καταγγέλλοντας οτιδήποτε υπέπεσε στην αντίληψή μας και αφορούσε την παραβίαση θεσμοθετημένων δικαιωμάτων μας.

Συμμετείχαμε σε όλες τις εκδηλώσεις και τα καλέσματα της Ομοσπονδίας για κινητοποιήσεις, διαμαρτυρίες, Γενικά Συμβούλια και υποβολή προτάσεων επί θεμάτων που απασχόλησαν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Συναισθανόμενοι την ευθύνη που φέρουμε απέναντί σας και προσπαθώντας να τιμήσουμε την εμπιστοσύνη που μας δείξατε, καταβάλαμε κάθε  προσπάθεια  ώστε να συμβάλλουμε στην καλυτέρευση των εργασιακών μας συνθηκών

Αν στην προσπάθειά μας αυτή έγιναν λάθη και παραλείψεις, σίγουρα δεν ήταν εσκεμμένα.

Μετά από συνεχείς συναντήσεις και παρεμβάσεις μας το τελευταίο έτος, στους Διοικητές των Υπηρεσιών – στον Διευθυντή της Δ.Α. Ροδόπης και στον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Α.Μ.Θ. για τις Οφειλόμενες Ημερήσιες Αναπαύσεις του Αστυνομικού Προσωπικού, το πρόβλημα είχε περιοριστεί, δεν είχε όμως επιλυθεί ολοκληρωτικά και το τελευταίο χρονικό διάστημα με τις νέες διαταγές που καλούμαστε να εκτελέσουμε έχει γίνει πάλι πιο έντονο.

Στην παρ. 3 του άρθρου 1 του Π.Δ. 394/2001 ορίζεται ο τρόπος για την χορήγηση ημερησίων αναπαύσεων στο αστυνομικό προσωπικό, είναι υποχρέωση της Διοίκησης να συμμορφώνεται στις εν λόγω διατάξεις.

Εμείς τα μέλη του Δ.Σ. έχουμε πάρει απόφαση να περιφρουρήσουμε τα εργασιακά δικαιώματα των μελών μας ακόμη και με προσφυγή μας στην δικαιοσύνη. Σε αυτή την ενέργεια μας όμως θα πρέπει να συνδράμετε κι εσείς οι θιγόμενοι ώστε να υπάρξει θετική έκβαση και αποτελέσματα.

Σας αποστείλαμε υποδείγματα αναφορών τις οποίες σας καλέσαμε και σας καλούμε να τις υποβάλλετε άμεσα προς την Διοίκηση αιτούμενοι την χορήγηση των οφειλομένων ημερήσιων αναπαύσεων καθώς επίσης όταν συντρέχουν οι προϋποθέσεις να υποβάλλετε χωρίς χρονοτριβή αναφορά-γνωστοποίηση αυτοδίκαιης χρήσης οφειλόμενων ημερήσιων αναπαύσεων. Όλα αυτά με κοινοποίηση στην Ένωσή μας, για να δράσουμε αναλόγως.

Μέχρι και σήμερα όμως από όσα μπορώ να γνωρίζω μόνο ελάχιστα μέλη μας έχουν προβεί σε αυτήν την ενέργεια. Με την μη υποβολή αναφοράς ουσιαστικά αποδεχόσαστε αναντίρρητα το πρόβλημα και ταυτόχρονα δεν δίνετε σε εμάς τη δυνατότητα να ασκήσουμε όλα τα πρόσφορα νόμιμα μέσα για την περιφρούρηση των δικαιωμάτων μας με την προσφυγή στη δικαιοσύνη, η οποία για να τελεσφορήσει θετικά είναι αναγκαία η διαδικασία που σας καλέσαμε να προβείτε ώστε να υπάρχει καταγεγραμμένη η καταγγελία των παθόντων.

Βέβαια ανάμεσα σε αυτούς που δεν υπέβαλαν αναφορά είναι και εκλεγμένοι από εσάς Συνδικαλιστές, οι οποίοι όχι μόνο δεν έφεραν στο Διοικητικό Συμβούλιο καταγγελία του προβλήματος και προτάσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση αυτή, αλλά το μόνο που έκαναν όλο αυτό το διάστημα είναι να καταγγέλλουν την τωρινή Διοίκηση του Σωματείου μας σε πηγαδάκια και στα καφενεία ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να μειωθούν τα ρεπό, ενώ αντίθετα έπρεπε αυτοί πρώτοι να υποβάλλουν τις αναφορές, να μπουν μπροστάρηδες και να σας προτρέψουν όλους εσάς να καταθέσετε αναφορά ως μέσο πίεσης προς την Διοίκηση για να εξαλειφθεί το πρόβλημα.

Το Προεδρείο της Ένωσής μας ήταν – είναι και θα είναι στο πλευρό σας σε όλα τα προβλήματα, χωρίς αγκυλώσεις και το έχει αποδείξει ότι δεν δειλιάζει μπροστά σε καμία απειλή ή κίνδυνο. Θα θυμίσω την περίπτωση του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής όπου όλοι μας γνωρίζουμε ποιοί από εμάς αποκλείσαμε την είσοδο στους μετανάστες τον Αύγουστο του 2012, φάγαμε ξύλο υπερασπιζόμενοι την λειτουργία της Σχολής, οδηγηθήκαμε στα Πειθαρχικά Συμβούλια, τιμωρηθήκαμε, ΟΜΩΣ την φυλακή την διώξαμε μέσα από την Σχολή.

Υπάρχει κανείς εδώ μέσα που δεν ξέρει ποιοί έδωσαν αυτόν τον επίπονο αλλά νικηφόρο μεγάλο αγώνα και ποιοί απουσίαζαν κρυμμένοι στην ασφάλεια του σπιτιού τους;

Πιστεύετε ότι εμείς που δώσαμε αυτόν τον αγώνα για την Σχολή, απουσιάσαμε από τον αγώνα για τα ρεπό ή φοβόμαστε να πάμε στη Δικαιοσύνη;

Εμείς αποδείξαμε ότι δεν φοβόμαστε τίποτα, άλλοι πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν τα κότσια να συγκρουστούν προσωπικά και όχι μόνο να σχολιάζουν στα κρυφά.

Όπως αναφέρει και το σύνθημα της σημερινής μας Συνέλευσης :

Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει!!!

Η παρούσα Διοίκηση αγωνίστηκε με όλες τις δυνάμεις για όλα τα θέματα που υπέπεσαν στην αντίληψή μας ή μας καταγγέλθηκαν και αφορούσαν όχι μόνο σε Τοπικό αλλά και σε Πανελλήνιο επίπεδο. Αναδείξαμε τα προβλήματα, τα καταγγείλαμε αρμοδίως και απαιτήσαμε την επίλυσή τους, υποβάλλοντας και τις σχετικές προτάσεις μας. Όποτε χρειάστηκε ζητήσαμε και είχαμε την συμπαράσταση της Π.Ο.ΑΣ.Υ..

Αρκετά προβλήματα λύθηκαν, φυσικά δεν λύθηκαν όλα – κάτι που θα ήταν ευχής έργον – όμως η μη επίλυσή τους σε καμία περίπτωση δεν οφείλεται στο ότι δεν αγωνιστήκαμε, αλλά όπως όλοι ξέρουμε το Συνδικάτο μόνο να αγωνίζεται μπορεί και δυστυχώς δεν νομοθετεί. Άλλοι είναι αυτοί που νομοθετούν και σαφώς άλλοι είναι αυτοί που διοικούν. Ο δικός μας ρόλος είναι να καταγγέλλουμε την κακή νομοθέτηση και την κακή διοίκηση, αγωνιζόμενοι για την θωράκιση των δικαιωμάτων μας και την απονομή της δικαιοσύνης.

Σε Τοπικό επίπεδο το κυρίαρχο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε σε αρκετές Υπηρεσίες είναι η μη χορήγηση των δικαιούμενων ημερησίων αναπαύσεων, η μη έκδοση της υπηρεσίας σε εβδομαδιαία βάση, η φιλοξενία υπεράριθμων κρατουμένων ειδικά στα κρατητήρια του Τ.Σ.Φ. Ιάσμου καταστρατηγούμενης παράλληλα της αναλογίας διατιθέμενων σκοπών αναλόγως του αριθμού των κρατουμένων.

Εμείς για όλα αυτά και άλλα πολλά καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας μας  προβήκαμε σε συνεχείς συναντήσεις με τους Διοικητές των Υπηρεσιών, με τον Διευθυντή της Δ.Α. Ροδόπης, με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Α.Μ.Θ., με την Φυσική μας Ηγεσία σε επίπεδο Αρχηγείου, ακόμη ακόμη και με τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης και με τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Γνωρίζουμε και αναδείξαμε τα προβλήματα της Δ.Α. Ροδόπης που οδηγούν στην καταπόνηση του προσωπικού.

Είναι το έντονο και με αυξητικές τάσεις πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών, λόγω της γεωγραφικής θέσης του Νομού μας.

Είναι η μη λειτουργία του Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων του οποίου η ίδρυση έγινε με δικές μας ενέργειες το 2011 και αποτυπώθηκε σε Π.Δ..

Είναι τα έκτακτα μέτρα – ΣΤΕΚ, που έχει επωμιστεί το τελευταίο χρονικό διάστημα η Διεύθυνσή μας.

Είναι η λειτουργία του Μεθοριακού Σημείου Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας που σύμφωνα με την προ-μελέτη της Ομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Θράκης αποτελεί την μεγαλύτερη πύλη εισόδου επισκεπτών ανάμεσα στα 7 συνοριακά σημεία της Περιφέρειας μας, όμως παρά τις παρεμβάσεις μας κατά την αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών δεν έγινε αποδεκτή η πρότασή μας για ίδρυση αυτοτελούς Υπηρεσίας με δικές της οργανικές θέσεις και κάλυψη αυτών σύμφωνα με τα προβλεπόμενα για τις νεοϊδρυθείσες Υπηρεσίες, αλλά στελεχώθηκε εκ των ενόντων.

Μετά από δικές μας ενέργειες η Υπηρεσία αυτή ενισχύθηκε με αστυνομικούς από άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας Χώρας, οι οποίοι ερχόμενοι αποσπασμένοι εδώ απολάμβαναν το προνόμιο της μοριοδότησης.

Η Δ.Α. Ροδόπης όμως με την υπογραφή του Π.Δ. 75/2016 εξαιρέθηκε από τις Διευθύνσεις Χώρας που απολάμβαναν το προνόμιο της μοριοδότησης. Μετά από αυτό δεν υπήρχαν εθελοντές που θα ενίσχυαν την Δ.Α. Ροδόπης. Το Προεδρείο μας έκανε άμεση παρέμβαση στο Αρχηγείο και οι αποσπασμένοι επίσης άμεσα εντάχθηκαν στην διαχείριση μεταναστευτικών ροών προκειμένου να απολαμβάνουν κι αυτοί το προνόμιο της μοριοδότησης. Αυτός ο αγώνας δόθηκε και κερδήθηκε αποκλειστικά από το Προεδρείο της Ένωσής μας.

Με την νέα όμως κατάσταση που διαμορφώθηκε από την αύξηση των μεταναστευτικών ροών την οποία η Ροδόπη ως όμορος Νομός του Έβρου καλείται να διαχειριστεί μη έχοντας τον αναγκαίο προς τούτο αριθμό αστυνομικού προσωπικού, αιτηθήκαμε στον Διευθυντή της Δ.Α. Ροδόπης και στον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Α.Μ.Θ. να προβούν κι αυτοί από την πλευρά τους στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η Δ.Α. Ροδόπης να ενταχθεί και αυτή στο πρόγραμμα «ΑΣΠΙΔΑ», προκειμένου να ενισχυθεί με το απαραίτητο αστυνομικό προσωπικό και με την ενίσχυση αυτή να μπορεί να αντιμετωπίζει τις υπηρεσιακές  ανάγκες που ανακύπτουν χωρίς να παραβιάζεται το προβλεπόμενο ωράριο εργασίας Αστυνομικού προσωπικού αλλά και η χορήγηση δικαιούμενων ημερησίων αναπαύσεων στα μέλη μας.

Δρομολογούμε σε σύντομο χρονικό διάστημα εκ νέου συνάντηση με την Φυσική και Πολιτική μας Ηγεσία ώστε να αναδείξουμε την αναγκαιότητα της αποδοχής του δίκαιου αυτού αιτήματός μας.

Κύριε Διευθυντά, Κύριε Γενικέ, γνωρίζετε πολύ καλά κι εσείς την αλήθεια για όλες τις παραπάνω παρεμβάσεις που κάναμε ως Ένωση συνδράμοντας στην ενίσχυση της Διεύθυνσή μας με αστυνομικό προσωπικό, όπως επίσης θεωρώ ότι γνωρίζεται πως αυτός ο αγώνας μας δεν θα σταματήσει εδώ και θα συνεχιστεί. Σε αυτούς τους αγώνες σας είχαμε συμπαραστάτες και είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσετε να είστε, όμως δεν θα μπορούσαμε να μην σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια της Ένωσής μας και των μελών της όσον αφορά στην μη ορθολογική κατανομή του υπάρχοντος προσωπικού αλλά και των αυξημένων υπηρεσιακών απαιτήσεων που εκδηλώνετε κατά καιρούς και οδηγούν στο φαινόμενο συνάδελφοι μέλη μας κάποιων Υπηρεσιών να έχουν να λαμβάνουν ιδιαίτερα μεγάλο αριθμό οφειλομένων ημερησίων αναπαύσεων. Αυτό το φαινόμενο το καταγγέλλουμε ως απαράδεκτο.

Δεν είμαστε εμείς που θα σας υποδείξουμε τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να διοικήσετε ώστε να τηρείται το Π.Δ. που αφορά στο ωράριο εργασίας του αστυνομικού προσωπικού, είμαστε όμως εμείς που θα σας πούμε ότι η υπομονή και οι αντοχές του προσωπικού εξαντλήθηκαν, ότι το φιλότιμο δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να αποτελεί αντικείμενο εκμετάλλευσης και ότι εν κατακλείδι ως τοπική Φυσική Ηγεσία μας και μέσα από αυτήν την Γενική Συνέλευση αιτούμαστε να βρείτε άμεσα λύσεις ώστε να δοθούν σύντομα όλες οι οφειλόμενες ημερήσιες αναπαύσεις στα μέλη μας, διότι είμαστε αποφασισμένοι σε διαφορετική περίπτωση να ζητήσουμε την συνδρομή της δικαιοσύνης για την απόδοση ευθυνών σε κάθε υπεύθυνο.

Την υποχρεωτικότητα για την χορήγηση των ημερησίων αναπαύσεων και την ευθύνη του καθενός, θα αναπτύξει στην συνέχεια των εργασιών η Νομική Σύμβουλος της Ένωσής μας κα. ΚΑΛΛΗ Χαριθέα.

Είναι αυτονόητο ότι συμπαραστάτη μας έχουμε και την Ομοσπονδία μας.

Τελειώνοντας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω που μας τιμήσατε με την εμπιστοσύνη σας, εκλέγοντάς μας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης μας, για την συμπαράστασή σας με την συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, καθώς και για την ανταπόκρισή σας στο σημερινό μας κάλεσμα, ελπίζοντας να φανήκαμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας».