Πρόωρη … “ετυμηγορία” των “γαλάζιων” βουλευτών ΑΜ-Θ και του δημάρχου Αλεξανδρούπολης για “πολιτική δίωξη”.

Την ώρα που η τοπική και όχι μόνο κοινή γνώμη παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, προσδοκώντας να πέσει άπλετο φως στις σκιές που περιγράφονται στο πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, οι τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας της ΑΜ-Θ και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης, επιμένουν να υιοθετούν και να ταυτίζονται με το αφήγημα του παυθέντος πια πρύτανη του πανεπιστημίου κ. Αθανάσιου Καραμπίνη.

Παρ’ όλο που η ηγεσία και η αρμόδια τομεάρχης της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχουν αποφύγει να τοποθετηθούν δημόσια επί της συγκεκριμένης υπόθεσης, οι κ.κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης (βουλευτής ΝΔ Έβρου), Νίκος Παναγιωτόπουλος (βουλευτής ΝΔ Καβάλας) και Δημήτρης Κυριαζίδης (βουλευτής ΝΔ Δράμας), καθώς επίσης και ο κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, επαναλαμβάνουν με θέρμη παρεμβάσεις υπέρ του κ. Καραμπίνη, που πιθανόν να υπερβαίνουν και τον θεσμικό τους ρόλο.

Αυτή τη φορά πραγματοποίησαν μια … “υψηλού συμβολισμού”, όπως χαρακτηριστικά την αποκαλούν στη σχετική ανακοίνωσή τους, επίσκεψη στον πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ενημερώθηκαν από τον κ. Καραμπίνη “διεξοδικά και τεκμηριωμένα για την άδικη και παράνομη απόφαση του Υπουργού Παιδείας να τον θέσει σε καθεστώς αποχής από την άσκηση των καθηκόντων του”. Με βάση αυτή τη “διεξοδική και τεκμηριωμένη” ενημέρωση, προέβησαν στην έκδοση … “ετυμηγορίας” για την όλη υπόθεση, η οποία συνοψίζεται στο ότι ο κ. Καραμπίνης “στοχοποιήθηκε από τον υπουργό Παιδείας” και αποτελεί θύμα “πολιτικής δίωξης, χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο”. Εντύπωση προκαλεί ότι οι τρεις βουλευτές και ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης συντάσσονται με τη θέση του παυθέντος πρύτανη, καίτοι η παραδοχή της πολιτικής σε βάρος του δίωξης οδηγεί στο προδήλως λανθασμένο συμπέρασμα ότι οι πρυτάνεις των υπόλοιπων πανεπιστημίων, που δε διώκονται, διάκεινται φιλικά ή και πρόσκεινται πολιτικά στην κυβέρνηση. Ένα δεύτερο ατόπημα που επαναλαμβάνουν οι “γαλάζιοι” βουλευτές και ο κ. Λαμπάκης – στη γραμμή και πάλι που ακολουθεί τους τελευταίους μήνες ο κ. Καραμπίνης – είναι η υιοθέτηση του αφηγήματος “Εγώ ειμί το Δ.Π.Θ.”. Με τη συγκεκριμένη λογική δεν θα πρέπει να ελέγχεται κανένα πρόσωπο που κατέχει συγκυριακά έναν θεσμικό ρόλο…

Με την παράκληση, για πιθανές νέες παρόμοιες παρεμβάσεις να ενημερώνονται όλοι οι εκπρόσωποι του τοπικού Τύπου κι όχι επιλεκτικά, παραθέτουμε τη γραπτή δήλωση που έκανε ο βουλευτής Έβρου κ. Δημοσχάκης για λογαριασμό όλων των παρισταμένων και κατ’ εξουσιοδότηση αυτών, μετά από το πέρας της επίσκεψης στον κ. Καραμπίνη: «Ο υπουργός Παιδείας με την απόφασή του να θέσει τον πρύτανη του ΔΠΘ σε καθεστώς αποχής από τα καθήκοντά του, έβαλε για μια ακόμα φορά στο στόχαστρό του το ίδρυμα. Πρόκειται για μια πολιτική δίωξη χωρίς κανένα αποδεικτικό στοιχείο. Ο υπουργός αντί να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που του είχαμε θέσει οι τρεις βουλευτές μέσω της γραπτής ερώτησης που καταθέσαμε στις 7 Ιουνίου, προτίμησε να πάρει αυτήν την αστήρικτη και άδικη απόφαση και να μην απαντήσει, όπως όφειλε σύμφωνα με τον κανονισμό της βουλής. Είναι εμφανές ότι η κυβέρνηση θέτει στο περιθώριο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, παραβλέποντας και υποτιμώντας το σπουδαίο ρόλο που επιτελεί στην ευαίσθητη περιοχή της Θράκης. Τα επόμενα βήματά μας θα είναι να προβούμε στις απαραίτητες κοινοβουλευτικές ενέργειες, όπως επιβάλλει ο κανονισμός της βουλής, στέλνοντας ταυτόχρονα το μήνυμα ότι η κοινωνία της Αν. Μακεδονίας και Θράκης, μέσω των θεσμικών της παραγόντων, θα υπερασπιστεί το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο και δεν πρόκειται να ανεχτεί οποιαδήποτε υποβάθμισή του καθώς και οποιαδήποτε αστήρικτη επίθεση κατά των λειτουργών του ιδρύματος. Παράλληλα ως Νέα Δημοκρατία διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα υπερασπιζόμαστε τα ελεύθερα και ανεξάρτητα πανεπιστημιακά ιδρύματα και δεν πρόκειται να αφήσουμε τις ιδεολογικές αγκυλώσεις της κυβέρνησης και την εκδικητική μανία των στελεχών αυτής να τραυματίσουν την αυτονομία, την αυτοτέλεια και την πρόοδο των πανεπιστημίων, καθώς και τους λειτουργούς και τους σπουδαστές αυτών».

Δείτε παρακάτω συνοπτικά τους κυριότερους “σταθμούς” της υπόθεσης που μαστίζει το ΔΠΘ: