Σε σύσκεψη με την Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, τους  Βουλευτές Ροδόπης Αϊχάν Καρά Γιουσούφ και Μουσταφά Μουσταφά, και αρμόδιους υπηρεσιακούς φορείς, συμμετείχαν, αντιπροσωπεία του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο Αντώνη Γραβάνη, τον Γενικό Γραμματέα Νίκο Ευκαρπίδη, τον Οικονομικό Επόπτη Νίκο Στεργίου και τον Υπεύθυνο ΓΕΜΗ Παντελή Χαβιαρά, καθώς και ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης.

Το θέμα της σύσκεψης ήταν το παραεμπόριο και οι ελλιπείς έλεγχοι στον κάθετο άξονα Κομοτηνής-Νυμφαίας-Βουλγαρίας, και συζητήθηκαν προτεινόμενοι τρόποι αντιμετώπισής του. Συγκεκριμένα, ζητήθηκε από την Υφυπουργό η εντατικοποίηση των ελέγχων με κινητά κλιμάκια, είτε μικτά είτε της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσιών Εσόδων, σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώσπου να δημιουργηθούν οι υποδομές για μόνιμους μηχανισμούς ελέγχου. Η κ. Παπανάτσιου δεσμεύτηκε για τη σύσταση των κλιμακίων και ανέφερε ότι θα πιέσει το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να παραχωρηθεί χώρος για μόνιμες υποδομές.

Τα ίδια αιτήματα συζητήθηκαν και σε σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης με τον Εκτελεστικό Υπεύθυνο του Συντονιστικού Κέντρου Αντιμετώπισης Παραεμπορίου, Βασίλη Μαστρογιάννη, ο οποίος με τη σειρά του αναγνώρισε το μέγεθος του προβλήματος και δεσμεύτηκε να συντονίσει προσωπικά την ενεργοποίηση μικτών κλιμακίων από τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων ο Πρόεδρος του Επαγγελματικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνης Γραβάνης, τόνισε:

«Η επιχειρηματικότητα της περιοχής πλήττεται βαθύτατα από την παραοικονομία και το παραεμπόριο. Οι επιχειρήσεις μας έχουν να αντιμετωπίσουν, εκτός από τη βαριά φορολογία και το εχθρικό περιβάλλον, και το παραεμπόριο. Ο κάθετος άξονας λόγω των μηδενικών ελέγχων αποτελεί πύλη εισόδου για το παραεμπόριο, όχι μόνο για τη Ροδόπη αλλά και για ολόκληρη την Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Είναι επιτακτική ανάγκη η σύσταση κινητών κλιμακίων ελέγχου και η ενεργοποίησή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα, αλλά και η δημιουργία μόνιμων υποδομών ελέγχου στα σύνορα».