Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης ΑΜ-Θ στην Κομοτηνή στις 23 Φεβρουαρίου, αποφάσισε το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Ροδόπης, καθώς και συμμετοχή στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ της βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη στις 2 Μαρτίου.

«Οι τραγικές επιπτώσεις της πολιτικής των μνημονίων και στον τομέα της παιδείας, είναι πλέον φανερές», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η οποία συνεχίζει ως εξής: «Η ελλιπής χρηματοδότηση των σχολείων, οι καταργήσεις-συγχωνεύσεις σχολικών μονάδων και υποστηρικτικών δομών εκπαίδευσης, μαζί με τη δραματική επιδείνωση της εργασιακής, οικονομικής, κοινωνικής και επιστημονικής θέσης του εκπαιδευτικού, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα που διαλύει το δημόσιο σχολείο. Αύξησαν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, μείωσαν τους μισθούς, αύξησαν το διδακτικό ωράριο, κατάργησαν-συγχώνευσαν σχολεία και τμήματα, έκοψαν μαθήματα, κατάργησαν τις ώρες υπευθύνων εργαστηρίων, αύξησαν τον αριθμό των μαθητών στα τμήματα, έκλεισαν τμήματα τομέων και ειδικοτήτων στα ΕΠΑ.Λ. και Ο.Π. στα ΓΕ.Λ., σταμάτησαν την Π.Δ.Σ., άλλαξαν τις αναθέσεις μαθημάτων και συνεχίζουν…

Η επιβολή του 30ωρου εργασιακού ωραρίου λειαίνει το έδαφος για την αύξηση του διδακτικού ωραρίου που θα οδηγήσει σε νέες απολύσεις αναπληρωτών. Ταυτόχρονα συνδυάζεται με την αυτοαξιολόγηση της σχολικής μονάδας και κατ’ επέκταση των εκπαιδευτικών, με στόχο την επίσπευση απολύσεων και τη διαμόρφωση ενός ασφυκτικού πλαισίου ελέγχου και πειθάρχησης.

Η αναμοριοδότηση των σχολικών μονάδων χωρίς καμία παιδαγωγική κατεύθυνση (ειδικά στο νομό μας) που προτείνεται  θα κλείσει έτι περαιτέρω τμήματα και τάξεις με αποτέλεσμα την εξασφάλιση ακόμη περισσότερο εκπαιδευτικού προσωπικού.

Οι νέες συγχωνεύσεις σχολείων με δημοσιονομικά κριτήρια που γυρίζουν την πλάτη στις μορφωτικές ανάγκες των μαθητών, ανοίγουν πάλι το δρόμο για επιπλέον απολύσεις, κλείσιμο τμημάτων και τροποποίηση της οργανικότητας των σχολείων. Μοναδικός στόχος των εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων είναι η εξασφάλιση πόρων και η δημιουργία ενός σχολείου με ταξικούς φραγμούς και με εκπαιδευτικούς-δούλους που υπακούουν και προσαρμόζονται στις απαιτήσεις τους.

Οι αναπληρωτές και ωρομίσθιοι συνάδελφοί μας αποτελούν πλέον το σκελετό του δημόσιου σχολείου και είναι καταδικασμένοι να ζουν σε ένα καθεστώς συνεχούς εργασιακής ομηρίας και ανασφάλειας. Οι ελαστικά εργαζόμενοι συνάδελφοί μας είναι κακοπληρωμένοι, ευέλικτοι, χωρίς στοιχειώδη εργασιακά δικαιώματα, ανήμποροι να σχεδιάσουν τον οποιοδήποτε οικογενειακό τους προγραμματισμό, χωρίς προοπτική και με τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης πάνω από το κεφάλι, μια πραγματικότητα που αναμφίβολα οδηγεί στην εξουθένωση και την εξόντωση. Ταυτόχρονα οι μαθητές χάνουν χιλιάδες διδακτικές ώρες κάθε χρόνο λόγω των κενών, γεγονός καθοριστικό για τη μαθησιακή πορεία τους.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Ροδόπης σε συνεδρίαση του, σχετικά με το ζήτημα της εβδομάδας δράσης για τους μόνιμους διορισμούς και το εργασιακό καθεστώς των συναδέλφων αναπληρωτών αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

  • Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου στις 13:30

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης στην Κομοτηνή μαζί με άλλα πρωτοβάθμια σωματεία της περιφέρειας ΑΜ-Θ. Για τον σκοπό αυτό κηρύσσουμε 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας 11:00 – 14:00.

  • Παρασκευή 2 Μαρτίου στις 13:00

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ της βόρειας Ελλάδας στη Θεσσαλονίκη. Κηρύσσουμε 3ωρη στάση εργασίας για την ημέρα εκείνη, 8:00 – 11:00 για τον πρωινό κύκλο και 18:00 – 21:00 για το βραδινό, συμπληρωματικά με την 3ωρη στάση που έχει κηρύξει η ΟΛΜΕ (11:00-14:00)».