ΕΛΜΕ– «Κατάργηση του δικαιώματος της οργανικής θέσης;».

Σκληρή ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Ροδόπης:

«Με οργή και αγανάκτηση πληροφορηθήκαμε, από μέσα ενημέρωσης, τις επικείμενες αλλαγές για τα θέματα διοικητικής οργάνωσης και θέματα εκπαιδευτικού προσωπικού των μειονοτικών σχολείων.

 

Διαβάσαμε άρθρα που περιείχαν όρους όπως «υποχρεωτική μετάθεση», «ηλικιακά όρια» (οι 55 ετών και άνω δεν μετατίθενται ή αποσπώνται στη μειονοτική εκπαίδευση!), και «χρονικά όρια» για την έξοδο, με συμπλήρωση δεκαετίας ή εικοσαετίας από τη μειονοτική εκπαίδευση.

 

Επισημαίνουμε τα εξής:

 

  • Πρόκειται για ρατσιστική αντιμετώπιση των εκπαιδευτικών του ελληνόγλωσσου προγράμματος και de facto αρνητική αξιολόγηση της δουλειάς τους, καθώς εκδιώκονται από τις οργανικές τους θέσεις με ό,τι συνεπάγεται αυτό για το εργασιακό τους μέλλον.
  • Αποκλείονται από τη στελέχωση του καινούργιου γραφείου μειονοτικής εκπαίδευσης οι εκπαιδευτικοί της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • Διαμαρτυρόμαστε έντονα και καταγγέλλουμε την αντισυνταγματικότητα των συγκεκριμένων τροπολογιών, οι οποίες ίσως αποτελέσουν τον «δούρειο ίππο» για παρόμοιες αλλαγές και στο σύνολο της εκπαίδευσης.
  • Υποβαθμίζεται το ελληνόγλωσσο πρόγραμμα των μειονοτικών σχολείων, καθώς είναι απαγορευτική η παραμονή σε αυτά των εκπαιδευτικών, άρα θα στελεχώνονται μόνο από διερχόμενους εκπαιδευτικούς ή αναπληρωτές. Εύκολα μπορεί κάποιος να αντιληφθεί τις παιδαγωγικές επιπτώσεις αυτής της κατάστασης, και αναρωτιόμαστε: γιατί το θέλουμε αυτό; ποια σκοπιμότητα ή εκπαιδευτική ανάγκη εξυπηρετείται άραγε;

 

Ζητούμε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, τα πολιτικά κόμματα και τους φορείς, να στηρίξουν την πλήρη εναρμόνιση με την εκπαιδευτική νομοθεσία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, χωρίς εξαίρεση κανενός, από οποιαδήποτε διεκδίκηση θέσης, κανέναν χρονικό και ηλικιακό περιορισμό, για ένα σύγχρονο μειονοτικό σχολείο».