ΑΝΘΙΤην ι­ε­ρά μνή­μη του Α­γί­ου Ι­ε­ρο­μάρ­τυ­ρος Αν­θί­μου, τιμά την ερχόμενη Τετάρτη 3 Σε­πτεμ­βρί­ου η Εκκλησία μας, και ο Σε­βα­σμι­ώ­τα­τος Μη­τρο­πο­λί­της Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης, ­ορ­τά­ζει τα ο­νο­μα­στή­ριά του.

Την παραμονή (Τρίτη 2/9) στις 7 μ.μ., στον Μη­τρο­πο­λι­τι­κό Να­ό του Α­γί­ου Νι­κο­λά­ου, θα τελε­στεί ο Μέ­γας Αρχιερατικός Ε­σπε­ρι­νός με αρ­το­κλα­σί­α, και την ε­πο­μέ­νη ανήμερα τηε εορτής, α­πό τις 7  έ­ως τις 10:15 π.μ., θα τε­λε­στεί Αρ­χι­ε­ρα­τι­κή Θεί­α Λει­τουρ­γί­α.

Με­τά το πέ­ρας της, και μέχρι τις 13:00, καθώς και το απόγευμα από τις 6 μ.μ., ο Σεβασμιώτα­τος κ.κ. Άνθιμος, θα δέ­χε­ται ευχές στο Ε­πι­σκο­πεί­ο (δίπλα στον Άγιο Νικόλαο).

Ο Ιεράρχης, όσους συνηθίζουν από ευγένεια και καλοσύνη να φέρνουν κάποια δώρα στη γιορτή του, παρακαλεί, αντί αυτών, να προσφέρουν τα χρήματα για την ολοκλήρωση των εργασιών του υπό ανέγερση Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Αριστείνου.

Η κατάθεση των χρημάτων μπορεί να γίνεται είτε στον λογαριασμό του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως στην Τράπεζα Έβρου, είτε στα γραφεία της Μητροπόλεως (Πλαταιών και Αμφιπόλεως), όπου θα γίνεται επίδοση της σχετικής αποδείξεως.

Ο Άγιος Άνθιμος

Ο Άγιος Άνθιμος έζησε στα τέλη του 3ου αιώνα μ.Χ. και πατρίδα του ήταν η Νικομήδεια. Από μικρός διακρίθηκε για τον ευσεβή ζήλο του προς τα Θεία. Όταν ενηλικιώθηκε, η ζωή του ήταν υπόδειγμα σωφροσύνης και αγάπης. Επειδή πλούσια κατείχε τον θησαυρό των Θείων αληθειών, η θερμή του διδασκαλία, εμπνεόμενη από αποστολικό ζήλο, έβρισκε σχεδόν πάντα ανταπόκριση στις ψυχές των πιστών. Η πνευματική ικανότητα του Άνθιμου ώθησε τους χριστιανούς της Νικομήδειας και τον έπεισαν να γίνει Ιερέας και αργότερα επίσκοπος τους. Όταν όμως έγινε ο διωγμός επί Διοκλητιανού, τον κυνήγησαν και τον συνέλαβαν (302 μ.Χ.). Ο Διοκλητιανός του πρότεινε να θυσιάσει στους Θεούς για να κερδίσει τη ζωή του, αλλιώς τον περίμεναν φρικτά βασανιστήρια, και του έδειξε τα όργανα που θα τον βασάνιζαν. Ο Άνθιμος είπε: «Γιατί μου τα δείχνεις; για να με φοβίσεις; Αυτά ας τα φοβούνται εκείνοι για τους οποίους η παρούσα ζωή είναι μόνο ηδονή και τη στέρησή της θεωρούν μεγάλη απώλεια. Αλλά σε μένα, όπως και σε κάθε Χριστιανό, αυτά δεν ασκούν καμιά γοητεία. Το σώμα μου είναι πρόσκαιρο και ευτελές, που μόνη αξία έχει, όταν αγιασθεί δια του Χριστού και δοθεί εις την κατά Χριστόν ζωή. Επομένως, τιμωρίες και βάσανα είναι για μένα πιο ποθητά από το να αρνηθώ το Σωτήρα μου». Τότε, αφού τον βασάνισαν φρικτά, τελικά τον αποκεφάλισαν.