• Ο πρώην βουλευτής Ροδόπης έσπευσε να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά την εδώ παρουσία του πρώην πρωθυπουργού και κουμπάρου του.

Με τελευταίο σταθμό του την Ξάνθη, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ολοκλήρωσε την τριήμερη ιδιωτική επίσκεψή του στην περιοχή της Θράκης. Πρόκειται για μια επίσκεψη που διαφημίστηκε έντονα ως “υψηλού συμβολισμού” και “εθνικού ενδιαφέροντος”, εξαιτίας του ότι διανύουμε περίοδο όξυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Ωστόσο, αν κάτι θα μπορούσε να δικαιολογήσει τέτοιους βερμπαλιστικούς χαρακτηρισμούς, είναι μόνο η παρουσία του πρώην πρωθυπουργού στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο. Συγκεκριμένα, ο κ. Καραμανλής βρέθηκε στη σιδηροδρομική γέφυρα που ενώνει την Ελλάδα με την Τουρκία, και στη συνέχεια επισκέφθηκε το Φυλάκιο “ΓΕΦΥΡΑ” που είναι υπεύθυνο για τον στρατιωτικό έλεγχο της περιοχής. Κατά τα άλλα, ούτε δηλώσεις έκανε, ούτε σχόλιά του με βαρυσήμαντα μηνύματα προς τους γείτονες διοχετεύτηκαν στον Τύπο, ούτε συναντήσεις με θεσμικούς παράγοντες της περιοχής είχε.

Το υπόλοιπο του τριημέρου της εδώ παρουσίας του είχε χαρακτηριστικά καθαρά ιδιωτικής επίσκεψης, αφού περιλάμβανε ανοιξιάτικες εξορμήσεις στη φύση, επισκέψεις σε χώρους φυσικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, και συμμετοχή σε γεύματα ή δείπνα με κομματικούς και προσωπικούς φίλους.

Πάντως, όσο “θολά” είναι τα μηνύματα και οι συμβολισμοί με εθνικό περιεχόμενο που αποδίδονται στην παρουσία του κ. Καραμανλή στη Θράκη, άλλο τόσο εμφανής είναι η βασική στόχευση με την οποία έγινε η επίσκεψη, δηλαδή για να προβληθούν και να πριμοδοτηθούν επικοινωνιακά ο βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, και τα πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη από τη Ροδόπη και την Ξάνθη, οι κ.κ. Ευριπίδης Στυλιανίδης και Αλέξανδρος Κοντός, οι οποίοι έμειναν στο περιθώριο της πολιτικής ζωής του τόπου μετά την αποτυχία εκλογής τους τον Σεπτέμβριο του 2015.

Δεν είναι τυχαίο ότι ο τέως βουλευτής Ροδόπης και πρώην υπουργός, κ. Στυλιανίδης, έσπευσε να εκμεταλλευτεί μικροπολιτικά – και μάλιστα απροκάλυπτα – την επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού και κουμπάρου του, “βλέποντας” κι εκείνος “ισχυρούς συμβολισμούς” και ερμηνεύοντάς τους, φυσικά, κομμένους και ραμμένους στα δικά του μέτρα και συμφέροντα. Όπως χαρακτηριστικά έγραψε στη σελίδα του στο facebook, οι συμβολισμοί που κατά τον ίδιο εξέπεμψε η επίσκεψη Καραμανλή στη Ροδόπη και τη Θράκη, είναι: “Η αμυντική, αναπτυξιακή, πνευματική και δημογραφική θωράκιση της Θράκης είναι εθνικό πρόταγμα” – “Η παραταξιακή ενότητα και η αφύπνιση όλων των δυνάμεων είναι αναγκαία για τη στήριξη του αγώνα της Νέας Δημοκρατίας και του Κ. Μητσοτάκη” – “Η αποκατάσταση της ισχυρής κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης ιδιαίτερα στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης είναι προϋπόθεση για την ισορροπία και την προοπτική της ακριτικής περιφέρειας”.

Το μόνο που απέφυγε στην παραπάνω ανάρτηση ο κ. Στυλιανίδης, ήταν το να αποδώσει ευθέως σε συμβολισμό της επίσκεψης του πρώην πρωθυπουργού, την … ύψιστη αναγκαιότητα για τη Ροδόπη να επανεκλέξει τον … ίδιο ως βουλευτή. Πάλι καλά, που κράτησε τα προσχήματα…