Μαζικά πυρά κατά του ΕΛΓΑ εξαπολύθηκαν από τα μέλη του περιφερειακού συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, κατά την τελευταία συνεδρίαση του Οργάνου, και με αφορμή τις μεγάλες καταστροφές που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί της Θάσου το τριήμερο 24-26/10/2014.

Ο ΕΛΓΑ εκτιμά ότι οι καταστροφές δεν προήλθαν από καιρικά φαινόμενα αλλά από τον δάκο, με συνέπεια να αρνείται να προχωρήσει σε καταβολή αποζημιώσεων.

Το θέμα έφερε προς συζήτηση προ ημερησίας διάταξης ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Χρήστος Τρέλλης, επικαλούμενος και πραγματογνωμοσύνη για τις αιτίες πτώσεις του ελαιοκάρπου στη Θάσο, της καθηγήτριας εντομολογίας κ. Δήμητρα Προφύτου – Αθανασιάδου, οι οποία αποφαίνεται:

«1. Οι υψηλοί πληθυσμοί του εντόμου οφείλονται στις συνθήκες που επικράτησαν.

2. Η ολοσχερής (καθολική, ολική) πτώση του ελαιοκάρπου (απρόσβλητου και προσβεβλημένου), οφείλεται στις εξαιρετικά ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στις 24 και 25 Οκτωβρίου 2014 (καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και ισχυροί άνεμοι έως και εννέα μποφόρ), που σπάνια επικρατούν στην περιοχή σύμφωνα με τα μετεωρολογικά δεδομένα από τους μετρολογικούς κλωβούς Πρίνου και του μετρολογικού σταθμού Χρυσούπολης».

Στο νησί καλλιεργούνται 43.000 στρέμματα με ελιές, ενώ για μεγάλο αριθμό από τους 3.500 παραγωγούς οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στους εννέα ελαιουργικούς συνεταιρισμούς, η ελαιοπαραγωγή αποτελεί τη μοναδική πηγή εσόδων.

Σύμφωνα με τον ελαιοπαραγωγό κ. Δημήτρη Μπρατσιάνο, οι απώλειες το τριήμερο 24-26 Οκτωβρίου του 2014, ανέρχονται σε 5 εκατομμύρια τόνους ελιές και σε 50.000 τόνους ελαιολάδου! «Ο ΕΛΓΑ δεν μας υπολογίζει», λέει με απόγνωση.

«Ζητάμε αποζημίωση και αύξηση των κονδυλίων για τη δακοκτονία», τόνισε ο περιφερειακός σύμβουλος Καβάλας κ. Σταύρος Τσολάκης.

Το θέμα, θα θέσει στον αρμόδιο Υπουργό στην Αθήνα, σήμερα Παρασκευή 20/2 ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης.

«Για ανάγκη αποκατάστασης της αδικίας», έκανε λόγο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτης Καραλίδης.

«Απαράδεκτη» χαρακτήρισε τη στάση του ΕΛΓΑ ο επικεφαλής της «Ριζοσπαστικής Αυτοδιοίκησης» κ. Κωνσταντίνος Μορφίδης, συμπληρώνοντας πως «χρειάζεται αναδιάρθρωση του Οργανισμού».

«Τάχιστες αποζημιώσεις», αξιώνει ο κ. Τρέλλης.

«Πολλές φορές ο ΕΛΓΑ δεν αντιπροσωπεύει τα συμφέροντα των αγροτών», ανέφερε ο επικεφαλής του συνδυασμού «Γνώση και συνεργασία» κ. Βασίλης Τραϊφόρος.

Την ανάγκη προστασίας των τοπικών ποιοτικών προϊόντων όπως οι ελιές και το λάδι της Θάσου, επισήμανε η επικεφαλής της «Οικολογίας-Αλληλεγγύης» κ. Κατερίνα Γεροστεργίου.