“Ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, δεσμεύτηκε στον Βουλευτή ότι θα προκαλέσει τις αμέσως επόμενες μέρες σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, της σχολικής κοινότητας και των σχολικών εφοριών των Μειονοτικών Σχολείων, προκειμένου να προχωρήσει ένας ειλικρινής διάλογος για το παρόν και το μέλλον της μειονοτικής εκπαίδευσης, παρουσία όλων των εμπλεκομένων μερών».

Τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης ΑΜ-Θ κ. Παναγιώτη Κεραμάρη, επισκέφθηκε στην Κομοτηνή με δική του πρωτοβουλία, ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης έθεσε προς τον κ. Κεραμάρη το ζήτημα των «πολλαπλών αναστολών λειτουργίας Μειονοτικών Δημοτικών Σχολείων που παρατηρήθηκαν πέρυσι», και ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, μετέφερε τις «αντιδράσεις των γονέων και των τοπικών κοινωνιών για την εξέλιξη αυτή, όπως αυτές εκφράζονται μέσα και από τις ανακοινώσεις των σχολικών εφοριών αλλά και της ίδιας της ΔΟΕ».    

Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ επέμεινε στο γεγονός της «ιδιαιτερότητας ως προς το καθεστώς λειτουργίας των Μειονοτικών Σχολείων στη Θράκη, και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από την εφαρμογή των Συνθηκών και των Μορφωτικών Πρωτοκόλλων».

Ζήτησε, «οι όποιες αλλαγές δρομολογούνται στη λειτουργία των σχολείων αυτών, να είναι προϊόν εξαντλητικού διάλογου με τους γονείς, τους κηδεμόνες και τις σχολικές εφορίες», ενώ τόνισε ότι «απαιτείται η εκπαιδευτική αναβάθμιση των Μειονοτικών Σχολείων σε όλα τα επίπεδα». Παράλληλα στάθηκε στην «υποχρέωση της Πολιτείας για την επαναλειτουργία σχολείων που εκπληρώνουν τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους στη βάση της κείμενης νομοθεσίας».

Σύμφωνα με δελτίο που εξέδωσε το γραφείο του κ. Ιλχάν Αχμέτ, «ο κ. Κεραμάρης δεσμεύτηκε εντέλει από την πλευρά του ότι θα προκαλέσει τις αμέσως επόμενες μέρες σύσκεψη υπηρεσιακών παραγόντων, της σχολικής κοινότητας και των σχολικών εφοριών των Μειονοτικών Σχολείων, προκειμένου να προχωρήσει ένας ειλικρινής διάλογος για το παρόν και το μέλλον της Μειονοτικής Εκπαίδευσης, παρουσία όλων των εμπλεκομένων μερών».

Δυσπρόσιτα σχολεία

Επίσης ο βουλευτής έθεσε το θέμα των «δυσπρόσιτων σχολείων» της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των περιοχών Σαπών, Ιάσμου και Ξυλαγανής, προσκομίζοντας στον κ. Κεραμάρη τα πρακτικά της Βουλής με την απάντηση του κ. Γαβρόγλου στην επίκαιρη ερώτηση που είχε καταθέσει για το θέμα αυτό. Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου από το γραφείο του βουλευτή, «ο κ. Κεραμάρης υποστήριξε ότι δεν διαθέτει αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο θέμα, παραπέμποντας για το ζήτημα στον ίδιο τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων».

Πιλοτικό Πρόγραμμα ΙΕΠ

Τέλος, όπως τονίζεται στο δελτίο Τύπου του γραφείου του κ. Ιλχάν Αχμέτ, «σε ό,τι αφορά το Πιλοτικό Πρόγραμμα του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής για τα δίγλωσσα νηπιαγωγεία σε μειονοτικούς οικισμούς της Ροδόπης και της Ξάνθης, ο κ. Κεραμάρης δήλωσε αναρμοδιότητα, χωρίς να μπορεί να προσκομίσει περαιτέρω πληροφορίες για το πλαίσιο, τον χώρο, και τον χρόνο έναρξης της εφαρμογής του, ενώ την ίδια στιγμή ο βουλευτής Ροδόπης επέμεινε στην αρνητική του άποψη για τον τρόπο υλοποίησης του συγκεκριμένου εγχειρήματος».