Παράλληλα με τον επίσημο εορτασμό της 74ης επετείου της μάχης των οχυρών της 6ης Απριλίου του 1941, που θα γίνει την Κυριακή 5 Απριλίου, η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης διοργανώνει εκδηλώσεις μνήμης και ανάδειξης της ιστορίας τους, αλλά και κάλεσμα επίσκεψης σε αυτά.

Στη Δράμα: Ιστορική έκθεση στον ισόγειο χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, 1-6 Απριλίου, ώρες λειτουργίας 09:00-14:00.

Στη Ροδόπη: Έκθεση ιστορικών φωτογραφιών στον χώρο του στρατιωτικού Μουσείου Κομοτηνής, 5-8 Απριλίου, ώρες λειτουργίας του Μουσείου.

Στην Ξάνθη: Α) Έκθεση ιστορικών φωτογραφιών από τη συλλογή του κ. Αν. Τεφρωνίδη, στον χώρο της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, 2-6 Απριλίου, ώρες λειτουργίας 09:00 – 14:00. Β) Την 5η Απριλίου, επίσκεψη στο Οχυρό Εχίνου με τη συμμέτοχη του Μοτοσυκλετιστικού Ομίλου Ξάνθης και του συλλόγου 4Χ4, ενώ παράλληλα θα ξεκινήσει πεζοπορική διαδρομή από το μνημείο του Εχίνου μέχρι την είσοδο του Οχυρού στο οποίο έχει προγραμματιστεί ξενάγηση από το Δ΄ Σ.Σ. με τη συμμετοχή των πολιτών που θα παραστούν.

Πληροφορίες εκδηλώσεων:

Δράμας: Λιθηρόπουλος Χρήστος, 6945890998.

Ξάνθης: Ευστρατίου Χαράλαμπος, 6942434142.

Ροδόπης: Καίτη Νικολαΐδου, 6936743026.

Άνοιξη στα Οχυρά της καρδιάς μας – Πάσχα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη

«Τιμήστε τους αγωνιστές της μάχης και γνωρίστε τα οχυρά μας. Συνδυάστε τα παραπάνω με τα μνημεία ηρωισμού και αυταπάρνησης, βάλτε τα οχυρά στο πρόγραμμά σας, και δεν θα μετανιώσετε», τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, στην οποία επίσης αναφέρεται: «Τα οχυρά της γραμμής Μεταξά αποτελούν μοναδικά μνημεία ηρωισμού της σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας, και τώρα εμπλουτίζουν το τουριστικό προϊόν της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, προσελκύοντας επισκέπτες από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. Η επίσκεψη και ξενάγηση είναι δυνατή σε αυτά. Ελάτε να τα γνωρίσετε και να αισθανθείτε τις συνθήκες που βίωσαν οι υπερασπιστές τους. Παράλληλα, το πλούσιο φυσικό περιβάλλον, τα θρησκευτικά και αρχαιολογικά μνημεία, οι αθλητικές δράσεις (ποδηλασία, ορειβασία, περίπατοι, κατάβαση ποταμών), η περιήγηση στη φύση, η παράδοση και οι γεύσεις τοπικών προϊόντων, είναι ορισμένα μόνο από τα πλεονεκτήματα της “προικισμένης” Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στο Παγγαίο και στην οροσειρά της Ροδόπης, στη Δαδιά και στο Σουφλί, έχουν μία ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Τα στενά του Νέστου και το σπήλαιο του Αγγίτη, ο Έβρος και η Σαμοθράκη, η Μαρώνεια και η Θάσος, αποτελούν προορισμούς ιδιαίτερης αξίας, με την Άνοιξη να είναι ιδιαίτερα γενναιόδωρη μαζί τους. Στο Οχυρό Λίσε στο Κάτω Νευροκόπι Δράμας, στο Οχυρό Εχίνου στην Ξάνθη, στο Οχυρό Νυμφαίας στην Κομοτηνή, μπορείτε να περιηγηθείτε στη σύγχρονη ιστορία. Τη διαδρομή εμπλουτίζουν τα στρατιωτικά μουσεία Κομοτηνής και Διδυμοτείχου, που αποτελούν αξιόλογα σημεία αναφοράς».