εκδήλωσηΑνοιχτή εκδήλωση με θέμα «Το πρόταγμα της αποανάπτυξης, ενάντια στο φαντασιακό της ανάπτυξης και της προόδου», διοργανώνει ο Ελεύθερος Κοινωνικός Χώρος Adelante (Αγ. Γεωργίου 36, Κομοτηνή), το Σάββατο 31 του μήνα και ώρα 7 μ.μ.

Ομιλητές, θα είναι:

– ο Γιάννης Μπίλλας από την Κίνηση Τρικαλινών Πολιτών «Από κοινού»: «Αποανάπτυξη και άμεση δημοκρατία».

– ο Γιώργος Σταματόπουλος, δημοσιογράφος και αρθρογράφος στην Εφημερίδα των Συντακτών, Μέλος της διανομαρχιακής επιτροπής Έβρου-Ροδόπης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού: «Σύνδεση της αποανάπτυξης με το κίνημα ενάντια στα χρυσωρυχεία».

Στο εισηγητικό τους σημείωμα οι διοργανωτές, αναφέρουν:

«Όπου βρεθούν και όπου σταθούν οι κυβερνώντες, ευαγγελίζονται την ανάπτυξη.  Πράγματι, η ανάπτυξη που κυριαρχεί ως θέμα στις ειδήσεις των 8, έρχεται.

Ο πυρήνας όμως της ανάπτυξης αυτής, έγκειται στη μεγιστοποίηση του κέρδους των οικονομικών ελίτ, μέσω της δουλοποίησης των εργαζομένων, της λεηλασίας της φύσης και της περίφραξης των κοινών αγαθών (π.χ. νερό).

Η πολιτική αυτή που προτάσσουν και εφαρμόζουν οι φιλελεύθερες ολιγαρχίες, δεν αποτελεί διέξοδο από την κρίση, αλλά βασικό συστατικό αυτής.

Η εξαθλίωση, η διασάλευση της οικολογικής ισορροπίας, και η ολιγαρχικοποίηση  των πολιτικών θεσμών, είναι τα απότοκα της ανάπτυξης τους.

Γι’ αυτό σήμερα καθίσταται αναγκαίο, όχι απλώς το όραμα μιας άλλης ζωής, αλλά και η ταυτόχρονη δημιουργία των όρων αυτής.

Απέναντι στις επενδύσεις που καταστρέφουν βουνά και θάλασσες, απέναντι στην άνευ ορίων παραγωγή που βασίζεται στην εξαθλίωση των εργαζομένων, και απέναντι στο σύνολο του σύγχρονου ολοκληρωτισμού, γεννιέται και αντιπαρατίθεται ένας άλλος κόσμος.

Ένας κόσμος με πυρήνα του την οπτική της συλλογικής ζωής και ευημερίας.

Σε αυτό τον κόσμο η παραγωγή εναρμονίζεται με τις ανάγκες της κοινωνίας, και όχι με τις ανάγκες των μεγαλοαφεντικών.

Το φυσικό περιβάλλον δεν λειτουργεί ως πηγή κέρδους μέσω της καταστροφής του, αλλά η ισορροπία του τίθεται ως  αναγκαία προϋπόθεση της ίδιας της ζωής, και η δημοκρατία δεν συνίσταται στη παθητικότητα του πολίτη, αλλά στην καθημερινή του συμμετοχή στη λήψη των αποφάσεων.

Οι αρχές αυτές είναι κάποιοι βασικοί πυλώνες του προτάγματος της αποανάπτυξης ενός μοντέλου που δημιουργεί έναν διαφορετικό κόσμο στο σήμερα για το αύριο».