Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα «Νέες καλλιέργειες στον πρωτογενή τομέα», διοργανώνει η Κοινωνική Συνεταιρεστική Επιχείρηση (ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ.) Τοπική Οικονομική Ροδόπης “ΑλλάΖΩ” (Τ.Ο.Ρ.Α.), την Παρασκευή 8 Απριλίου και ώρα 18:00 στην αίθουσα του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.
Ομιλητές θα είναι ο εξειδικευμένος σε αγροτικά θέματα δημοσιογράφος Δημήτρης Μιχαηλίδης, και ο γνωστός Κομοτηναίος γεωπόνος Κώστας Μπούντας.
Στην εκδήλωση έχουν προσκληθεί οι συνεταιρισμοί και οι ομάδες παραγωγών της Ροδόπης, με σκοπό να γίνει ένας ουσιαστικός διάλογος για το «αύριο» των τοπικών προϊόντων σε ότι αφορά την προβολή και την στήριξη τους.
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε, η πρόεδρος της Τ.Ο.Ρ.Α. Ελπινίκη Μπλεκάτση, ανέφερε ότι η εν λόγω ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. “είναι μια ομάδα πρωτοβουλίας ενεργών πολιτών και συλλογικοτήτων, μια ένωση προσώπων, με κοινό στόχο την προώθηση του κοινωνικού οφέλους και την ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας με κοινωνική ευαισθησία μέσα από δράσεις εθελοντισμού”. Μία από αυτές τις δράσεις αποτελεί και το κοινωνικό ιατρείο που λειτουργεί τον τελευταίο ενάμιση μήνα και του οποίου τα εγκαίνια προγραμματίζονται για μετά το Πάσχα. “Επιχειρούμε συλλογικά και με αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, δράσεις για τον πολιτισμό, την εκπαίδευση, τη διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων”, πρόσθεσε η κ. Μπλεκάτση, και συμπλήρωσε: “Προσπαθούμε να αναδείξουμε τα τοπικά προϊόντα και τα προτερήματα της περιοχής μας. Ανάμεσα στους σκοπούς μας είναι η ανάπτυξη των τοπικών μας προϊόντων μέσα από τοπικές συλλογικότητες και συνεταιρισμούς, μέσα από διοργάνωση εκδηλώσεων. Επίσης, σκοπός μας είναι να προσπαθήσουμε να λάβουμε σήμα για τα τοπικά προϊόντα και να συνδεθούν με την τοπική κοινωνία”. Καταλήγοντας, υπογράμμισε: “Προσπαθούμε να αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξης σε τοπικό επίπεδο προωθώντας την ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα, πάντα με σε σεβασμό στο περιβάλλον”.
Από την πλευρά του ο Κοσμάς Παχρήστου, σημείωσε: “Εμείς με το «νέες καλλιέργειες» κατ΄αρχήν εννοούμε και «νέες καλλιέργειες» σχέσεων της κοινωνίας, του παραγωγικού τομέα και των καταναλωτών. Θέλουμε να προωθήσουμε ουσιαστικά μια επαναξιολόγηση σε ότι αφορά τον πρωτογενή τομέα, επιστρέφοντας και προβάλλοντας το τοπικά προϊόντα που έχει η περιοχή μας, και τα οποία παράγονται με υπεραξία σε αντίθεση με τη μαζική καλλιέργεια η οποία είναι αυτό το «μοντέλο» που λόγω των επιδοτήσεων μας οδήγησε σήμερα σε αυτήν την κατάσταση που υπάρχει στη χώρα”.