Επίτιμη Πρόεδρος του Αρχείου Ελληνικού Χορού, αναγορεύτηκε η Υφυπουργός Εσωτερικών / Μακεδονίας-Θράκης κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, κατά τη διάρκεια πολιτιστικής – φιλανθρωπικής εκδήλωση με τίτλο «Παραδοσιακή Κουλτούρα και Φιλαλληλία» που διοργάνωσε το Αρχείο Ελληνικού Χορού στην Αίθουσα Τιμών της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης. 

Η Υφυπουργός, κα Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, στη ευχαριστήρια ομιλία της, δήλωσε:

Η τιμή είναι εξαιρετικά μεγάλη, καθώς μάλιστα στη διάρκεια της ιστορίας του το Αρχείο είχε μέλη ξεχωριστού πνευματικού και πολιτισμικού διαμετρήματος, όπως ο μεγάλος πνευματικός Έλληνας, ο Νεοκλής Σαρρής. Η αναπλήρωση του κενού που άφησε πίσω του όταν έφυγε από τον κόσμο μας το 2011, αποτελεί μια τεράστια ευθύνη, την οποία ελπίζω με τη βοήθεια του Θεού και την αγάπη των συμπολιτών μου να φέρω σε πέρας”, ανέφερε η Υφυπουργός, και συμπλήρωσε: “Αναλαμβάνουμε τη σκυτάλη και μεταλαμπαδεύουμε το μήνυμα της Ενότητας και του Αλληλοσεβασμού στους συνανθρώπους μας. Ελλάδα σημαίνει Πολιτισμός, Ελλάδα σημαίνει Φως, Ελλάδα σημαίνει Ενότητα και Ελευθερία. Ας τιμήσουμε και ας φωτίσουμε με το παράδειγμά μας, αυτές τις έννοιες”. Όπως εξάλλου πρόσθεσε, “η σημερινή εκδήλωση, μαζί με το πείσμα και το πάθος των μελών του Αρχείου Ελληνικού Χορού, στέλνουν ένα ισχυρό μήνυμα σε όσους υποτιμούν τη σημασία της κοινής μας ταυτότητας και τη ξεκάθαρης ιστορικής μας συνέχειας. Το Αρχείο Ελληνικού Χορού από την ίδρυση του αποτελεί πρωτεργάτη στον αγώνα για την προστασία και τη μεταλαμπάδευση της πολύτιμης παρακαταθήκης μας στις επόμενες γενιές“.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν το Λύκειο Ελληνίδων Θεσσαλονίκης, η Γραμματεία Αλληλεγγύης των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και η Φιλανθρωπική Εταιρεία “Σίτιση”, καθώς και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι “Κύριλλος και Μεθόδιος” Ευόσμου, “Απόλλων” Αρχαίας Κορίνθου, και Νέας Πολιτείας Ευόσμου.