ΨΕΚ– Με αφορμή τα τρία κρούσματα του ιού του Δυτικού Νείλου που εκδηλώθηκαν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και ειδικότερα στην Ροδόπη.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από ρητή εντολή του Περιφερειάρχη κ. Γιώργου Παυλίδη άμα τη αναλήψει των καθηκόντων του ,  δίδεται προτεραιότητα στις περιοχές υψηλού κίνδυνου, και ήδη  πραγματοποιούνται και προγραμματίζονται:

– ενέργειες εξουδετέρωσης εστιών αναπαραγωγής κουνουπιών στο αστικό και περιαστικό σύστημα,

– εντομολογική εποπτεία ακμαίων κουνουπιών,

– παρεμβάσεις προνυμφοκτονίας,

– ελεγχόμενες δράσεις υπολειμματικής ακμαιοκτονίας.

Παράλληλα, δεδομένου ότι και η εγρήγορση των πολιτών είναι απαραίτητη, αφενός κοινοποιούνται για οποιαδήποτε πληροφόρηση και συνεργασία, τα τηλέφωνα των Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας (2531354127 & 54109), αφετέρου συνιστάται η σχολαστική τήρηση των ατομικών μέτρων προστασίας, ήτοι:

– Χρήση εντομοαπωθητικών στο ακάλυπτο δέρμα και πάνω από τα ρούχα.

– Χρήση αντικουνουπικών πλεγμάτων (σιτών) σε παράθυρα, πόρτες, φεγγίτες, αεραγωγούς τζακιού.

– Χρήση ανεμιστήρων ή κλιματιστικών, καθώς ο δροσερός αέρας αν δεν σκοτώνει τα κουνούπια, εντούτοις μειώνει τη δραστηριότητά τους.

– Χρήση λαμπτήρων κίτρινου χρώματος για τον φωτισμό εξωτερικών χώρων, αφού αυτό το χρώμα ελκύει λιγότερο τα κουνούπια.

– Κούρεμα γρασιδιού, θάμνων, και φυλλωσιών, καθώς αποτελούν σημεία που βρίσκουν καταφύγιο τα ενήλικα κουνούπια.

– Πότισμα κατά τις πρωινές ώρες.

– Απομάκρυνση του στάσιμου νερού από λεκάνες, βάζα, γλάστρες, παλιά λάστιχα, υδρορροές και άλλα μέρη του κήπου, ώστε να μην έχουν πρόσβαση τα κουνούπια στα λιμνάζοντα νερά, που αποτελούν σημεία εναπόθεσης των αυγών τους.