Επίκαιρη Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε η Νέα Δημοκρατία δια του αρμοδίου Τομεάρχη Δικαιοσύνης, Ν. Παναγιωτόπουλου, με αφορμή την παραγγελία του κ. Κοντονή προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών με την οποία ζητείται ο έλεγχος των ενδεχόμενων πολεοδομικών ευθυνών για την τραγωδία στην Ανατολική Αττική.

Στην ερώτηση, που προσδιορίστηκε να συζητηθεί στις 10 Σεπτεμβρίου, επισημαίνεται ότι “δεδομένων των συνθηκών και της σοβαρότητας της υπόθεσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης όφειλε να ζητήσει τον πλήρη έλεγχο των παραγόντων που οδήγησαν στον θάνατο περισσότερους από 90 συμπολίτες μας, προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες που ενδεχομένως προκύπτουν για τα πρόσωπα που είχαν σχετική αρμοδιότητα”. Επίσης, τονίζεται ότι “ο κ. Κοντονής θα έπρεπε να ζητήσει να αναλάβει την υπόθεση έμπειρος Εισαγγελέας Εφετών, λόγω της σοβαρότητας και της συνθετότητάς της, όπως δημόσια ζήτησε και ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας”.

Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης:

“Κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι εντός των διοικητικών Ορίων των Δήμων Μαραθώνα και Ραφήνας- Πικερμιου έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 90 άνθρωποι – μεταξύ των οποίων και παιδιά-, υπέστησαν σωματικές βλάβες εκατοντάδες, καταστράφηκαν ολοσχερώς περισσότερες από χίλιες κατοικίες ενώ υπέστη μεγάλη καταστροφή το φυσικό περιβάλλον. Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου εθνική τραγωδία που έλαβε χώρα λίγα μόλις χιλιόμετρα από το κέντρο της Πρωτεύουσας. Η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου παρήγγειλε τη διενέργεια προακαταρκτικής εξετάσεως που σύμφωνα με δημοσιεύματα περιορίζεται στην αναζήτησή των αιτιών της πυρκαγιάς. Χθες, μία εβδομάδα μετά την καταστροφική πυρκαγιά έγινε γνωστό ότι με παραγγελία σας προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών, ζητήσατε να διερευνηθεί, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται, εάν υπάρχουν πολεοδομικές παραβάσεις και εάν είχαν τηρηθεί τα όσα προβλέπονται για την πρόσβαση πολιτών στις παραλίες. Θα ανέμενε κανείς, δεδομένων των συνθηκών και της σοβαρότητας της υπόθεσης, ότι θα ζητούσατε τον πλήρη έλεγχο των παραγόντων που οδήγησαν στο θάνατο περισσότερους από 90 συμπολίτες μας προκειμένου να αποδοθούν οι ευθύνες που ενδεχομένως προκύπτουν για τα πρόσωπα που είχαν σχετική αρμοδιότητα. Θα ανέμενε, επίσης, μετά και τη δημόσια πρόταση του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι θα ζητούσατε την υπόθεση να αναλάβει έμπειρος Εισαγγελέας Εφετών λόγω της σοβαρότητας και της συνθετότητας της. Κατά συνέπεια, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

-Για ποιο λόγο περιορίστηκε η χθεσινή σας Παραγγελία προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μόνο στο θέμα των ενδεχόμενων πολεοδομικών ευθυνών και δεν ζητήσατε τον πλήρη έλεγχο όλων των συνθηκών και παραγόντων που οδήγησαν σε αυτή την πρωτοφανή τραγωδία προκειμένου να οδηγηθούμε στους υπαίτιους αυτής της τραγωδίας;
-Δεν συμφωνείτε με την άποψη ότι λόγω της σοβαρότητας της η υπόθεση αυτή πρέπει να ελεχθεί στο ανώτερο δυνατό Εισαγγελικό επίπεδο και γιατί δεν έχετε ήδη αναλάβει σχετική πρωτοβουλία;”.