Προερχόμενος από έναν κατ’ εξοχήν τουριστικό τόπο, όπως είναι αυτός της Κρήτης, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης γνωρίζει καλά πως ο τουρισμός της χώρας γενικώς, αλλά και ειδικότερα σε συγκεκριμένες περιοχές, μπορεί να αποτελέσει τον καταλύτη μιας ορθολογικής και στοχευμένης ρότας εξόδου από την κρίση κατ’ αρχήν, και τη βάση ενός μελετημένου αναπτυξιακού πλάνου στη συνέχεια.

Γι’ αυτό και στη σύσκεψη που είχε τις προηγούμενες ημέρες στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, με τον Περιφερειάρχη κ. Γιώργο Παυλίδη, τους χωρικούς αλλά και θεματικούς αντιπεριφερειάρχες, εστίασε στις τουριστικές δυνατότητες της περιοχής, εντοπίζοντας μάλιστα και συγκριτικά πλεονεκτήματα έναντι της ιδιαίτερης πατρίδας του, όπως τον οδικό τουρισμό από τη βαλκανική ενδοχώρα.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε λεπτομερώς μεταξύ άλλων, για την ακτογραμμή της Περιφέρειας και τα δύο νησιά της (Θάσο – Σαμοθράκη), για το φυσικό κάλλος και τον περιβαλλοντικό πλούτο της, καθώς και για τα σπουδαία, ιστορικού και αρχαιολογικού ενδιαφέροντος μνημεία, και αντάλλαξε με τους συνομιλητές του ενδιαφέρουσες και υλοποιήσιμες ιδέες-προτάσεις, όπως είναι π.χ. οι προκάτ παραθεριστικοί οικισμοί ήπιας περιβαλλοντικής παρέμβασης, κ.ά.