Τη δέσμευση του Διοικητή του ΕΛΓΑ Θεοφάνη Κουρεμπέ, για την άμεση εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν στο νομό Ροδόπης από την πρόσφατη χαλαζόπτωση, απέσπασε ο Βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ, κατά την επίσκεψή του στο γραφείο του στην Αθήνα.

Συγκεκριμένα, κ. Κουρεμπές τόνισε στον Βουλευτή ότι οι επισημάνσεις και καταγραφές από τους υπαλλήλους του ΕΛΓΑ θα ολοκληρωθούν εντός δύο ημερών, ενώ σε διάστημα δεκαπέντε ημερών θα γίνουν οι αναγγελίες ζημιών από τους ζημιωθέντες παραγωγούς, για να ακολουθήσουν οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις ζημιών από τους εποχιακούς και τακτικούς υπαλλήλους του ΕΛΓΑ.

Ο Βουλευτής επισήμανε στον Διοικητή ότι παρατηρούνται μεγάλες καθυστερήσεις στις εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τους υπαλλήλους εξαιτίας των άλυτων προβλημάτων του φορέα τους, και ζήτησε να σταλούν άμεσα από άλλους νομούς εποχιακοί γεωπόνοι στον νομό Ροδόπης προκειμένου οι εκτιμήσεις να καταστούν δίκαιες και άμεσες για να γίνει σωστή αποτίμηση ζημιών. Είναι χαρακτηριστικό, ότι οι  ζημιές, ιδίως στα κεράσια, ανέρχονται σε ποσοστό 100%.

Ο Διοικητής δεσμεύτηκε γι’ αυτό, και τόνισε ότι αφού ολοκληρωθούν οι  εκτιμήσεις, οι πρώτες πληρωμές αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τον Οκτώβριο του 2017.

Παράλληλα ο Ιλχάν Αχμέτ ενημερώθηκε από τον κύριο Κουρεμπέ για τις πληρωμές αποζημιώσεων σε 480 περίπου παραγωγούς του νομού Ροδόπης, συνολικού ύψους 420.000 ευρώ, που αφορούν ζημιές της περιόδου Μαΐου, Ιουνίου και Αυγούστου 2016, από χαλαζόπτωση, πλημμύρες και αγριόχοιρους, στις περιοχές Σάλπης, Αμβροσίας, Ιάσμου, Προσκυνητών, Νέας Καλλίστης και Αγίων Θεοδώρων.