Με μεταδιδακτορικούς ερευνητές που χρηματοδοτούνται για πρώτη φορά από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ), συναντήθηκαν ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, ο Υπουργός Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, η Γενική Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσια Κυπριανίδου, καθώς και ο Πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου και ο Διευθυντής του ΕΛΙΔΕΚ, Ξενοφών Βερύκιος και Νεκτάριος Νασίκας αντιστοίχως.

Ο κ. Φωτάκης συνεχάρη από κοντά τους επιτυχόντες για τις υψηλής ποιότητας προτάσεις τους που είχαν υποβάλει κατά την 1η προκήρυξη ενίσχυσης έργων μεταδιδακτορικών ερευνητών και αξιολογήθηκαν από επιτροπές εξειδικευμένων επιστημόνων υψηλού κύρους. Συγκεκριμένα, μέσα από μια επίπονη διαδικασία αξιολόγησης 1.671 ερευνητικών υποψηφιοτήτων, διακρίθηκαν 192 προτάσεις.

Η συζήτηση είχε στόχο την καταγραφή των απόψεων των νέων μεταδιδακτόρων, που αδιαμφισβήτητα εκπροσωπούν το πιο δυναμικό κομμάτι της ερευνητικής κοινότητας στην χώρα, διαθέτοντας ταυτόχρονα τη μοναδικότητα να αποτελούν τους πρώτους μεταδιδάκτορες που χρηματοδοτούνται από τον νέο θεσμό του ΕΛΙΔΕΚ.

Ο κ. Φωτάκης που οραματίστηκε και ανέλαβε τον σχεδιασμό του πρότυπου αυτού θεσμού στήριξης των νέων επιστημόνων της χώρας, επαναβεβαίωσε τους στόχους της συνέχειας, της συνέπειας και της αριστείας που διατρέχουν τη φιλοσοφία της δημιουργίας του ΕΛΙΔΕΚ, με κυρίαρχη επιδίωξη την αλλαγή στο ερευνητικό τοπίο της χώρας.

Οι νέοι μεταδιδάκτορες συζήτησαν τις όποιες δυσλειτουργίες εμφανίζονται σε διαδικαστικά θέματα, και έλαβαν τη διαβεβαίωση ότι θα εξομαλυνθούν άμεσα και με κάθε δυνατό τρόπο, καθώς σταδιακά τα ακαδημαϊκά ιδρύματα εναρμονίζονται με το νεοϊδρυθέν ΕΛΙΔΕΚ.

Δεν παρέλειψαν, δε, να επισημάνουν, ότι με τη στήριξη του ΕΛΙΔΕΚ είχαν τη δυνατότητα κάποιοι από αυτούς να επιστρέψουν και άλλοι να παραμείνουν στην Ελλάδα.

Καθώς οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους μεταδιδάκτορες προέρχονται από πανεπιστήμια του εξωτερικού, ο κ. Φωτάκης τόνισε ότι με την επιστροφή τους στην Ελλάδα αποτελούν τα πρώτα δείγματα της ανάσχεσης του brain drain προκειμένου να πραγματοποιήσουν το ερευνητικό τους έργο.

“Πρωταρχικός στόχος του ΕΛΙΔΕΚ είναι να αποτελέσει το αντίδοτο στο brain drain, αλλά και να βοηθήσει να παραμείνουν στην Ελλάδα όσοι επιστήμονες το επιθυμούν”, τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, συμπληρώνοντας: “Εμείς εξασφαλίζουμε από την πλευρά μας την αξιολόγησή τους με κριτήρια επιστημονικής ποιότητας και πλήρους διαφάνειας, καθώς και τη μεγαλύτερη δυνατή χρηματοδότησή τους”.

“Ισχυρή παρακαταθήκη της χώρας για την αναπτυξιακή της προσπάθεια”, χαρακτήρισε τους νέους ταλαντούχους ερευνητές ο κ. Φωτάκης, αφού όπως υπογράμμισε “θα υλοποιήσουν τα υψηλής ποιότητας ερευνητικά τους έργα στη χώρα, είτε επιστρέφοντας από διακεκριμένα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα του εξωτερικού είτε παραμένοντας σε αυτήν”. Είναι εξάλλου αξιοσημείωτο πως για πρώτη φορά χρηματοδοτούνται στην Ελλάδα ερευνητικές δράσεις των Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών.

“Με τον τρόπο αυτό καταφαίνεται ο λόγος ίδρυσης και λειτουργίας του ΕΛΙΔΕΚ ως ένα αξιόπιστο και αποτελεσματικό Ίδρυμα για την προαγωγή της επιστημονικής Έρευνας στη χώρα”, πρόσθεσε, και συνέχισε εμφατικά: “Είναι δεδομένη η πολιτική μας βούληση να ξεπεραστούν τα όποια προβλήματα που αναμενόμενα προκύπτουν σε ένα καινοφανές εγχείρημα όπως αυτό του ΕΛΙΔΕΚ, και να επιτευχθεί ο στόχος που το ΕΛΙΔΕΚ από τη δημιουργία του έχει θέσει, δηλαδή η καλλιέργεια της ερευνητικής κουλτούρας και η αναμόρφωση του ακαδημαϊκού/ερευνητικού τοπίου με όρους συνέπειας, συνέχειας και εμπιστοσύνης”.

Επόμενη συνάντηση με τον συνολικό αριθμό των επιτυχόντων μεταδιδακτόρων, προγραμματίζεται το επόμενο διάστημα.