Σημαντικές πληροφορίες για τον συντονισμό, τη συνεργασία, και τις πρακτικές, στην αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών από σεισμικές καταστροφές, σύμφωνα με τον σχεδιασμό και τις οδηγίες της Γενικής Πολιτικής Προστασίας και του Πρωτόκολλου INSARAG των Ηνωμένων Εθνών, αποκόμισαν οι εν δυνάμει εθελοντές του Βασικού Σχολείου Νέων Διασωστών του Παραρτήματος Ροδόπης της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ).

Ο Εκπαιδευτής του Τμήματος Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΤΑΚ) της ΕΟΔ, Χαράλαμπος Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε στα βασικά σημεία που πρέπει να γνωρίζει ένας εθελοντής διασώστης ώστε να συμμετάσχει σε ανάλογες αποστολές, τόσο εντός του ελλαδικού χώρου, όσο και στο εξωτερικό.

Κινητοποίηση και συντονισμός, συνεργασία και επικοινωνία με κυβερνητικούς φορείς, όταν η αποστολή αφορά στο εσωτερικό (Αστυνομία, Πυροσβεστική, ΕΚΑΒ, Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας κ.α.), καθώς και στο εξωτερικό, σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, αλλά και ο κατάλληλος ατομικός εξοπλισμός και ο ατομικός και ομαδικός διασωστικός εξοπλισμός, ήταν μερικές από τις επιμέρους ενότητες που αναλύθηκαν.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στον φορέα IN.S.A.R.A.G (International Search and Rescue Advisory Group) που ιδρύθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη το 1991, με στόχο τη συντονισμένη δράση ομάδων διάσωσης στο εξωτερικό. Εθελοντικές Ομάδες από πολλές χώρες συμμετέχουν σε αυτόν τον Οργανισμό, ακολουθώντας τη διεθνή ορολογία που θέσπισε ο ΟΗΕ γι’ αυτόν τον λόγο. Ο INSARAG προτείνει τρόπους λειτουργίας ακόμα και σε τοπικό επίπεδο, με σκοπό την από κοινού δράση των τοπικών και διεθνών ομάδων διάσωσης.

Αξίζει να τονιστεί ότι το Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών είναι πιστοποιημένο μέλος του διεθνούς φορέα INSARAG και αποτελεί τη μόνη εθελοντική Μη Κυβερνητική Οργάνωση πιστοποιημένη στην Ελλάδα.

Το ΤΑΚ δραστηριοποιείται από το 1994 σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης στους τομείς:

1) Αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών: α) αντιμετώπιση σεισμικών καταστροφών β) αντλήσεις υδάτων γ) δασοπυρόσβεση

2) Ενημέρωσης σε σχολεία και φορείς για τα επικαιροποιημένα μέτρα αντισεισμικής προστασίας και τη διεξαγωγή ασκήσεων ετοιμότητας.

Στον μακρύ κατάλογο των πετυχημένων αποστολών του στην Ελλάδα και το εξωτερικό, πάντα σε συνεργασία με το ΥΠΕΞ, συγκαταλέγονται οι αποστολές:

-Σεισμός στην Τουρκία το 1999, αλλά και στην Αθήνα, τον ίδιο χρόνο.

-Σεισμός στην Αλγερία το 2002.

-Σεισμός στο Μαρόκο το 2003.

-Σεισμός στην Αϊτή το 2010 όπου οι διασώστες της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης κατάφεραν να βρουν και να σώσουν τον 23χρονο Εξάντους, τη στιγμή που όλα τα διεθνή σωστικά συνεργεία είχαν σταματήσει να ψάχνουν για επιζώντες.