ΑΜΦΙΠΟΛΗ 1

Συνεχίζεται η ανασκαφική έρευνα στον λόφο Καστά Αμφίπολης από την ΚΗ´ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, με τη σταδιακή αφαίρεση μέρους της επίχωσης από τον δεύτερο χώρο πίσω από τις Καρυάτιδες και μέχρι την επιφάνεια του δαπέδου, σε βάθος 6 μέτρων από την θόλο.

Κατά την αφαίρεση της επίχωσης αποκαλύφθηκε το μεγαλύτερο τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου, το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια του χώρου, δηλαδή, 4,5 μέτρα πλάτος επί 3 μέτρα μήκος.

Το ψηφιδωτό είναι κατασκευασμένο από μικρά βότσαλα λευκού, μαύρου, γκριζωπού, μπλε, κόκκινου και κίτρινου χρώματος. Την κεντρική παράσταση περιβάλλει διακοσμητικό πλαίσιο πλάτους 0,60 μ., το οποίο συντίθεται από διπλό μαίανδρο, τετράγωνα, και τρέχουσα σπείρα. Το φόντο της παράστασης είναι σε αποχρώσεις γκρι-μπλε.

ΑΜΦΙΠΟΛΗ 6

Η κεντρική παράσταση απεικονίζει άρμα σε κίνηση που σύρεται από δύο λευκά άλογα, και το οποίο οδηγεί γενειοφόρος άνδρας με στεφάνι δάφνης στο κεφάλι. Μπροστά από το άρμα απεικονίζεται ως ψυχοπομπός ο θεός Ερμής, ο οποίος φορά πέτασο, μανδύα, φτερωτά σανδάλια, και κρατά κηρύκειο. Η σύνθεση έχει κατεύθυνση από ανατολικά προς τα δυτικά.

Η παράσταση διακρίνεται για την εξαίρετη τέχνη στην απόδοση των λεπτομερειών των χαρακτηριστικών, τόσο των μορφών όσο και των αλόγων, όπως και για την αρμονία των χρωμάτων. Η σύνθεση είναι σύγχρονη του ταφικού συγκροτήματος, και χρονολογείται στο τελευταίο τέταρτο του 4ου αιώνα π.Χ. Το ψηφιδωτό έχει υποστεί φθορά στο κέντρο, σε σχήμα κύκλου, διαμέτρου 0,80 μ., ωστόσο πολλά μέρη από το φθαρμένο τμήμα έχουν βρεθεί στην αμμώδη επίχωση, και τις επόμενες μέρες θα γίνει προσπάθεια συγκόλλησης και αποκατάστασής του, προκειμένου να συντεθεί στο μέτρο του δυνατού η συνολική εικόνα της παράστασης.

 

Το ψηφιδωτό δάπεδο, ανατολικά και δυτικά, δεν έχει αποκαλυφθεί στο σύνολό του, καθώς η ανασκαφή είναι ακόμη σε εξέλιξη στα τμήματα αυτά. Στα νότια του ψηφιδωτού δαπέδου και ανάμεσα στα βάθρα των Καρυατίδων, αποκαλύφθηκε πώρινο κατώφλι, καλυμμένο με λευκό κονίαμα. Στα βόρεια του δαπέδου αποκαλύφθηκε το μαρμάρινο κατώφλι της θύρας, που οδηγεί στον τρίτο χώρο, διακοσμημένο με ιωνικό κυμάτιο στο κάτω μέρος του.

Επίσης, εντοπίστηκαν, ακριβώς κάτω από το θύρωμα, προς το εσωτερικό του τρίτου χώρου, δύο ακόμη τμήματα από τα μαρμάρινα θυρόφυλλα.

ΑΜΦΙΠΟΛΗ 3

ΑΜΦΙΠΟΛΗ 7

 

ΑΜΦΙΠΟΛΗ 2

ΑΜΦΙΠΟΛΗ 4

ΑΜΦΙΠΟΛΗ 5