– Επίσης προωθείται η ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ: Της κατασκευής του δρόμου Μαρώνεια – Παραλία Πετρωτών – Όρια Νομού Έβρου, της αξιοποίησης του Σπηλαίου Πολυφήμου στη Μαρώνεια, της ανάπλασης-ανάδειξης του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής, της αναβάθμισης του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής, της ανάδειξης του Παπικίου Όρους, της κατασκευής του δρόμου Ιάσμου – Κοπτερού, της κατασκευής γέφυρας στον ποταμό Λίσσο ανάμεσα στη Φιλλύρα και τα Αρριανά, της προσπελασιμότητας ενόψει των πλημμυρικών φαινομένων, του δρόμου Πανεπιστημιούπολη – Κάλχας – Γρατινή – Φιλλύρα, και της ολοκλήρωσης του φράγματος Ιασίου.

ΠΜ (1)Στις προσπάθειες της Περιφέρειας ΑΜ-Θ που μέσα σε αντίξοες οικονομικές συνθήκες αλλά και με σημαντικά λειτουργικά προβλήματα όπως είναι η υποστελέχωση, αποσκοπούν στη θεμελίωση συνθηκών βιώσιμης ανάπτυξης, αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Χρήστος Μέτιος στην κοπή της Βασιλόπιτας των τοπικών αρχών και φορέων, ευχόμενος το 2016 να φέρει καλύτερες μέρες.

Ο κ. Μέτιος υπογράμμισε ότι η Διοίκηση της Περιφέρειας εργάζεται με έμφαση πάνω σε τέσσερις βασικούς άξονες: Τον πρωτογενή τομέα, την επιχειρηματικότητα, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Απαρίθμησε μάλιστα τον προγραμματισμό έργων που προωθούνται προς ένταξη στο ΕΣΠΑ – το μοναδικό ουσιαστικά χρηματοδοτικό εργαλείο.

«Ο καινούργιος χρόνος που ήρθε, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη φορά, όλοι επιθυμούμε να μας οδηγήσει σε καλύτερες μέρες. Για το σύνολο της ελληνικής κοινωνίας, και το 2015, ήταν μια χρονιά μεγάλης δοκιμασίας. Οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και τα σκληρά μέτρα που έπληξαν την οικονομική δραστηριότητα, δημιούργησαν συνθήκες ανασφάλειας σε όλους μας.

Εμείς στην Περιφέρειά μας αλλά και στην Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης, παρά την οικονομική στενότητα και τις μεγάλες ελλείψεις σε προσωπικό – κυρίως στη Ροδόπη -προσπαθήσαμε να ανταποκριθούμε στο έργο μας τη χρονιά που πέρασε, αλλά και να θέσουμε τις βάσεις για το αύριο στην Περιφέρεια και τη Ροδόπη.

Η πρόκληση λοιπόν για την Περιφέρειά μας ενόψει του νέου ΕΣΠΑ, και σε συνεργασία με τους υπόλοιπους φορείς, είναι να εντάξουμε στα επιχειρησιακά μας προγράμματα εκείνα τα έργα και τις δράσεις που θα συμβάλουν στην ουσιαστική ανάπτυξη του τόπου και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.

Γιατί, αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, το μόνο αναπτυξιακό εργαλείο που διαθέτουμε σήμερα, από τη στιγμή που δεν υφίσταται πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, είναι το ΕΣΠΑ.

Ο σχεδιασμός μας ως Διοίκηση, προκειμένου να πετύχουμε ανάπτυξη, αφορά κυρίως τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα, του τουρισμού, της επιχειρηματικότητας, και του πολιτισμού.

Στη Ροδόπη, στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού, βασικός μας στόχος είναι η ανάδειξη της περιοχής της Μαρώνειας. Η κατασκευή του δρόμου Μαρώνεια – Παραλία Πετρωτών – Όρια Νομού Έβρου, που θα συνδέσει παραλιακά τη Μαρώνεια με τα Δίκελα, έχει προταθεί για ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ. Με το έργο αυτό, που πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να το εντάξουμε, θα αναδειχθεί το αρχαίο θέατρο Μαρώνειας, αλλά  και  μετά από αυτό, η Μαρμαρίτσα, μια υπέροχη φυσική διαδρομή, και η Σύναξη. Βασικός στόχος στην περιοχή παραμένει η αξιοποίηση του Σπηλαίου Πολυφήμου, σε συνεννόηση βέβαια και σε συνεργασία με την αρμόδια Εφορεία Σπηλαιολογίας της Βόρειας Ελλάδας.

Αντίστοιχα, στην περιοχή της Κομοτηνής, επιδιώκουμε την ένταξη στην ίδια Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση (ΟΧΕ) Τουρισμού – Πολιτισμού, του έργου για την ανάδειξη του πυρήνα του ιστορικού κέντρου της πόλης, για το οποίο έχει ήδη καταθέσει προτάσεις η Μητρόπολη Μαρωνείας-Κομοτηνής. Στόχος στην πόλη παραμένει η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου, στο οποίο προωθείται η επανέκθεση των εκθεμάτων του με σκοπό την αύξηση της επισκεψιμότητας σε αυτό. Τα τελευταία στοιχεία μιλούν για 2.600 επισκέπτες ανά έτος, όταν στο Μουσείο Μεταξιού στο Σουφλί ξεπερνούν τις 8.500… Επίσης, επιδιώκουμε την ένταξη σε πρόγραμμα, πιθανότατα στο LEADER, της ανάδειξης του Παπικίου όρους.

Επίσης, στον τομέα των υποδομών, προτείνουμε να  ενταχθεί στο νέο ΕΣΠΑ ο δρόμος Ίασμος – Κοπτερό.

Ακόμη, να κατασκευαστεί γέφυρα στον ποταμό Λίσσο, ανάμεσα στη Φιλλύρα και τα Αρριανά, αλλά έχουμε ετοιμάσει και μελέτη ώστε να λυθεί το πρόβλημα διέλευσης στον δρόμο Πανεπιστημιούπολη – Κάλχας – Γρατινή – Φιλλύρα, ο οποίος τέμνεται από επτά ποτάμια και τους μισούς μήνες του χρόνου είναι απροσπέλαστος.

Επίσης προωθούμε την ολοκλήρωση του φράγματος Ιασίου και την κατασκευή λιμνοδεξαμενών – ταμιευτήρων σε όσο το δυνατό περισσότερα σημεία στη Ροδόπη για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος.

Φυσικά, όπως κάθε χρόνο, υλοποιείται ένα πρόγραμμα συντηρήσεων δρόμων – κτιρίων – ηλεκτροφωτισμού και αντιπλημμυρικών έργων.

Εκτός από τα παραπάνω, υπάρχουν και πολλά σημαντικά έργα μικρότερου προϋπολογισμού.

Δεν θα ήθελα να παραλείψω να αναφερθώ στην Έκθεση «Ανατολική Μακεδονία – Θράκη», που αναβίωσε τον περασμένο Νοέμβριο με πρωτοβουλία της Διοίκησής μας, με μεγάλη επιτυχία, και με 11.700 επισκέπτες κατά το τριήμερο που διοργανώθηκε.

Επίσης, μέσα στον Ιανουάριο σχεδιάζουμε να ανακοινώσουμε την επαναλειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής σε νέα βάση.

Σήμερα, και πέρα από τα όρια της Περιφέρειάς μας, θα ήθελα να είμαι περισσότερο αισιόδοξος. Όμως το διεθνές περιβάλλον παραμένει ασταθές, το τεράστιο πρόβλημα των προσφύγων και των οικονομικών μεταναστών δεν έχει λυθεί, η οικονομία παρά τα ευχολόγια θα χρειαστεί ακόμη χρόνο για να σταθεροποιηθεί, οι αδυναμίες της δημόσιας Διοίκησης είναι τεράστιες.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, διεθνές και εθνικό, θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι όλοι μας στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Περιφερειάρχης, εμείς, τα στελέχη και οι υπηρεσίες, θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τον τόπο μας με στόχο καλύτερες μέρες για την περιοχή μας.

Κλείνοντας, να ευχηθώ, με τη βοήθεια του Θεού, το 2016 να χαρίσει σε όλους μας υγεία, δύναμη, ευτυχία, καθώς και  επιτυχίες στον τομέα ευθύνης του καθενός μας.

Καλή Χρονιά και Χρόνια Πολλά».