Ερωτήματα αναφορικά με τα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν στην πόλη και στους οικισμούς του Δήμου Κομοτηνής, προκειμένου αυτά να τεθούν προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο, απευθύνει με επιστολή της στην πρόεδρο του Σώματος κ. Κλεοπάτρα Στογιαννίδου, η επικεφαλής της παράταξης “Πολη-τική ανατροπή”, κ. Ελένη Λαφτσή.

Η κ. Λαφτσή με στελέχη της παράταξής της και συνεργάτες της, βρέθηκε σε περιοχές όπου προκλήθηκαν προβλήματα από την έντονη βροχόπτωση.

Το κείμενο της παρέμβασής προς το δημοτικό συμβούλιο:

«Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο ο Δήμος Κομοτηνής  υπέστη μια μεγάλη δοκιμασία λόγω της παρατεταμένης  βροχόπτωσης, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα να γίνουν απροσπέλαστα πολλά κεντρικά σημεία της πόλης της Κομοτηνής, με χαρακτηριστικά, την περιοχή του κολυμβητηρίου, τη Μαραθώνος, τις εξόδους της πόλης, ενώ στους οικισμούς Κοσμίου, Παραδημής, Κρανοβουνίου και Κάλχα, κάτοικοι έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν  μάχη για να γλιτώσουν τις περιουσίες τους, και  σε άλλες περιοχές όπως Νέο Σιδηροχώρι Αίγειρο, Παγούρια, κ.λπ., δεκάδες χιλιάδες στρέμματα πλημμύρισαν, με ζημιές σε υπάρχουσες καλλιέργειες.

Στις περιοχές αυτές βρεθήκαμε δίπλα στους πληγέντες, όχι μόνο για να συμπαρασταθούμε στους συμπολίτες μας, αλλά για να συζητήσουμε μαζί τους, να προσδιορίσουμε τις αιτίες του προβλήματος, και να αναζητήσουμε λύσεις  σε ένα επαναλαμβανόμενο πρόβλημα που αναδεικνύει την Κομοτηνή και τους οικισμούς της εν έτει 2017 σε ανοχύρωτη πόλη,  απέναντι σε μια – έστω και παρατεταμένη – βροχόπτωση.

Προφανώς σε κανέναν δεν είναι ευχάριστα όλα αυτά που συνέβησαν και έζησαν με έντονο τρόπο οι συμπολίτες μας. Ασφαλώς ούτε και στη διοίκηση. Όμως παρ΄ όλη την αδιαμφισβήτητη παρουσία των αρμοδίων υπηρεσιών του Δήμου Κομοτηνής, η αγανάκτηση δεδομένη και δικαιολογημένη. Ερωτήματα και καχυποψία από τους συμπολίτες μας: 1. Ως προς τον έγκαιρο καθαρισμό των φρεατίων, το οποίο είναι και θέμα δικής μας αρμοδιότητας να το διαχειριστούμε και να δώσουμε λύσεις 2. Σε ποιες περιοχές, λόγω της υπάρχουσας κλίσης του εδάφους, χρειάζεται  να υπάρξουν λύσεις με άντληση των υδάτων, και πώς μπορούμε άμεσα να το πραγματοποιήσουμε 3. Θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες ως Δήμος ώστε σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς που εμπλέκονται, να καθαριστούν ρέματα τα οποία μετατράπηκαν σε ποτάμια και είναι γεμάτα με δένδρα, θάμνους και άλλα υλικά (Παραδημή, Αίγειρο);

Σαφέστατα  και τίθεται θέμα ανεπάρκειας των υπαρχουσών υποδομών. Είναι ικανά τα υπάρχοντα φρεάτια υποδοχής ομβρίων, και ως προς τον αριθμό τους αλλά και ως προς τη χωρητικότητά τους, να ανταποκριθούν σε τέτοια καιρικά φαινόμενα; Όπως αποδείχτηκε, η απάντηση είναι αρνητική.

Τι προτίθεται ο Δήμος Κομοτηνής να πράξει  ώστε η πόλη και οι οικισμοί να οχυρωθούν κατά το δυνατόν απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που θα εκδηλωθούν στο μέλλον;

Αναδείχθηκε επίσης και ένα εξίσου σημαντικό θέμα, όπως είναι το θέμα της συνέργειας ανάμεσα σε Δήμο και Περιφερειακή Αρχή, ώστε από κοινού, και στο τμήμα που στον καθένα αναλογεί, να υπάρξει η απαραίτητη συνεννόηση για την ενίσχυση ή τη δημιουργία απαραίτητων υποδομών. Όπως: 1. Να μελετηθούν τα προβλήματα και οι δυνατότητες των  υπαρχόντων αναχωμάτων 2. Αντιπλημμυρικά έργα όπως η διευθέτηση των υδάτων στην ευρύτερη περιοχή Νέου Σιδηροχωρίου, Παγουρίων και Καλαμοκάστρου, όπου και υπήρξαν σημαντικές καταστροφές υπαρχουσών καλλιεργειών 3. Διευθέτηση των λεκανών απορροής ώστε να συγκρατούνται οι μεγάλες ποσότητες  υδάτων που κατεβαίνουν με ορμή από τον ορεινό όγκο.

Το συμπέρασμα ένα. Η συνεργασία είναι επιβεβλημένη».