Ο Πρωθυπουργός επί δίωρο άκουσε τις θέσεις των φορέων της Θράκης.

Ευρεία σύσκεψη φορέων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης πραγματοποιήθηκε στην έδρα της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης στην Κομοτηνή, με την συμμετοχή του πρωθυπουργού και της ομάδας των υπουργών και των κυβερνητικών στελεχών που τον συνοδεύουν κατά την περιοδεία του στην Θράκη.

%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%83-%cf%80%ce%b5%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%83Ο πρωθυπουργός στη σύσκεψη αυτή, προέταξε ως εθνικό στόχο και προτεραιότητα για το επόμενο χρονικό διάστημα την ανάπτυξη με δημιουργία θέσεων εργασίας, ενώ πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης του τόνισε ότι θα είναι «η ανάπτυξη με κοινωνικό και γεωγραφικό πρόσημο, που θα αφορά ιδιαίτερα τις περιφέρειες της χώρας που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πληγές από την κρίση αλλά και διαθέτουν, ταυτόχρονα, εθνική και αναπτυξιακή σημασία για τον τόπο».

%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%83-%cf%83%cf%85%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%88%ce%b7-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%89%ce%bd-4«Θεωρώ ότι η Θράκη είναι μια περιοχή που αξίζει ιδιαίτερης προσοχής και που έχει σημαντικές δυνατότητες να αναβαθμιστεί σε ένα κόμβο διαμετακομιστικό, εμπορικό και ενεργειακό, με αναφορά και εμβέλεια στην ευρύτερη Βαλκανική περιοχή και στην νοτιοανατολική Ευρώπη. Να αποτελέσει το πεδίο σύνδεσης και μεταφοράς ενέργειας από την ανατολή προς τη δύση αλλά και μεταφορών από την Μεσόγειο προς την Μαύρη θάλασσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%83-%cf%83%cf%85%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%88%ce%b7-%ce%bc%ce%b5-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%ce%b9%cf%83-2Ο ίδιος, υποστήριξε ότι βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή μετάβασης για την οικονομία, μετά από πολλά χρόνια ύφεσης και υπανάπτυξης, σε μια περίοδο που έχουν καταγραφεί θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2016 και προβλέπονται πολύ θετικοί ρυθμοί για όλο το 2017.

«Δεν είναι τυχαίο που επέλεξα να ξεκινήσω την πρώτη περιοδεία σε περιφέρεια που πραγματοποιώ ως πρωθυπουργός από την Ανατολική Μακεδονία-Θράκη. Ο σχεδιασμός που βάζει την Θράκη στο επίκεντρο της αναπτυξιακής προσπάθειας, δεν αφορά μια παράταξη και μια κυβέρνηση. Είναι εθνικής και στρατηγικής σημασίας. Και σε αυτή την προσπάθεια σας θέλουμε και συνεργάτες», κατέληξε ο κ. Τσίπρας απευθυνόμενος προς τους φορείς της περιοχής.

%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%83-%ce%ba%ce%b1%cf%81%ce%b1%ce%bc%cf%80%ce%b9%ce%bd%ce%b7%cf%83Αναφερόμενος στις αναπτυξιακές παρεμβάσεις για την Θράκη, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης μπορεί να γίνει ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια της Βαλκανικής, την ίδια ώρα που ο αγωγός φυσικού αερίου καθιστά την χώρα μας ως ένα πολύ σημαντικό ενεργειακό κόμβο.

Μίλησε για την σιδηροδρομική σύνδεση Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολης η οποία απασχόλησε, όπως είπε, την συνάντησή του στην Σόφια τον περασμένο Αύγουστο με τον Βούλγαρο ομόλογό του, όπου και συμφωνήθηκε η επόμενη συνάντησή τους γι’ αυτό το θέμα να γίνει στην Αλεξανδρούπολη. Έκανε λόγο, παράλληλα, για την ανάγκη να αναπτυχθεί ένα δίκτυο κάθετων αξόνων στην Εγνατία Οδό που θα αναβαθμίσει την ποιότητα των οδικών δικτύων και καταστήσει ταχύτερη και ευκολότερη την πρόσβαση στην περιοχή για τους ξένους επισκέπτες.

%cf%84%cf%83%ce%b9%cf%80%cf%81%ce%b1%cf%83-%cf%83%cf%85%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%88%ce%b7-%cf%86%ce%bf%cf%81%ce%b5%cf%89%ce%bdΤαυτόχρονα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι η ΔΕΠΑ σε συνεργασία με την ΠΑΜ-Θ, προχωρά στην επέκταση χρήσης φυσικού αερίου στις πόλεις της Θράκης, ενώ τα έργα αυτά σε συνδυασμό με τον πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG στην θάλασσα της Αλεξανδρούπολης και τον αγωγό IGB ο οποίος θα είναι κάθετος στον αγωγό TAP και θα συνδέει την πόλη της Θράκης με την Βουλγαρία, θα δώσουν αναπτυξιακή πνοή και θέσεις εργασίας στην ευρύτερη περιοχή.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης, Χρήστος Μέτιος, παρουσίασε μια σειρά έργων που αποτελούν μέρος του σχεδιασμού της Περιφέρειας προκειμένου να αποκτήσει αναπτυξιακή δυναμική και να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματα της που απορρέουν από την γεωγραφική της θέση και το ανθρωπογενές περιβάλλον. Μεταξύ όσων ανέφερε ο κ. Μέτιος περιλαμβάνονται η κατασκευή νέας μεθοριακής γραμμής και μεθοριακού σταθμού στο τελωνείο των Κήπων, για την προσέγγιση επισκεπτών από την Τουρκία και την Βουλγαρία, η σύνδεση της Εγνατίας Οδού με το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, η εγκατάσταση της ηλεκτροκίνησης και αναβάθμισης της σιδηροδρομικής γραμμής Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου, ως τμήμα του άξονα Αλεξανδρούπολης-Μπουργκάς, η κατασκευή πολιτιστικού σταθμού στον λιμένα Αλεξανδρούπολης προκείμενου να εξυπηρετεί τον ρόλο του ως διαμετακομιστικό κέντρο, η ολοκλήρωση υποδομών των λιμένων της Καβάλας, η σιδηροδρομική σύνδεση του εμπορευματικού λιμένα Καβάλας με του Τοξότες, ο αυτοκινητόδρομος Δράμας-Καβάλας, ο κάθετος άξονας Ξάνθης –ελληνο-βουλγαρικών συνόρων και το μεγάλο έργο που αφορά την αντιπλημμυρική θωράκιση του Έβρου.

Ζήτησε τέλος, την θέσπιση κριτηρίων στον αναπτυξιακό νόμο που θα λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες της περιφέρειάς ΑΜ-Θ για την στήριξη της τοπικής επιχειρηματικότητας και την θωράκισής της από τον αθέμιτο ανταγωνισμό που υφίσταται λόγω της γεωγραφικής της θέσης, από γειτονικές χώρες με ευνοϊκότερα φορολογικά καθεστώτα, την παροχή καθεστώτος βίζας 72 ωρών από την Τουρκία και την άρση της απαγόρευσης διέλευσης λεωφορείων από τον μεθοριακό σταθμό της Νυμφαίας, όπως και την κατασκευή νέου νοσοκομείου στην Ροδόπη.

Στην συνάντηση με τους φορείς της Ανατολικής Μακεδονίας –Θράκης τον πρωθυπουργό συνόδευαν, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξανδρος Χαρίτσης και ο υφυπουργός Στέργιος Πιτσιόρλας, η υφυπουργός Μακεδονίας Θράκης, Μαρία Κόλλια Τσαρουχά, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο πρώην υπουργός και βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης, Μάρκος Μπόλαρης, οι βουλευτές των νομών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης του ΣΥΡΙΖΑ, ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΎΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας, ενώ παρόντες ήταν οι αντιπεριφερειάρχες των πέντε περιφερειακών ενοτήτων, οι δήμαρχοι της περιοχής και οι εκπρόσωποι επιμελητηρίων, κοινωνικών οργανώσεων, συλλόγων και εργατικών κέντρων της ΠΑΜ-Θ.

Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ, Δάμων Δαμιανός.

Επιμέλεια: inkomotini.gr