– Συναντήθηκε με τα προεδρεία των Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων ΑΜ-Θ.

  • Από το Φθινόπωρο η αναδιάρθρωση των αστυνομικών υπηρεσιών.
  • Εξετάζεται η δυνατότητα άσκησης δεύτερου επαγγέλματος από αστυνομικούς.
  • Παραμένουν δυσεπίλυτα τα προβλήματα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και οικονομικών πόρων.  

ΑΡΧΗΓΟΣ 6Συνάντηση των Προεδρείων της  Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης και των υπολοίπων Συνδικαλιστικών Ενώσεων της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, με τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Τσουβάλα Κωνσταντίνο, παρουσία του Γενικού Επιθεωρητή Βορείου Ελλάδος Αντιστρατήγου Καραμαλάκη Μιχαήλ και του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή ΑΜ-Θ Ταξιάρχου Μενεξίδη Νικολάου, πραγματοποιήθηκε στην Κομοτηνή.

Στη συνάντηση που διήρκησε περισσότερο από δύο ώρες, τα Προεδρεία ενημέρωσαν αναλυτικά τον Αρχηγό για τα τοπικά προβλήματα που απασχολούν τα μέλη των Ενώσεων, και αιτήθηκαν λύσεις οι οποίες θα συμβάλουν ουσιαστικά στην αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών ασφάλειας στους πολίτες της Θράκης, αλλά και στη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Έγινε αναλυτική περιγραφή της τραγικής κατάστασης που επικρατεί στις Αστυνομικές Υπηρεσίες της περιοχής ένεκα του περιορισμού των λειτουργικών δαπανών, της αύξησης υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων (διαχείριση προσφυγικού μεταναστευτικού – φύλαξη Γενικού Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής), και των ελλείψεων σε ανθρώπινο δυναμικό, που δημιουργούν αναπόφευκτα αδυναμία αποτελεσματικής προστασίας της ασφάλειας του πολίτη.

ΑΡΧΗΓΟΣ 1Σε ότι αφορά τη Ροδόπη, μεταξύ άλλων οι συνδικαλιστές αστυνομικοί αιτήθηκαν την αντικατάσταση του πεπαλαιωμένου στόλου υπηρεσιακών οχημάτων με οχήματα νέας τεχνολογίας και την ανανέωση του υλικοτεχνικού τους εξοπλισμού, την αύξηση των οργανικών θέσεων της Δ.Α. Ροδόπης – στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης, λαμβανομένων υπόψη των ιδιαιτεροτήτων της περιοχής – και την κάλυψη όλων αυτών με αστυνομικό προσωπικό, την απαλλαγή της Δ.Α. Ροδόπης από την υποχρέωση διάθεσης αστυνομικού προσωπικού σε άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας στα πλαίσια της αντιμετώπισης του προσφυγικού θέματος και της παράτυπης μετανάστευσης, τη συνέχιση – αύξηση ενίσχυσης σε ανθρώπινο δυναμικό και εφοδιασμό με τον απαιτούμενο υλικοτεχνικό εξοπλισμό του Μεθοριακού Σημείου Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας, τη λειτουργία του Ιατρείου της Δ.Α. Ροδόπης, του ιδρυθέντος με το Π.Δ.25/2011 Τμήματος Μεταγωγών Δικαστηρίων Κομοτηνής, και τέλος τη δημιουργία παιδικού σταθμού για τα παιδιά των υπηρετούντων αστυνομικών στη Δ.Α. Ροδόπης, στη Σχολή Αστυφυλάκων και στο Τ.Δ.Α. Κομοτηνής – στις εγκαταστάσεις του Τ.Δ.Α. Κομοτηνής.

Ο Αρχηγός από την πλευρά του ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν στα προβλήματα που απασχολούν το αστυνομικό προσωπικό, καθώς και για την από πλευράς του Αρχηγείου δρομολόγηση λύσεων σε αυτά, αναφέροντας παράλληλα ότι παραμένουν δυσεπίλυτα τα δύο μεγαλύτερα εκ των προβλημάτων, αυτά δηλαδή της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού και της εξεύρεσης οικονομικών πόρων.  

ΑΡΧΗΓΟΣ 3Ανέφερε ότι με την υπογραφή του νέου Π.Δ. που αφορά στον Κώδικα Μεταθέσεων, επιλύονται αδικίες του ισχύοντος συστήματος, ότι η Αναδιάρθρωση – Αναδιάταξη των Αστυνομικών Υπηρεσιών θα ξεκινήσει αρχές Φθινοπώρου, ότι την ίδια περίοδο θα συγκροτηθεί Επιτροπή για να εξετάσει τη δυνατότητα άσκησης δεύτερου επαγγέλματος από αστυνομικούς και θα  αναβαθμιστεί η  Επιτροπή  που εξετάζει τις περιπτώσεις Ανδραγαθίας.

Ο κ. Τσουβάλας, αφουγκραζόμενος τα προβλήματα, αναγνώρισε το δίκαιο των αιτημάτων των αστυνομικών, δηλώνοντας πως από την πλευρά του θα καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιλυθούν όσο το δυνατόν περισσότερα εξ αυτών.

ΑΡΧΗΓΟΣ 5Υποσχέθηκε, δε, ότι από τα τοπικά προβλήματα θα τεθούν σε απόλυτη προτεραιότητα οι προτάσεις που αφορούν στη Φύλαξη του Γενικού Καταστήματος Κράτησης Κομοτηνής και του Δικαστικού Μεγάρου, της λειτουργίας Ιατρείου στην έδρα της Δ.Α. Ροδόπης, της λειτουργίας Παιδικού Σταθμού και της συνέχισης των ενισχυτικών αποσπάσεων αστυνομικών από Διευθύνσεις Αστυνομίας της Χώρας προς της Δ.Α. Ροδόπης προκειμένου για την εύρυθμη λειτουργία  της Υπηρεσίας του Μεθοριακού Σημείου Διαβατηριακού Ελέγχου Νυμφαίας.

Με ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Αστυν9ομικξών Υπαλλήλων Ροδόπης, «συγχαίρει τον κ. Αρχηγό και εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες για την πρωτοποριακή του πρωτοβουλία επίσκεψης της περιοχής μας και συνάντησής του με τους Συνδικαλιστικούς φορείς των Αστυνομικών Υπαλλήλων, καθώς επίσης για το ενδιαφέρον και την εκ μέρους του δηλωθείσα πρόθεση επίλυσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Αστυνομικοί της Ροδόπης».