– Πολύωρη συνάντηση εργασίας στην Αδριανούπολη με τη συμμετοχή υπηρεσιακών παραγόντων, όπου επίσης τέθηκαν επί τάπητος τα ζητήματα της ανάσχεσης των ζωονόσων και της καταπολέμησης των κουνουπιών.

Πολύωρη συνάντηση εργασίας με τον Νομάρχη Αδριανούπολης, επικεφαλής τουρκικής αντιπροσωπείας, για θέματα διασυνοριακής συνεργασίας, είχε ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, επικεφαλής ελληνικής αντιπροσωπείας.

Οι δύο πλευρές συζήτησαν για:

1) Αντιπλημμυρική προστασία Έβρου.

α. Καταγράφηκε σύμπτωση απόψεων περί δρομολόγησης διαδικασίας καθαρισμού της κοίτης του ποταμού Έβρου για τη διευκόλυνση της ροής των υδάτων και την αποφυγή των καταστροφών.

ΤΟΥΡ 2β. Προτάθηκε από ελληνικής πλευράς και συμφωνήθηκε, κατά τη διάρκεια  των πλημμυρικών φαινομένων να υπάρχει διαρκές, ευέλικτο και αμοιβαίο σύστημα ταχείας ενημέρωσης και άμεσης συνεργασίας.

γ. Προτάθηκε από ελληνικής πλευράς να υπάρξει για όλο το μήκος του ποταμού Έβρου, ψηφιακό πρόγραμμα (το Evros Forecast), με στόχο τη σύνταξη πλημμυρικών χαρτών εκατέρωθεν για τις δύο χώρες, για διάφορα σενάρια πλημμύρας, ανάλογα με τις αντίστοιχες παροχές, ώστε να γίνεται στοχευμένη πρόληψη. Το σύστημα προτίθεται να το υλοποιήσει η Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

δ. Προτάθηκε από ελληνικής πλευράς και συμφωνήθηκε, να εγκατασταθεί σύστημα έγκαιρης αμοιβαίας πληροφόρησης και προειδοποίησης πλημμυρικών κινδύνων, για την άμεση ενημέρωση του μεγέθους των παροχών και του χρόνου άφιξης της ποσότητας των υδάτων ανά κρίσιμο σημείο.

ε. Προτάθηκε από ελληνικής πλευράς και συμφωνήθηκε, αναφορικά με τα συστήματα μέτρησης στάθμης ύδατος, η μέτρηση να γίνεται σε απόλυτα υψόμετρα από τη θάλασσα, συγκρίσιμα με τις αντίστοιχες στάθμες στέψης αναχωμάτων.

στ. Ζητήθηκε από ελληνικής πλευράς να υπάρξει ενημέρωση των τεχνικών εκπροσώπων της σχετικά με τη μελέτη κατασκευής στην Τουρκία καναλιού εκτόνωσης υδάτων στην περιοχή του Κάραγατς.

  1. Συντονισμός στην παρέβρια καταπολέμηση κουνουπιών.

Συμφωνήθηκε ταυτόχρονη και από κοινού διενέργεια ψεκασμών, στις ίδιες περιοχές, προς όφελος των πολιτών των δύο χωρών, και ανταλλαγή στοιχείων με τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες για άμεση ενημέρωση.

  1. Ζωονόσοι και ανάσχεσή τους στα σύνορα.

ΤΟΥΡ 3α. Συμφωνήθηκε η σύσταση αμοιβαίου, διαρκούς  μηχανισμού ενημέρωσης της εξέλιξης των ζωονόσων, και συνεργασία με στόχο ώστε λόγω της διασυνοριακότητας της περιοχής να περιορίζεται η μετάδοσή τους.

β. Συμφωνήθηκε να γίνεται εντατικός έλεγχος των παράνομων μετακινήσεων ζώων, και να αναπτυχθούν δράσεις που θα στοχεύουν σε αυτά που είναι φορείς των νοσημάτων, και επειδή η Τουρκία έχει το πλεονέκτημα των εμβολιασμών ενώ η Ελλάδα όχι, προτάθηκε από την ελληνική αποστολή η χρηματοδότηση του εμβολιασμού στην Τουρκία και στην περιοχή της Αδριανούπολης, μέσω κοινού προγράμματος από ευρωπαϊκούς πόρους.

Σε δηλώσεις του ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γιώργος Παυλίδης, επισήμανε: “Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία την τουρκική πλευρά. Επιβάλλεται να συνεργαστούμε στο επίπεδο που δεν θίγονται κεντρικές πολιτικές, με αυτονόητη τήρηση των θεσμικών ρόλων του διοικητικού μας συστήματος, για θέματα που αφορούν την κοινωνία μας και δημιουργούν καταστροφές και ζημίες. Δεν θα αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλίες και έχουμε ήδη αποτελέσματα”.

Στη  συνάντηση συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς, ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ κ. Γεώργιος Παυλίδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών κ. Μουσταφά Κατρατζή, ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας κ. Σωτήρης Παπαδόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας κ. Λουκάς Γεωργίου, ο Διευθυντής Κτηνιατρικής ΠΑΜΘ κ. Αχιλλέας Σαχπατζίδης, ο Διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Έβρου κ. Νικόλαος Κωττούλας, η Διευθύντρια Τεχνικών Έργων Έβρου κ. Χριστίνα Μαυράκη, ο Προϊστάμενος ΕΥΔΕ Υδραυλικών Υποδομών / Τμήμα Κατασκευών Έργων Έβρου κ. Γιώργος Τσεσμελής, ο Υπάλληλος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας κ. Xρήστος Παπαποστόλου, και η Προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος και της Δ/νσης Τεχνικών Έργων κ. Χαμητίδου Μαρία.