Εξαίρεση της Θράκης από τον περιορισμό προσλήψεων, και επαναφορά οικονομικών κινήτρων υπηρέτησης στην περιοχή, ζήτησε από τον Τσίπρα, η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης

Το υπόμνημα που επέδωσε στον Πρωθυπουργό το τοπικό παράρτημα της ΑΔΕΔΥ – Ζητείται συνάντηση με τους συναρμόδιους υπουργούς.

«Η ανάπτυξη ενός ισχυρού και αξιόπιστου δημόσιου τομέα, όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση με την ανάπτυξη μιας χώρας, αλλά αντίθετα αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση, καθώς συμβάλλει σε αυτήν, και μάλιστα με πιο δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο», τονίζεται στο κείμενο του υπομνήματος, στο οποίο γίνεται αναφορά στο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της δημόσιας διοίκησης που έχει καταθέσει από το 2007 η ΑΔΕΔΥ.

Μάλιστα, με το υπόμνημα, καλείται ο κ. Τσίπρας: «Εφόσον έχετε την πολιτική βούληση και όχι την επικοινωνιακή, να προχωρήσετε σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις στον δημόσιο τομέα, σας καλούμε να ανταποκριθείτε άμεσα και να οριστεί συνάντηση με τους αρμόδιους υπουργούς για την εξειδίκευση, τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος».

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ

που επιδόθηκε στον Πρωθυπουργό από την ΑΔΕΔΥ Ροδόπης

κατά την πρόσφατη σύσκεψη του κ. Τσίπρα με τους τοπικούς φορείς:

ΥΠΟΜΝΗΜΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ-ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κύριε Πρωθυπουργέ, κύριε Τσίπρα,

%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%83-%cf%83%cf%85%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%88%ce%b7-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%89%ce%bd-2Σας καλωσορίζουμε στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και στην Κομοτηνή. Παρά το ότι ειδοποιηθήκαμε μερικές ώρες πριν την συνάντηση αυτή, θα προσπαθήσουμε με το παρόν υπόμνημα να εκφράσουμε όλους τους Δημοσίους Υπαλλήλους της περιοχής μας.

Στις αναπτυγμένες χώρες της δύσης θεωρείται ως δεδομένο, ότι η εφαρμογή των δημοσίων πολιτικών προϋποθέτει την ύπαρξη ενός αξιόπιστου Διοικητικού Μηχανισμού, ενός καλά οργανωμένου Δημόσιου Τομέα. Η ικανότητα καταγραφής, ανάλυσης, σχεδιασμού, προγραμματισμού, υλοποίησης και εποπτείας των εκάστοτε δημοσίων πολιτικών,  εξαρτάται ευθέως από την δυνατότητες της αντίστοιχης Δημόσιας Διοίκησης. Ταυτόχρονα η ύπαρξη σοβαρού κοινωνικού κράτους συμβάλλει τα μέγιστα στην κοινωνική ειρήνευση και επομένως την πρόοδο και την ανάπτυξη της κοινωνίας συνολικά.

Επομένως η ανάπτυξη ενός ισχυρού και αξιόπιστου Δημόσιου Τομέα, όχι μόνο δεν έρχεται σε αντίθεση με την ανάπτυξη μιας Χώρας, αλλά αντίθετα αποτελεί κρίσιμη προϋπόθεση, καθώς συμβάλλει σε αυτή και μάλιστα με πιο δίκαιο και δημοκρατικό τρόπο.

Ωστόσο, στη Χώρα μας η Δημόσια Διοίκηση χρησιμοποιείται όχι μόνο ως λάφυρο της εκάστοτε εξουσίας, αλλά ακόμη χειρότερα, προκειμένου μια παρασιτική ελίτ συμφερόντων να υφαρπάζει ανεξέλεγκτα τον πλούτο της χώρας και να μοιράζει τα ιμάτια στους ημετέρους χωρίς να λογοδοτεί πουθενά.

Συνεπώς και όποια διακήρυξη μέχρι σήμερα, περί εκσυγχρονισμού της ΔΔ, ήταν επικοινωνιακή και όχι ουσιαστική, καθώς η πραγματική βούληση του πολιτικού συστήματος ήταν ακριβώς αυτή: Δηλαδή η ύπαρξη μιας δημόσιας διοίκησης χαοτικής,  ανοργάνωτης, ασυντόνιστης, με υπαλλήλους έρμαια του γραφειοκρατικού πλαισίου και χωρίς τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες ώστε να ανταπεξέλθουν, με αποτέλεσμα την αδυναμία της ΔΔ να επιτελέσει τον πραγματικό ρόλο για τον οποίο προορίζεται, δηλ. τη διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος υπέρ του Ελληνικού Λαού!

Η ανωτέρω προσέγγισή μας επιβεβαιώνεται περίτρανα και στην έκθεση της μελέτης του ΟΟΣΑ για τη ΔΔ της Χώρας μας που εκπονήθηκε το 2011 για λογαριασμό της Ελληνικής Κυβέρνησης, στην οποία  αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής στις Κύριες Συστάσεις της:

-Σύσταση 1η :

«Είναι εντυπωσιακή η απουσία ενός κοινού στρατηγικού οράματος για το πού θέλουν να βρίσκονται στο μέλλον η κοινωνία και οικονομία της Ελλάδας. Δεν υπάρχει σαφής κεντρική καθοδήγηση ούτε σαφής ανάληψη ίδιας ευθύνης για τις μεταρρυθμίσεις, ή λογοδοσίας σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα»

-Σύσταση 3η :

«Ο συντονισμός μεταξύ των υπηρεσιών του ίδιου υπουργείου αλλά και μεταξύ των υπηρεσιών διαφορετικών υπουργείων είναι ελάχιστος. Η διοίκηση σε γενικές γραμμές λειτουργεί υπό τη μορφή «σιλό», δηλαδή αποσπασματικά και αποκομμένα. Ο κατακερματισμός των δομών και η αλληλοεπικάλυψη των αρμοδιοτήτων αποθαρρύνουν τη συντονισμένη δράση. Επιπλέον, απουσιάζει η συλλογική δέσμευση στην τήρηση ενός μεταρρυθμιστικού προγράμματος δράσης.»

-Σύσταση 8η :

«Η ελληνική διοίκηση έχει παγιδευτεί σε ένα περίπλοκο νομικό πλαίσιο, το οποίο αποθαρρύνει την ανάληψη πρωτοβουλιών, εστιάζει στις διαδικασίες και όχι στις πολιτικές, και εμποδίζει την προώθηση της μεταρρύθμισης. Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπιστεί στη ρίζα του. Νόμοι, κανονισμοί και τυπικές διαδικασίες, τα οποία έχουν συσσωρευτεί με την πάροδο του χρόνου, οριοθετούν το έργο της δημόσιας διοίκησης, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για την αποτελεσματική χάραξη πολιτικής, ή κίνητρα γι’ αυτήν.»

Μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης το 2008, το πολιτικό σύστημα της Χώρας μας, έκανε μια κρίσιμη πολιτική επιλογή:

Προκειμένου να απαλλαγεί το ίδιο από τις διαχρονικές εγκληματικές του ευθύνες για το πλιάτσικο και την υπερχρέωση της Χώρας, αλλά και για να απαλλάξει το τραπεζικό-χρηματοπιστωτικό σύστημα από την χρεοκοπία του, έριξε το βάρος στο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα του Κράτους, δηλ. στο Δημόσιο Τομέα, στοχοποιώντας έτσι με ύπουλο τρόπο (με τη βοήθεια βέβαια των ΜΜΕ) τους Δημοσίους Υπαλλήλους ως κύριους υπεύθυνους για την καταστροφή της Χώρας!

Ουδέν ψευδέστερον αυτού, καθώς με μελέτη του Υπ. Οικονομικών το Φεβρουάριο του 2011 αποδείχθηκε ότι ως κόστος βρισκόμασταν στο μέσο όρο της Ε.Ε, ενώ το Νοέμβριο του ίδιου χρόνου που εφαρμόστηκε το Νέο Ενιαίο Μισθολόγιο μειώθηκε κατά 25% επιπλέον η μισθοδοσία των Δ.Υ, δηλαδή ήδη από τις αρχές του 2012 είμαστε 25% πιο κάτω από το Μ.Ο. των Δ.Υ της Ε.Ε. Προκύπτει λοιπόν εύλογα το ερώτημα, πώς το κόστος μισθοδοσίας των Δ.Υ. οδήγησε τη Χώρα στην χρεοκοπία;

Έτσι το εγχώριο πολιτικό σύστημα κατάφερε να αποπροσανατολίσει το Λαό από τις δικές του βαριές ευθύνες επιβάλλοντας το «διαίρει και βασίλευε» μεταξύ των κοινωνικών ομάδων, διακινδυνεύοντας ακόμη και την κοινωνική συνοχή και σταθερότητα της Χώρας.

Από το 2007, ως Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ Ροδόπης έχουμε προτείνει ένα πρόγραμμα εκσυγχρονισμού της Δημόσιας Διοίκησης, το οποίο υποβάλλαμε στους  αρμόδιους υπουργούς διαχρονικά, αλλά μέχρι σήμερα δεν είχαμε καμία ανταπόκριση. Σας το υποβάλλουμε εκ νέου.

Το επίκεντρο της πρότασής μας αφορά την αξιοποίηση της γνώσης και εμπειρίας που ενυπάρχει διάχυτη, με την ενεργή συμμετοχή όλων των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα.

Καμία ουσιαστική μεταρρύθμιση δεν πρόκειται να ευδοκιμήσει, αφενός εάν δεν ανιχνευθεί με ακρίβεια η υφιστάμενη κατάσταση και αφετέρου δεν αξιοποιηθεί η ενυπάρχουσα γνώση και εμπειρία. Και όλα αυτά δεν μπορούν να επιτευχθούν χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή του συνόλου των εργαζομένων στο Δημόσιο Τομέα.

Εφόσον έχετε την πολιτική βούληση και όχι την επικοινωνιακή, για να προχωρήσετε σε σοβαρές μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο Τομέα, σας καλούμε να ανταποκριθείτε άμεσα και να ορισθεί συνάντηση με τους αρμόδιους Υπουργούς για την εξειδίκευση, το σχεδιασμό και την υλοποίηση του ανωτέρω προγράμματος.

Τέλος, θα θέλαμε να αναφερθούμε στα ιδιαίτερα προβλήματα στο Δημόσιο τομέα της περιοχής μας. Αν και δεν έχουμε την ευθύνη για όλη την περιοχή της ΑΜΘ, εν τούτοις τα προβλήματά μας είναι κοινά.

Εκτός της ραγδαίας μείωσης των υπηρετούντων υπαλλήλων, γενικότερα στο Δημόσιο Τομέα, στην περιοχή μας παρουσιάζεται επιπλέον οξυμένο το πρόβλημα αυτό, λόγω της παραμεθορίου θέσης μας (μετακίνηση προσωπικού προς τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της Θεσσαλονίκης ή της Αθήνας), αλλά και λόγω της διαχρονικής απαξίωσης της περιοχής μας από τα κέντρα αποφάσεων των Αθηνών.

Έτσι για παράδειγμα οι ελλείψεις σε όλα τα Νοσοκομεία της περιοχής μας και εν προκειμένω στο Νοσοκομείο Κομοτηνής είναι τραγικές, με αποτέλεσμα να διακυβεύεται σοβαρά η ασφάλεια των κατοίκων στο πρώτιστο ζήτημα της υγείας. Επιπλέον στο σύνολο των Υπηρεσιών του Νομού Ροδόπης, οι οποίες έχουν ταυτόχρονα και επιτελικό ρόλο, λόγω της διοικητικής έδρας τους, παρουσιάζονται σημαντικές ελλείψεις, με άμεση επίπτωση τη δυσχερή εξυπηρέτηση των πολιτών, αλλά και την υστέρηση συνολικά της κοινωνίας σε θεσμική και διοικητική επάρκεια.

Για την άμεση αντιμετώπιση των οξυμένων αυτών προβλημάτων αυτών προτείνουμε τα εξής:

Α)Εξαίρεση της περιοχής μας (και των νησιωτικών) από τον περιορισμό προσλήψεων, μέχρις ότου αποκτήσουμε την απαιτούμενη διοικητική επάρκεια.

Β)Επαναφορά οικονομικών κινήτρων σε συνδυασμό υπηρεσιακής ανέλιξης, προκειμένου να προσελκυστούν υπάλληλοι από άλλες περιοχές της Χώρας (κυρίως από τα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη).

Γ)Τη δημιουργία δωρεάν μεταπτυχιακού προγράμματος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης στη Δημόσια Διοίκηση για Δημοσίους Υπαλλήλους της Περιφέρειας ΑΜΘ (κατ’ αναλογία με το μεταπτυχιακό που υλοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου), σε συνεργασία με την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, προκειμένου να αναπτυχθούν στελέχη που θα συνδράμουν στην αναβάθμιση της θεσμικής επάρκειας του Δημόσιου Τομέα της περιοχής μας.

Κύριε Πρωθυπουργέ,

Στην περιοχή μας έχουμε κουραστεί να ακούμε υποσχέσεις και εν τέλει το μόνο που ζούμε να είναι η διαχρονική της υποβάθμιση.

Τώρα είναι η ώρα των πράξεων δια μέσου συγκεκριμένων μέτρων, μεταξύ των οποίων αυτά που σας προτείνουμε παραπάνω και αφορούν το Δημόσιο Τομέα της περιοχής μας, η υλοποίηση των οποίων θα συμβάλλει σε συνδυασμό με άλλα οικονομικά και θεσμικά μέτρα (τα οποία θα σας υποβάλλουν οι άλλοι αρμόδιοι φορείς) στην ουσιαστική ανάπτυξη της περιοχής μας.

Αναμένουμε και επιφυλασσόμαστε για τη θετική ανταπόκρισή σας.

Με τιμή

ΓΙΑ ΤΗΝ Ε.Γ. ΑΔΕΔΥ ΡΟΔΟΠΗΣ

            Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                             Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ                     ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις