Το τεχνικό Γυμνάσιο-Λύκειο “Enric Borràs” της Μπανταλόνα, επισκέφθηκαν έντεκα μαθητές του 4ου Γυμνασίου Κομοτηνής με τέσσερις εκπαιδευτικούς τους, στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο «Constructing European Identity Through Material and Intagible Heritage».

Οι μαθητές από την Κομοτηνή φιλοξενήθηκαν από οικογένειες μαθητών του ισπανικού σχολείου, και το εκπαιδευτικό τους πρόγραμμα περιλάμβανε δραστηριότητες στον χώρο του σχολείου αλλά και σε εξωτερικούς χώρους, καθώς και περιηγήσεις στις πόλεις της Μπανταλόνα και της Βαρκελώνης.

Τη Δευτέρα 16/10 οι μαθητές γνωρίστηκαν μεταξύ τους μέσα από μια δραστηριότητα παρουσίασης του εαυτού τους στους υπόλοιπους στην αγγλική γλώσσα, διδάχθηκαν μοντέρνο χορό, και συμμετείχαν σε εργαστήρια καλλιτεχνικού μακιγιάζ και κατασκευών, όπου φιλοτέχνησαν κονκάρδες. Κατόπιν παρακολούθησαν πειράματα χημείας.

Την Τρίτη 17/10 επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της Μπανταλόνα όπου έτυχαν υποδοχής από την υπεύθυνη εκπαιδευτικών θεμάτων η οποία ξενάγησε την ελληνική μαθητική αποστολή στον χώρο και πραγματοποίησε ενημέρωση για το εκπαιδευτικό σύστημα της Καταλονίας. Ακολούθησε περιήγηση σε σημεία πολιτιστικού ενδιαφέροντος της πόλης και επίσκεψη στο αρχαιολογικό μουσείο όπου εκτίθενται ρωμαϊκά ευρήματα. Στη συνέχεια του προγράμματος πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο παλιό εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας «Can Fabra», με περιήγηση στις εγκαταστάσεις του και ενημέρωση για την ιστορία του (ίδρυση, συνθήκες εργασίας, πρωτοποριακές πρακτικές και μέθοδοι) – σήμερα το εργοστάσιο χρησιμοποιείται ως Πολυλειτουργικό Κέντρο – και ακολούθησε ξενάγηση στο ιστορικό κέντρο του Sant Andreu.

Την Τετάρτη 18/10 το πρόγραμμα προέβλεπε περιήγηση στο ιστορικό κέντρο της Βαρκελώνης (Γοτθική συνοικία, Καθεδρικός Ναός, Ράμπλας, Ρωμαϊκές κολώνες, κ.λπ.). Στη διάρκεια της περιήγησης οι μαθητές φωτογράφησαν τα αξιοθέατα και τις φωτογραφίες τις χρησιμοποίησαν την επόμενη μέρα στη δραστηριότητα του γεωεντοπισμού στο εργαστήριο που είχε προγραμματιστεί να γίνει στο σχολείο. Ακολούθησε εργαστήριο μαγειρικής στην κεντρική αγορά  La Boqueria,  όπου τα παιδιά υπό την καθοδήγηση σεφ προετοίμασαν και μαγείρεψαν την παραδοσιακή παέγια και ένα παραδοσιακό επιδόρπιο της Καταλονίας. Το απόγευμα της ίδιας μέρας έγινε και επίσκεψη στον λόφο του Montjuïc και στο ομώνυμο κάστρο.

Την Πέμπτη 19/10 τα παιδιά παρακολούθησαν εργαστήρια γεωεντοπισμού στα οποία χρησιμοποίησαν τις φωτογραφίες που είχαν τραβήξει την προηγούμενη μέρα, για να δημιουργήσουν μία τουριστική διαδρομή σε ψηφιακό περιβάλλον.

Την Παρασκευή το πρωί 20/10 έγινε συνάντηση εργασίας των αντιπροσώπων των χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με θέματα που αφορούσαν στις προγραμματισμένες δραστηριότητες του πρώτου χρόνου και σε αυτές που θα ακολουθήσουν τον δεύτερο χρόνο, τις ημερομηνίες διεξαγωγής της δεύτερης διεθνούς κινητικότητας μαθητών και καθηγητών που θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο στην Ελλάδα, καθώς και τον καθορισμό των αρμοδιοτήτων και καθηκόντων των ομάδων εργασίας.

Συνολικά οι μαθητές αποκόμισαν μια σειρά θετικών εμπειριών, ερχόμενοι σε επαφή με τον πολιτισμό, τον τρόπο ζωής και τους ανθρώπους της χώρας υποδοχής. Γνώρισαν επίσης το σχολικό και οικογενειακό περιβάλλον, και μέσα από τη γνωριμία αυτή βελτιώθηκαν στον προφορικό λόγο της αγγλικής γλώσσας. Τέλος, μέσα από τη συμμετοχή τους στα εργαστήρια πληροφορικής, εξοικειώθηκαν με τα εργαλεία Google Maps και Eduloc, και βελτίωσαν τις δεξιότητές τους. Η όλη επίσκεψη κρίνεται ιδιαίτερα εποικοδομητική, τόσο για τους μαθητές όσο και για τους καθηγητές που συμμετείχαν, αφού κέρδισαν όλοι σε γνώσεις, εμπειρίες και συναισθήματα από τη θερμή φιλοξενία των Καταλανών.