2Εγκληματική οργάνωση που προέβαινε στην παραχάραξη και την κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων, εξαρθρώθηκε μετά από ενδελεχείς έρευνες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Δράμας.

Για την υπόθεση ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία πέντε μελών της οργάνωσης, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραχάραξη και κυκλοφορία παραχαραγμένων χαρτονομισμάτων. Πρόκειται για τέσσερις ημεδαπούς, ηλικίας 48, 47, 25 (άνδρες) και 45 (γυναίκα) ετών, και έναν 58χρονο αλλοδαπό, υπήκοο Αλβανίας.

Στο πλαίσιο των ερευνών εντοπίσθηκαν και συνελήφθησαν στη Δράμα, ο 47χρονος και ο 25χρονος, και στον Πειραιά ο 58χρονος.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε ότι οι δράστες από τον Μάρτιο του 2014 είχαν συγκροτήσει εγκληματική οργάνωση με δομημένη και διαρκή δράση, και προέβαιναν στην παραχάραξη και την κυκλοφορία πλαστών χαρτονομισμάτων, με τον ηγετικό ρόλο να έχει ο Αλβανός, ο οποίος με τη βοήθεια του 25χρονου προμήθευε τα υπόλοιπα μέλη της οργάνωσης με πλαστά χαρτονομίσματα, και αυτά στη συνέχεια μετέβαιναν σε διάφορα καταστήματα της Δράμας όπου πραγματοποιούσαν αγορές προϊόντων μικρής αξίας, καταβάλλοντας ως αντίτιμο πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, αποκομίζοντας κέρδος από τα ρέστα.

Από τη μέχρις στιγμής έρευνα διαπιστώθηκε ότι τα μέλη της οργάνωσης πραγματοποίησαν δεκαεννέα συναλλαγές σε διάφορα καταστήματα της Δράμας, ενώ στην κατοχή τους, σε οικίες και σε κατάστημά τους, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν:

– Στην κατοχή και το σπίτι του 47χρονου, το χρηματικό ποσό των 460 ευρώ και ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 50 ευρώ.

– Στο σπίτι των δύο δραστών ηλικίας 48 και 45 ετών, 2 πλαστά χαρτονομίσματα των 10 ευρώ, ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 5 ευρώ, το χρηματικό ποσό των 40 ευρώ, και διάφορα προϊόντα από τις συναλλαγές που πραγματοποίησαν με τα πλαστά χαρτονομίσματα.

– Στο κατάστημα του 58χρονου, 6 πλαστά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ, 10 πλαστά χαρτονομίσματα των 20 ευρώ, 16 συσκευασίες καπνού για τις οποίες δεν είχαν καταβληθεί στο δημόσιο οι αναλογούντες φόροι και δασμοί, 7 κυνηγετικά φυσίγγια, 5 φυσίγγια κρότου των 9 mm, μία γεμιστήρα, ένας αναπτήρας στιλέτο, 6 κινητά τηλέφωνα, ένα πλαστικό ρόπαλο, και το χρηματικό ποσό των 930 ευρώ.

Κατασχέθηκε επίσης το Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο του 47χρονου, ενώ η δικογραφία για τον 58χρονο περιλαμβάνει επίσης παραβάσεις του νόμου περί όπλων και της νομοθεσίας περί τελωνειακού κώδικα.

Οι δύο δράστες ηλικίας 58 και 47 ετών, έχουν απασχολήσει κατά το παρελθόν τις αστυνομικές αρχές για κλοπές και υπεξαίρεση αντίστοιχα.