Εκδήλωση με θέμα «Τα Δικαιώματα του Καταναλωτή – Ο Καταναλωτής στην Κρίση», διοργανώνει η Ένωση Καταναλωτών (ΕΝ.ΚΑ.) Ροδόπης σε συνεργασία με τον Δήμο Κομοτηνής και το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Καταναλωτή, στις 15/3 και ώρα 11 π.μ. στο Πολυλειτουργικό Κέντρο Κομοτηνής.

Την εκδήλωση θα προλογίσει ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, ενώ μετά το πέρας της μέλη της ΕΝ.ΚΑ. θα βρίσκονται στην οδό Βενιζέλου (από τις 12.30) και θα ενημερώνουν τους καταναλωτές για τα δικαιώματά τους.

Η 15η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή από τον ΟΗΕ το 1983 και κατοχύρωσε νομικά τα δικαιώματα του καταναλωτή τα οποία ελάχιστοι γνωρίζουν ποια είναι.

ΚΑΤΙστορικό

Η Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή καθιερώθηκε σε ανάμνηση μιας ομιλίας του Αμερικανού προέδρου Τζον Κένεντι, που έθεσε τις βάσεις του καταναλωτικού κινήματος.

Στις 15 Μαρτίου του 1962 ο Τζον Κένεντι, σε μία μνημειώδη ομιλία του στο Κογκρέσο, σκιαγράφησε τα τέσσερα βασικά καταναλωτικά δικαιώματα:

1) Ικανοποίηση των βασικών αναγκών

2) Ασφάλεια

3) Πληροφόρηση

4) Επιλογή

Είχε πει μεταξύ άλλων: «Καταναλωτές είμαστε όλοι. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη οικονομική μονάδα η οποία επηρεάζει αλλά και επηρεάζεται σχεδόν από κάθε δημόσια ή ιδιωτική οικονομική απόφαση. Ο καταναλωτής είναι η μόνη σημαίνουσα οικονομική μονάδα η οποία δεν είναι αποτελεσματικά οργανωμένη και της οποίας οι απόψεις δεν ακούγονται».

Η ομιλία αυτή σηματοδότησε την αναγνώριση των οχτώ βασικών δικαιωμάτων των καταναλωτών μέσα από την υιοθέτηση από τον Ο.Η.Ε. των κατευθυντήριων γραμμών για τα δικαιώματα των καταναλωτών, στις 9 Απριλίου 1985:

1) Δικαίωμα στην ικανοποίηση των βασικών αναγκών.

2) Δικαίωμα στην ασφάλεια.

3) Δικαίωμα στην πληροφόρηση.

4) Δικαίωμα στην επιλογή.

5) Δικαίωμα στην εκπροσώπηση.

6) Δικαίωμα στην αποζημίωση.

7) Δικαίωμα στην εκπαίδευση.

8) Δικαίωμα σε ένα υγιεινό περιβάλλον.