– Ευ. Λαμπάκης (ευχαριστώντας τον Τ. Κουίκ για το ενδιαφέρον του και στηλιτεύοντας την απουσία των τοπικών Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ): «Τυχόν άστοχοι χειρισμοί ενδεχομένως να οδηγήσουν σε προσβολή της εθνικής κυριαρχίας».

– Γ. Παυλίδης: «Η γεωστρατηγική θέση της Θράκης επιβάλλει πολύ προσεκτικούς χειρισμούς».

–  Αν. Δημοσχάκης: «Να ασκηθεί πολιτική και διπλωματική πίεση στην Τουρκία».

Συνάντηση στο Νομαρχείο Αλεξανδρούπολης πραγματοποίησαν οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Έβρου, προκειμένου να εκφράσουν τις απόψεις τους για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και τις επιπτώσεις του στον νομό Έβρου και στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης, μετά από πρόσκληση του Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Γιώργου Παυλίδη, του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως κ.κ. Ανθίμου και του Δημάρχου Αλεξανδρούπολης κ. Ευάγγελου Λαμπάκη.

Στη συνάντηση παραβρέθηκαν ο Βουλευτής ΝΔ Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτριος Πέτροβιτς, ο Δήμαρχος Σουφλίου κ. Ευάγγελος Πουλιλιός, ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου κ. Παρασκευάς Πατσουρίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης κ. Ιωάννης Ζαμπούκης, ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Έβρου κ. Αθανάσιος Μπέλλας, ο Γεν. Γραμματέας του Συνδέσμου Βιοτεχνικών, Βιομηχανικών και Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Έβρου κ. Παύλος Μιχαηλίδης, ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος ΑΔΕΔΥ Έβρου κ. Παναγιώτης Τσίρτσης, Δημοτικοί και Περιφερειακού Σύμβουλοι, ενώ ο Μητροπολίτης κ.κ. Άνθιμος, ο οποίος απουσίαζε στο εξωτερικό λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, δήλωσε το παρών του με επιστολή του.

Ο κ. Παυλίδης αφού υπογράμμισε ότι «το μεταναστευτικό ζήτημα έχει εξελιχθεί ως το πλέον σημαντικό θέμα, σημαντικότερο ακόμη και από την οικονομική κρίση, καθώς η γεωστρατηγική θέση της Θράκης είναι τέτοια που επιβάλλει πολύ προσεκτικούς χειρισμούς για την αντιμετώπισή του», τόνισε ότι «το σύνολο των φορέων της περιοχής εκφράζουν συναισθήματα αλληλεγγύης προς κάθε ένα πρόσφυγα ή μετανάστη, ταυτόχρονα όμως οι όποιες αποφάσεις αφορούν την περιοχή θα πρέπει να εξασφαλίζουν τα προστατευόμενα συμφέροντα της περιοχής». Επίσης, επισήμανε ότι «οι τοπικές αρχές οφείλουν να βρίσκονται βήματα μπροστά από τις κυβερνητικές αρχές προασπιζόμενες πάντοτε τις τοπικές θέσεις, τις οποίες άλλωστε έχουν κληθεί να υπερασπιστούν», και δήλωσε ότι αποδέχεται τη θέση της κυβέρνησης όπως αυτή εκφράστηκε δια στόματος του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Ιωάννη Μουζάλα, προσθέτοντας όμως ότι «οφείλουμε να βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση και να παρακολουθούμε τις εξελίξεις για την υιοθέτηση μιας πολιτικής με όρους συνεργασίας, προοπτικής και προάσπισης του δημοσίου συμφέροντος».

Ο κ. Δημοσχάκης επισήμανε ότι «η παρούσα συνάντηση αποδεικνύει την ετοιμότητα των θεσμικών παραγόντων προκειμένου να αποκρουστεί οποιοσδήποτε σχεδιασμός εις βάρος της περιοχής του Έβρου και της ευρύτερης περιοχής της Θράκης», και εξέφρασε τη διαφωνία του με τους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης για το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα, αντιπροτείνοντας «τη δημιουργία κέντρων υποδοχής προσφύγων-μεταναστών σε κράτη πλησίον της Συρίας, δηλαδή στην Τουρκία, στον Λίβανο και στην Ιορδανία, τα οποία είναι επίσης υποχρεωμένα να συμμετάσχουν στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ζητήματος βάσει της Συμφωνίας της Γενεύης, την άσκηση πολιτικής και διπλωματικής πίεσης προς την Τουρκία ώστε να σταματήσει την ελεύθερη πρόσβαση στα εδάφη της μουσουλμάνων χωρίς βίζα, και την ενίσχυση της περιφρούρησης των θαλάσσιων συνόρων με δυνάμεις της Frontex».

Ο κ. Λαμπάκης τόνισε ότι «είναι υποχρέωση των θεσμικών της Θράκης – και αυτό ακριβώς τους διαφοροποιεί από τους θεσμικούς των άλλων περιοχών της Ελλάδας – να έχουν κατά νου ότι τυχόν άστοχοι χειρισμοί για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος ενδεχομένως να οδηγήσουν σε προσβολή της εθνικής κυριαρχίας». Επίσης, ανέφερε ότι η δήλωση του Υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλα περί μη εγκατάστασης προσφύγων ανατολικά του Νέστου ποταμού, αφενός του προκαλεί ανακούφιση, μεγαλύτερη όμως δυσπιστία του προκαλεί το αναρτημένο στο διαδίκτυο κείμενο της προκήρυξης της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ που προβλέπει την προσωρινή εγκατάσταση προσφύγων στο νομό Έβρου. Ανέφερε μάλιστα ότι ο ίδιος μετέβη στο Περιφερειακό Γραφείο της Υπηρεσίας Ασύλου στη Νέα Χιλή Αλεξανδρούπολης, χωρίς όμως να πάρει τις απαραίτητες απαντήσεις για την παρουσία μεταναστών στην περιοχή. Παράλληλα, δεν δίστασε να εκφράσει την ενόχλησή του για την επίθεση που άσκησαν με Δελτίο Τύπου οι τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έβρου εναντίον της τοπικής θεσμικής κοινωνίας και των ΜΜΕ, αλλά και για την απουσία τους από τη συνάντηση, «καθώς είναι ηθική και εθνική υποχρέωση των βουλευτών να ενώσουν τις τοπικές δυνάμεις και να προΐστανται στην αντιμετώπιση προβλημάτων που θίγουν την τοπική κοινωνία». Τέλος, εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον Υφυπουργό Επικρατείας, κ. Τέρενς Κουΐκ «ο οποίος ακολούθησε διαφορετική γραμμή εκφράζοντας το άμεσο ενδιαφέρον του για την περιοχή της Θράκης».

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης τον λόγο πήραν όλοι οι παριστάμενοι εκπροσωπώντας τους κοινωνικούς εταίρους της περιοχής, και δήλωσαν πλήρη ταύτιση απόψεων με τους προηγούμενους ομιλητές, τονίζοντας ότι «η εν λόγω συνάντηση λειτουργεί προληπτικά, χωρίς διάθεση κινδυνολογίας, καθώς αυτό που προέχει είναι η υιοθέτηση των κατάλληλων χειρισμών για την προάσπιση των συμφερόντων της τοπικής κοινωνίας, την ανάπτυξη και την ανασυγκρότηση της οικονομίας της».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί, ότι λίγο πριν το τέλος της συνάντησης, ο κ. Λαμπάκης απηύθυνε εκ νέου κάλεσμα στους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Έβρου «να προσεγγίσουν την τοπική κοινωνία και να πορευτούν από κοινού στην επίλυση των προβλημάτων που αυτή καλείται να αντιμετωπίσει».