Με σημερινή ανακοίνωση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στο «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020», εντάχθηκε το προϋπολογισμού 13.793.675,25 ευρώ έργο κατασκευής στους οικισμούς Φαναρίου, Αρωγής και Μέσης του Δήμου Κομοτηνής, αγωγών αποχέτευσης συνολικού μήκους 42,3 χιλιομέτρων, 10 νέων αντλιοστασίων, καθώς και μιας μονάδας βιολογικής επεξεργασίας λυμάτων (μεταξύ Αρωγής και Μέσης) η οποία έχει προβλεφθεί να καλύπτει τις ανάγκες 4.930 κατοίκων.

Υπενθυμίζεται ότι το έργο είχε μπει στην «τελική ευθεία» της δρομολόγησής του τον Νοέμβριο του 2015, όταν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελος Αποστόλου μετά από σειρά ενεργειών της ΔΕΥΑ Κομοτηνής είχε εγκρίνει την παραχώρηση του οικοπέδου για την κεντρική μονάδα του βιολογικού καθαρισμού, γεγονός το οποίο ανέδειξε με ανοιχτή δημόσια ευχαριστήρια επιστολή του ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ κ. Δημήτρης Καρασταύρου.

Για το ίδια θέμα, δε, προ ημερών, σημειώθηκε και … διαδικτυακή διένεξη μεταξύ του μέλους της Περιφερειακής Επιτροπής ΑΜ-Θ του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Χαρίτου, και του Προέδρου της ΔΕΥΑ Κομοτηνής κ. Δημήτρη Καρασταύρου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρίτου προανήγγειλε τη σημερινή εξέλιξη, γράφοντας στο facebook: «Εγκρίθηκε από το αρμόδιο υπουργείο η ένταξη του βιολογικού καθαρισμού Φαναρίου στο ΕΣΠΑ, και στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει η δημοπράτησή του. Ένα έργο που καρκινοβατούσε για πάρα πολλά χρόνια, ένα αίτημα και όραμα των κατοίκων της περιοχής για δεκαετίες, ένα έργο υποδομής, πνοής για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής. Νιώθω ικανοποίηση για τη συμβολή μου στην απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Β. Αποστόλου για την παραχώρηση του οικοπέδου που προορίζεται για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού, γεγονός που άνοιξε τον δρόμο για την προώθησή του. Σημαντική επίσης η συμβολή του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Αποβλήτων Β. Καπετάνιου. Αναμφίβολα αποδεικνύεται ότι η συνεργασία των τοπικών φορέων, της αυτοδιοίκησης, όταν μάλιστα υπάρχει κυβερνητική βούληση, μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα».

Απαντώντας ο κ. Καρασταύρου, έγραψε: «Όσο και να προσπαθήσουν κάποιοι να ψηλώσουν πολιτικά πατώντας πάνω σε ακόμη μία μεγάλη επιτυχία της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, σε βάρος αυτών που πραγματικά αγωνίστηκαν από το 2011 ως σήμερα, να ξέρουν ότι πετυχαίνουν το ακριβώς αντίθετο, αναγνωρίζοντας την αποτελεσματικότητα και τη δυναμικότητα του μοναδικού αυτού φορέα που σχεδίασε, ωρίμασε, προστάτεψε, και έδωσε το “φιλί της ζωής ” κάθε φορά που χρειαζόταν για να “κρατηθεί στη ζωή” αυτό το έργο. Όποτε είχαμε δημόσια, αποδεδειγμένη και ουσιαστική τη βοήθεια οποιουδήποτε, πάντοτε δημόσια ευχαριστούσαμε! Περαστικοί υπήρξαν πολλοί…! Πολλά υποσχόμενοι, άλλοι τόσοι…! Αυτοί όμως που σήκωσαν το βάρος όλα αυτά τα χρόνια, ήταν η ΔΕΥΑ Κομοτηνής με τη Διοίκησή της, τους δημοτικούς συμβούλους που τη στηρίζουν, και φυσικά τον Δήμαρχό μας. Σεβόμενοι τη διαδικασία και μη έχοντας το άγχος και το κόμπλεξ του “πολιτικού αναστήματος”, θα προβούμε στην επίσημη ενημέρωση με την πραγματική ένταξη του έργου σε λίγες ημέρες από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ και όχι από τους προσωρινούς καταλόγους αξιολόγησης αυτού!».