Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, για τα προβλήματα στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, κατέθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Σε αυτήν, αναφέρει:

«Το πρόγραμμα ΕΣΠΑ «Εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής», που υλοποιείται και αφορά στη χρηματοδότηση βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ ΑμΕΑ) από κοινοτικά κονδύλια και εθνικούς πόρους, βρίσκεται στον αέρα. Ο δε αρμόδιος Υπουργός, σε δημόσια αναφορά του πρόσφατα, δήλωσε ότι τα εναπομείναντα κονδύλια του προγράμματος είναι μόλις 60 εκ. ευρώ! Για δε τη φετινή χρονιά, 2015-2016, δεν έχει ακόμα δοθεί ούτε μία δόση από το μέρος της εθνικής χρηματοδότησης του προγράμματος!

Ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μ. Συτντυχάκης.
Ο Βουλευτής του ΚΚΕ κ. Μ. Συτντυχάκης.

Αυτή είναι η κατάσταση με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, και ενώ αυτό το διάστημα θα έπρεπε ήδη να έχουν λήξει οι κατευθύνσεις και οι οδηγίες ώστε να ξεκινήσουν οι αιτήσεις των γονιών στις συγκεκριμένες δομές. Πρόγραμμα και διαδικασία αναγκαία, που δεν συμπληρώνει απλά τη λειτουργία των δημοτικών παιδικών σταθμών σήμερα, αλλά που δυστυχώς την καθορίζει ως μέγεθος όσον αφορά τη λειτουργία τους, το προσωπικό, τη χρηματοδότησή τους.

Δοθέντος ότι για τα 85.000 βρέφη και νήπια που μπήκαν για φέτος στο πρόγραμμα, προϋπολογίστηκαν 137,9 εκ. από το κονδύλι του ΕΣΠΑ, και 46,1 εκ. από εθνικούς πόρους, γίνεται φανερό ότι οι εξελίξεις σε αυτό το κρίσιμο και ζωτικής σημασίας ζήτημα για την εργατική λαϊκή οικογένεια, χιλιάδες βρέφη, νήπια και τους εργαζόμενους στις δομές, θα είναι δραματικές αν δεν παρθούν άμεσα μέτρα χρηματοδότησής του.

Επίσης, συμπληρωματικά αναδεικνύεται ως κρίσιμο το ζήτημα πολλών εργαζομένων στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, που ενώ έχουν κερδίσει πρωτόδικες αποφάσεις για τη μονιμοποίησή τους, οι Δήμοι εξαναγκάζονται από το θεσμικό πλαίσιο σε εφέσεις εναντία τους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός:

  • Πως και με ποια μέτρα η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει τη συνέχιση του Προγράμματος, και πότε θα ξεκινήσει η υλοποίησή του; Θα διευρύνει ως αναγκαία τη χρηματοδότηση των βρεφονηπιακών σταθμών από τον κρατικό προϋπολογισμό για το έτος 2016-2017; Θα προχωρήσει στην πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασιακή σχέση ώστε να καλυφτούν οι πραγματικές ανάγκες;
  • Θα πάρει άμεσα μέτρα ώστε να λήξει η δικαστική οδύσσεια των εργαζομένων των Δήμων, ώστε να μονιμοποιηθούν άμεσα χωρίς όρους και προϋποθέσεις;».