ΛΟΥΗ ανακοίνωση των Υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών για επιβολή ποινής κλεισίματος με αναστολή της άδειας λειτουργίας σε 50 πρατήρια  υγρών καυσίμων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με το αιτιολογικό ότι δεν έχουν εγκαταστήσει το σύστημα εισροών-εκροών στις προθεσμίες που προβλέπονται από το νόμο, ανάγκασε την Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος να διερευνήσει το θέμα.

Από μια πρώτη έρευνα στην περιοχή της Αθήνας, διαπιστώθηκε ότι τα περισσότερα  από τα αναφερόμενα πρατήρια είναι ήδη κλειστά από καιρό, με απόφαση των ιδιοκτητών τους, λόγω κρίσης και αδυναμίας να επωμισθούν το κόστος εγκατάστασης του συστήματος! Παρόμοια είναι και η κατάσταση με τα λουκέτα στη Θεσσαλονίκη, όπως αναφέρουν στελέχη των βενζινοπωλών από εκεί.

Για του λόγου το αληθές, η Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδος, αναφέρει ορισμένες από τις πλέον αξιοπρόσεκτες περιπτώσεις των «λουκέτων»:

  1. Πρατήριο στην οδό Κηφισίας (Ν. Ψυχικό), γκρεμισμένο από χρόνια, στη θέση του οποίου σήμερα έχει κτιστεί ακίνητο στο οποίο στεγάζεται τράπεζα.
  2. Πρατήριο στο Μαρούσι, γκρεμισμένο από 8μήνου, ευρισκόμενο σε ανακαίνιση, εκτός λειτουργίας.
  3. Πρατήρια κλειστά από μήνες ή έτος, λόγω κρίσης, στις περιοχές Ν. Ιωνία, Χαλάνδρι (4), Αγία Παρασκευή, Κηφισιά, κ.λπ.
  4. Πρατήριο κλειστό από μήνες στην Κηφισιά, ευρισκόμενο υπό ανακαίνιση και σε διαδικασία έκδοσης νέας άδειας λειτουργίας με νέο ιδιοκτήτη, αναφέρεται στους παραβάτες!
  5. Πρατήριο στο Χαλάνδρι, κλειστό από τον Σεπτέμβριο του 2013, ευρισκόμενο σε διαδικασία μεταβίβασης σε νέο ιδιοκτήτη και νέα άδεια λειτουργίας.

Η ΟΒΕ καταγγέλλει: «Οι υπηρεσίες των υπουργείων θα πρέπει να εξηγήσουν αν έκαναν αυτοψία στα πρατήρια που επιβάλλουν κυρώσεις, αν τα βρήκαν στη θέση τους και αν λειτουργούσαν!  Θεωρούμε ότι οι υπηρεσίες οφείλουν να ασκούν πραγματικούς ελέγχους και όχι υποθετικούς, με σκοπό τη δημοσιότητα και τη θριαμβολογία οι οποίες στο τέλος τους εκθέτουν».