ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΙ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ 1Το Παράρτημα Ξάνθης της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού, σε συνεργασία με τη Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, θα τελέσουν το 2018 εκκλησιασμούς σε οκτώ ιερούς ναούς και παρεκκλήσια στα Πομακοχώρια του νομού.

Σκοπός της δράσης είναι η πληροφόρηση όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας, αλλά και του πανελλήνιου, για τα Πομακοχώρια της Ξάνθης όπου διαβιούν Έλληνες Πομάκοι, μουσουλμάνοι στο θρήσκευμα, οι οποίοι όπως σημειώνουν οι διοργανωτές, «χαίρονται για την παρουσία μας και τη συναναστροφή μαζί μας μετά τους εκκλησιασμούς η οποία είναι πάντοτε εγκάρδια και ενωτική, αφού το μόνο που διαφέρουμε είναι η θρησκεία, δεδομένο στο οποίο ενυπάρχει ο αμοιβαίος σεβασμός, εκτίμηση και αγάπη, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουμε και στην τοπική μικροοικονομία τους».

Τα ιερά παρεκκλήσια στα οποία θα τελεστούν οι εκκλησιασμοί, είχαν κατασκευαστεί στο παρελθόν (1932-1970) και είναι διάσπαρτα στην παραμεθόρια περιοχή που βρίσκονται τα Πομακοχώρια του Ν. Ξάνθης, για τις ανάγκες κυρίως του στρατιωτικού προσωπικού αλλά και άλλων δημοσίων υπαλλήλων που τότε διέμεναν μόνιμα στην παραμεθόριο περιοχή με τις οικογένειές τους. Στη διάρκεια της τελευταίας 40ετίας, όμως, αρκετά στρατιωτικά φυλάκια όπως και άλλοι φορείς του δημοσίου, σταδιακά αποσύρθηκαν σχεδόν στο σύνολό τους, μένοντας τα παρεκκλήσια εκτεθειμένα, χωρίς φροντίδα και τακτικό ποίμνιο, στην ανελέητη φθορά του χρόνου.

Οι σύλλογοι-«ανάδοχοι» των παρεκκλησίων, επικεντρώθηκαν σταδιακά από το 2011 στην επισκευή και συντήρηση των συγκεκριμένων ναών, αρχικά με τη βοήθεια του Δ΄ Σώματος Στρατού, με χρηματοδότηση από τη Μητρόπολη Ξάνθης και Περιθεωρίου, αλλά και από εράνους ή μεμονωμένες βοήθειες από τα μέλη τους και άλλους δωρητές.

ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΜΟΙ ΠΟΜΑΚΟΧΩΡΙΑ 1Όλοι αγκάλιασαν με θέρμη την πρωτοβουλία και όλα τα παρεκκλήσια ανακαινίστηκαν πλήρως, με αποτέλεσμα να διατηρηθούν οριστικά πλέον, να λειτουργούν συχνά και οπωσδήποτε στους εορτασμούς των Αγίων που είναι αφιερωμένα, να ηχούν οι καμπάνες τους με την τακτική παρουσία πιστών από την πόλη της Ξάνθης και άλλων περιοχών, να ακούγονται οι ψαλμωδίες και τα τροπάρια των Αγίων, έχοντας ως απαραίτητους ακοίμητους φρουρούς και παραστάτες τους, αντικριστά την Ελληνική και τη Βυζαντινή σημαία, που πλέον διαρκώς κυματίζουν περήφανα, τονίζοντας έτσι το θρησκευτικό συναίσθημα των εκκλησιαζομένων αλλά και το αλληλένδετο εθνικό φρόνημα των κατοίκων.

Το πρόγραμμα του 2018 περιλαμβάνει συνολικά 35 εκκλησιασμούς από τον Φεβρουάριο, τον Μάρτιο με τους Γ΄ και Δ΄ Χαιρετισμούς, τον Απρίλιο με τρεις αξιοσημείωτους εκκλησιασμούς στον Άγιο Γεώργιο Εχίνου (Δοξολογία και Εορτασμός Επετείου Μάχης Οχυρών 1941, Περιφορά Επιταφίου τη Μεγάλη Παρασκευή, και Ανάσταση Μεγάλου Σαββάτου), ενώ ολοκληρώνεται στις 26 Νοεμβρίου (Εορτή Αγίου Στυλιανού).

Στο ευρύτερο κάλεσμά της προς του ενδιαφερόμενους και τα τουριστικά γραφεία, η ΕΣΣΣ Ξάνθης αναφέρει:

«Σας προσκαλούμε εδώ στη Θράκη και προσδοκούμε ότι θα εντάξετε στους ταξιδιωτικούς προορισμούς σας, με αφίξεις και τουλάχιστον μία διανυκτέρευση στην Ξάνθη, με ταυτόχρονη επίσκεψη -παρακολούθηση ενός εκκλησιασμού, μαζί μας, στα γραφικά αυτά εκκλησάκια. Με τον τρόπο αυτό θα συμβάλετε ουσιαστικά στην ισχυροποίηση-ενίσχυση των παραπάνω επιδιώξεων, καθότι η συνέχιση και η καθιέρωσή τους αποτελεί ιερή υποχρέωση όλων για τη διατήρηση της πνευματικής αλλά και της πολιτιστικής ταυτότητας του τόπου μας. Εφόσον στον προγραμματισμό της εκδρομής σας δεν σας εξυπηρετούν οι αναγραφόμενες ημερομηνίες εκκλησιασμού, υπάρχει δυνατότητα κατόπιν έγκαιρης ενημέρωσης-συνεννοήσεως, τέλεσης και σε διαφορετική ημερομηνία που να εξυπηρετεί τις οργανωμένες εκδρομές του Πρακτορείου ή του Συλλόγου σας. Έχοντες σαφή επίγνωση της οικονομικής στενότητας όλων, για το θέμα της διαμονής σας έχουμε επιτύχει έκπτωση για όσους κάνουν ομαδική κράτηση στο Πρόγραμμα «Εκκλησιασμοί στα Πομακοχώρια» στα Ξενοδοχεία της Ξάνθης. Οι εκπτωτικές τιμές ενδεικτικά: για το δίκλινο με πρωινό, στα ξενοδοχεία τριών αστέρων κυμαίνονται από 35 – 40 €. Τηλέφωνα και στοιχεία επικοινωνίας, καθώς και επίκαιρες πληροφορίες, αναρτώνται στην ιστοσελίδα μας www.eaasxanthis.gr. Επιπρόσθετα σας πληροφορούμε ότι είμαστε στη διάθεσή σας για παροχή διευκρινίσεων και τυχόν πρόσθετων πληροφοριών, όπως και για άλλα μοναδικά μνημεία και αξιοθέατα της Ξάνθης, προκειμένου να τα συνδυάσετε σε ενδεχόμενη επίσκεψή σας. Συνιστάται επίσκεψη στο μοναδικό Μουσείο του Κύπριου Αγωνιστή και Υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, Γρηγόρη Αυξεντίου (λεπτομέρειες στην ιστοσελίδα http://xanthi.cyprusnet.gr/Mouseio.html). Σας προσκαλούμε όλες και όλους, από κάθε περιοχή της πατρίδας μας. Η Θράκης σας περιμένει».

Οι Πρόεδροι των «αναδόχων συλλόγων των παρεκκλησίων:

 • Παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης, Υπτγος ε.α Γεώργιος Γεωργιάδης.
 • Ένωσης Αποστράτων Αστυνομικών Ξάνθης, Θεοφάνης Καραμπιπέρης.
 • Διεθνούς Ενώσεως Αστυνομικών Ξάνθης, Χρήστος Ιωαννίδης.
 • Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης, Θεόδωρος Ρωμανίδης.
 • Συλλόγου Μικρασιατών Ξάνθης “Αλησμόνητες Πατρίδες”, Γόνη  Βλαχοπούλου.
 • Συλλόγου Εβριτών Ξάνθης, Απόστολος Πολυμένης.
 • Λυκείου Ελληνίδων Ξάνθης, Ευτέρπη Στάντσιου.
 • Συλλόγου Συνταξιούχων Δημοσίων Υπαλλήλων, Άννα Μπαλτζοπούλου.
 • Συλλόγου Τριτέκνων “Ο Άγιος Στυλιανός”, Παρασκευή Μαυρίδου.
 • Συλλόγου “Φίλοι Αγίου Γεωργίου Μέδουσας”, Στέφανος Μήτσιος.
 • Συλλόγου Σαρακατσάνων Ξάνθης “Ο Λεπενιώτης”, Γεώργιος Μπίκος.
 • Ποδηλατικού Συλλόγου Ξάνθης “Πήγασος”, Αφεντούλης Τσακιρίδης.
 • Ένωσης Πολυτέκνων Ξάνθης “Η Μητέρα”, Δημήτριος Χατζηγεωργίου.