Επίτιμος δημότης Αλεξανδρούπολης θα ανακηρυχθεί ένας από τους πιο φημισμένους παγκοσμίως επιστήμονες, ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, Καθηγητής Θεωρητικής Φυσικής Δημήτρης Νανόπουλος.

Η εκδήλωση ανακήρυξης θα γίνει το Σάββατο 16 Μαΐου και ώρα 20:00 στο Δημοτικό θέατρο Αλεξανδρούπολης, κατόπιν ομόφωνης απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, στο πλαίσιο των «Ελευθερίων 2015».

Μετά την τελετή, ο κ. Νανόπουλος θα δώσει διάλεξη με θέμα «Η θεωρία του Παντός».

Ο κ. Νανόπουλος διετέλεσε ερευνητής στο Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών Ευρώπης (CERN) στη Γενεύη της Ελβετίας, και επί σειρά ετών ανήκε στο ανώτερο ερευνητικό προσωπικό του. Διετέλεσε επίσης ερευνητής στην Ecole Normale Superieure στο Παρίσι, και στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ των ΗΠΑ. Το 1989 εξελέγη Καθηγητής στο τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου του Texas A&M College Station, όπου από το 1992 είναι διακεκριμένος (distinguished) Καθηγητής, και από το 2002 κατέχει την έδρα Mitchell/Heep της Φυσικής Υψηλών Ενεργειών. Είναι διευθυντής του Κέντρου Αστροσωματιδιακής Φυσικής του Κέντρου Προχωρημένων Ερευνών (HARC) στο Χιούστον του Τέξας όπου διευθύνει ερευνητικό τμήμα του World Laboratory που εδρεύει στη Λωζάνη, και εθνικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στο CERΝ.