ΑΣΤΥΔύο ακόμα πολύ σημαντικές υποθέσεις εξιχνιάστηκαν από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, μετά από συστηματική διερεύνηση και μεθοδική αξιολόγηση και αξιοποίηση στοιχείων και δεδομένων στο πλαίσιο της προανακριτικής διαδικασίας.

Όσον αφορά στην πρώτη περίπτωση, εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, εγκληματική σπείρα ημεδαπών Ρομά, που ενέχεται σε σωρεία ληστειών και κλοπών σε βάρος διερχομένων οδηγών οχημάτων, στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου.

Συνελήφθησαν, ύστερα από συντονισμένες και ταυτόχρονες επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην περιοχή του Ασπροπύργου, δεκαπέντε ημεδαποί Ρομά, ηλικίας από 15 έως 22 ετών, ενώ αναζητούνται για τη συμμετοχή τους στην εγκληματική σπείρα δέκα επιπλέον άτομα.

Στις επιχειρήσεις για τη σύλληψή τους συμμετείχαν δυνάμεις από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Δυτικής Αττικής, τη Διεύθυνση Άμεσης Δράσης Αττικής – ΔΙ.ΑΣ., τη Διεύθυνση Αστυνομικών Επιχειρήσεων Αττικής, καθώς και ομάδες Πρόληψης και Καταστολής της Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.) και προσωπικό από τα οικεία Τμήματα Ασφαλείας.

Σε βάρος τους σχηματίσθηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας και απόπειρας ληστείας κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, καθώς επίσης κλοπής και απόπειρας κλοπής κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.

Η εξάρθρωση της σπείρας και η σύλληψη δεκαπέντε μελών της, είναι αποτέλεσμα ενδελεχούς και εμπεριστατωμένης έρευνας της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής, στο πλαίσιο της οποίας χρησιμοποιήθηκαν και αξιοποιήθηκαν κατάλληλα φυσικές και τεχνικές μέθοδοι, καθώς και ανάλογος τεχνολογικός εξοπλισμός.

Όπως προέκυψε, οι δράστες είχαν συγκροτήσει τα τελευταία δύο έτη οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή και δομημένη δράση, εσωτερική διάρθρωση με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi).

Ενέχονται σε σωρεία ληστειών και κλοπών σε βάρος διερχομένων οδηγών αυτοκινήτων, κυρίως φορτηγών που εκτελούσαν δρομολόγια εταιρειών στη Βιομηχανική περιοχή του Ασπροπύργου, καθώς και οχημάτων (αυτοκινήτων και δίκυκλων) εργαζομένων ή διερχομένων στην ευρύτερη περιοχή.

Το κύριο χαρακτηριστικό της δράσης τους εστιάζεται στη μεθοδολογία που χρησιμοποιούσαν. Πιο αναλυτικά, δυο ή περισσότερα μέλη της σπείρας ανέκοπταν με διάφορους τρόπους την πορεία των οχημάτων, είτε στήνοντας εμπόδια στο δρόμο, είτε προσποιούμενοι καυγά, είτε προσεγγίζοντας την πόρτα του διερχόμενου οδηγού, προφασιζόμενοι ότι θέλουν να ρωτήσουν κάτι ή για να ζητήσουν αναπτήρα για να ανάψουν τσιγάρο.

Παράλληλα, άλλα δύο ή περισσότερα άτομα – συνεργοί τους, προσέγγιζαν από την πίσω πλευρά τα οχήματα, άνοιγαν τις πόρτες, αιφνιδίαζαν τους οδηγούς και με τη χρήση σωματικής βίας αφαιρούσαν από τηn κατοχή τους χρηματικά ποσά, τιμαλφή και έγγραφα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις προκαλούσαν και φθορές στα οχήματα.

Σε άλλες περιπτώσεις, για να ακινητοποιήσουν τα οχήματα είτε προσπαθούσαν να κρεμαστούν από αυτά είτε άνοιγαν τις πόρτες εν κινήσει είτε έτρεχαν μπροστά από το όχημα, με μεγάλη πιθανότητα να προκληθούν μοιραία δυστυχήματα.

Σημειώνεται ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν παθόντες οδηγοί, αποβιβάστηκαν από τα οχήματα τους, προκειμένου να καταδιώξουν τους δράστες, δέχονταν επιθέσεις με πέτρες και ξύλα, από ομάδες ατόμων που εφορμούσαν εναντίον τους από παραπλήσιο καταυλισμό Ρομά της περιοχής. Σε άλλες περιπτώσεις με την απειλή όπλων (πιστόλια ή καραμπίνες) σε βάρος των θυμάτων τους, προσπαθούσαν να διατηρήσουν τα κλοπιμαία.

Όπως προέκυψε επίσης, τα ενήλικα μέλη της ομάδας διατηρούσαν την πρωτοκαθεδρία και τον αρχηγικό – συντονιστικό ρόλο, ενώ τα ανήλικα μέλη αναλάμβαναν σημαντικό ρόλο, κατά τις επιθέσεις στα οχήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε μία περίπτωση ληστείας σε βάρος διερχόμενης οδηγού, οι δράστες χρησιμοποίησαν σωματική βία εναντίον της, παρόλο που βρισκόταν σε προχωρημένη εγκυμοσύνη.

Από την αστυνομική έρευνα προκύπτει ότι τα μέλη της σπείρας, με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, διέπρατταν σε καθημερινή βάση δράσης, από τρεις έως δέκα ληστείες και κλοπές, ενώ εκτιμάται ότι ο αριθμός των περιπτώσεων ληστειών και κλοπών που έχουν διαπραχθεί στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου, μέχρι σήμερα, ξεπερνάει τις εκατό.

Η ταυτοποίηση και σύλληψη των δραστών αποτέλεσε πρωταρχική προτεραιότητα για τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, προκειμένου αφενός να αποφευχθεί η «εκπαίδευση» νέων μελών και η ισχυροποίηση της εγκληματικής ομάδας, αφετέρου να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας τόσο των εργαζομένων στη βιομηχανική ζώνη που αναγκαστικά διέρχονται από την περιοχή, όσο και των οδηγών φορτηγών οχημάτων που μεταφέρουν εμπορεύματα, από και προς αυτή.

Μέχρι στιγμής έχουν εξιχνιαστεί περισσότερες από τριάντα περιπτώσεις ληστειών και κλοπών σε βάρος διερχομένων οδηγών, ενώ για την πλειοψηφία των περιπτώσεων προκύπτει ότι είχαν διαπραχθεί το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (Μάρτιος έως και Μάιος).

Το προανακριτικό έργο συνεχίζεται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπολοίπων μελών της σπείρας καθώς και για την πλήρη διακρίβωση και διαλεύκανση της εγκληματικής δράσης των μελών της.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Η δεύτερη περίπτωση, αφορά στη σύλληψη, σε περιοχή του Άργους, δυο αρχαιοκάπηλων και συγκεκριμένα ενός 33χρονου ημεδαπού και ενός 40χρονου αλλοδαπού υπηκόου Αλβανίας, οι οποίοι κατείχαν και προσπαθούσαν να διαθέσουν προς πώληση μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων, ανεκτίμητης αξίας.

Την υπόθεση χειρίστηκε το Τμήμα Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Περιουσιακών Δικαιωμάτων, Πολιτιστικής  Κληρονομιάς και Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής.

Ειδικότερα, αστυνομικοί του συγκεκριμένου Τμήματος, συνέλαβαν στην περιοχή Κατσικάνι Άργους τους δύο δράστες, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν είκοσι πέντε αρχαία αντικείμενα.

Προηγήθηκαν πολυήμερες συστηματικές έρευνες και αναζητήσεις στην ευρύτερη περιοχή, στο πλαίσιο των οποίων αξιολογήθηκαν και αξιοποιήθηκαν μεθοδικά πληροφορίες, ενδείξεις και όλα τα δεδομένα, που προέκυψαν κατά την εξέλιξη της προανακριτικής διαδικασίας.

Αρχικά εντοπίστηκε ο 33χρονος ημεδαπός αρχαιοκάπηλος, τον οποίο προσέγγισε έντεχνα αστυνομικός του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων, υποδυόμενος τον υποψήφιο αγοραστή. Στη συνέχεια, μέσω του πρώτου δράστη, ο αστυνομικός ήλθε σε επαφή και με τον συνεργό του, τον 40χρονο αλλοδαπό υπήκοο Αλβανίας.

Όσον αφορά στα κατασχεμένα αντικείμενα, πρόκειται για αρχαία ανεκτίμητης αξίας, κυρίως πήλινα αγγεία και πήλινα ειδώλια, κατά βάση της Μυκηναϊκής περιόδου, ενώ μεταξύ των αρχαίων αντικειμένων τα οποία οι δύο δράστες προσπαθούσαν να διαθέσουν προς πώληση, βρέθηκε και ένα μαρμάρινο άγαλμα γυναικείας μορφής.

Σύμφωνα με τη γνωμάτευση αρχαιολόγου της Δ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Ναυπλίου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, εμπίπτουν στις διατάξεις του Νόμου περί Προστασίας των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Πιο αναλυτικά στα αρχαία αντικείμενα περιλαμβάνονται:

 1. Πήλινο αγγείο (κάνθαρος) των μυκηναϊκών χρόνων, με υψηλές ωτόσχημες λαβές και ερυθρόχρωμη σπειροειδή διακόσμηση στο σώμα.
 2. Πήλινο αβαφές αγγείο (σκύφος) με δύο οριζόντιες, τριγωνικές λαβές στο κάθετο χείλος, πιθανώς των μυκηναϊκών χρόνων.
 3. Πήλινο αγγείο (πρόχους) με ταινιωτή, μελανόχρωμη διακόσμηση, πιθανώς των υπομυκηναϊκών χρόνων.
 4. Πήλινο αγγείο (προχοΐσκη) με ταινιωτή, μελανόχρωμη διακόσμηση, πιθανώς των υπομυκηναϊκών χρόνων.
 5. Όστρακο αγγείου ερυθροβαφές, πιθανώς των ελληνιστικών χρόνων (διαστάσεων 0,035Χ0,035Χ0,01 μ).
 6. Πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής των μυκηναϊκών χρόνων, με καστανομέλανη ταινιωτή διακόσμηση, συγκολλημένο από τέσσερα τμήματα (τύπου Ψ, διαστάσεων 0,1230,075 μ).
 7. Ακέραιο πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής των μυκηναϊκών χρόνων,  παρόμοιο με το προηγούμενο και θρυμματισμένο εν μέρει στην κεφαλή (τύπου Ψ, διαστάσεων 0,12Χ0,07 μ).
 8. Πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής των μυκηναϊκών χρόνων, ελλιπές στο λαιμό και την κεφαλή και παρόμοιο με τα δύο προηγούμενα (τύπου Ψ, διαστάσεων 0,086Χ0,058 μ).
 9. Πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής των μυκηναϊκών χρόνων, συγκολλημένο από δύο τμήματα, με ερυθρόχρωμη ταινιωτή διακόσμηση (τύπου Ψ, διαστάσεων 0,09Χ0,057 μ.).
 10. Πήλινο ειδώλιο γυναικείας μορφής των μυκηναϊκών χρόνων, συγκολλημένο από δύο τμήματα, το οποίο φέρει ερυθρόχρωμη ταινιωτή διακόσμηση (τύπου Φ, διαστάσεων 0,104Χ0,037 μ.).
 11. Κεφαλή πήλινου ειδωλίου των μυκηναϊκών χρόνων με μελανόχρωμη ταινιωτή διακόσμηση (διαστάσεων 0,036Χ0,32 μ.).
 12. Πήλινο ερυθροβαφές πηνίο (ύψους 2 εκ.) των μυκηναϊκών χρόνων.
 13. Υαλόμαζα (δηλαδή προϊόν εκκαμίνευσης γυαλιού).
 14. Τμήμα μακρού οστέος.

15-17. Τρία πετρώματα – απολιθώματα.

18-24. Επτά τμήματα λίθων χωρίς ίχνη κατεργασίας, από τα οποία τα τρία μαρμάρου και το τέταρτο χαλαζία.

25.Μαρμάρινο άγαλμα ημίγυμνης γυναικείας μορφής, της οποίας λείπουν η κεφαλή, οι μηροί και τα πέλματα και η οποία φέρει αποκρούσεις στην περιοχή των ώμων. Το μπροστινό τμήμα του σώματος καλύπτεται με ιμάτιο ανάμεσα στα σταυρωμένα στο στήθος χέρια της.