Μετά την επιτυχή πραγματοποίηση του Βασικού Σχολείου της περιόδου Μαρτίου-Μαΐου 2017, η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης Ροδόπης επανέρχεται με τον νέο κύκλο Βασικής Εκπαίδευσης για νέους Εθελοντές Διασώστες, που ξεκίνησε τη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 28 Ιανουαρίου του 2018.

Στις δύο πρώτες συναντήσεις, ο Γενικός Διευθυντής Εκπαίδευσης της ΜΚΟ «Ελληνική Ομάδας Διάσωσης», Ζαφείρης Τρόμπακας, ανέλυσε τις ενότητες «Σχεδιάζοντας το Απρόοπτο-Επικοινωνίες Εναέριων Μέσων», και «Βασική Μετεωρολογία-Κεραυνοί, Αεροδιάσωση».

Θέτοντας την πολυετή του πείρα στους νέους εθελοντές, αναφέρθηκε σε μια σειρά από καταγεγραμμένα περιστατικά, ενώ μέσα από βιωματικές εμπειρίες κατέδειξε τους τρόπους για την αντιμετώπιση δύσκολων καταστάσεων. Ιδιαίτερη έμφαση, δε, έδωσε στα λάθη που έχουν γίνει κατά τις επιχειρήσεις, υπογραμμίζοντας πως «ειδικός είναι αυτός που έχει κάνει όλα τα λάθη».

Το τμήμα Ροδόπης της ΕΟΔ, έχοντας ως κεντρική φιλοσοφία ότι «ο εθελοντισμός απαιτεί εκπαίδευση», και σε συνεργασία με εκπαιδευτές που προέρχονται από την κεντρική διοίκηση της οργάνωσης, από τους κόλπους των μελών της, αλλά και από άλλα παραρτήματα, θα οδηγήσει και αυτή τη σειρά των εκπαιδευόμενων, βήμα-βήμα σε αυτή την οργανωμένη προσπάθεια.