«Προσβλέπουμε σε μία συνολική κινητοποίηση των φορέων της Ροδόπης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με βασικό αίτημα και διεκδίκηση προς την εκτελεστική εξουσία, οι Σάπες να αποτελέσουν και πάλι τον δεύτερο πυλώνα ανάπτυξης της Ροδόπης, με στόχο τη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού και την αύξηση του ΑΕΠ ώστε να πάψουμε να μιλάμε για την φτωχότερη γωνιά της Ελλάδας».

Ούτε μία, ούτε δύο, αλλά εννέα κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις για θέματα που ταλανίζουν την επαρχία των Σαπών, έχει πραγματοποιήσει μέσα σε δύο χρόνια ο Βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Τομεάρχης Δημόσιας Διοίκησης του κόμματος, κ. Ιλχάν Αχμέτ.

Ο Βουλευτής έχει επανειλημμένα δηλώσει πως η συγκεκριμένη περιοχή χρήζει ιδιαίτερης αντιμετώπισης από την Πολιτεία, και προς τούτο ενεργεί συστηματικά και εμπεριστατωμένα.

Ειδικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για τις Σάπες, ζητά ο Ιλχάν Αχμέτ
Ο κ. Ιλχάν Αχμέτ.

«Είναι αναμφισβήτητο το γεγονός ότι η περιφέρεια των Σαπών αποτελεί μια από τις πιο φτωχές περιοχές της χώρας και όχι μόνο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Στην εικόνα εγκατάλειψης και μαρασμού δεν έβαλε φρένο η παρούσα κυβέρνηση, παρά τις προσπάθειες των φορέων της περιοχής και των παραγόντων της Ροδόπης και της Περιφέρειας ΑΜ-Θ συνολικά», τονίζει ο ίδιος, και προσθέτει: «Καταθέσαμε από την αρχή την άποψη ότι ειδικά για την παραμελημένη επαρχία Σαπών επιβάλλεται η εκπόνηση ενός συνολικού αναπτυξιακού σχεδιασμού που θα καταγράφει την υφιστάμενη κατάσταση, τις δυνατότητες που υπάρχουν, τα φυσικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η περιοχή, αλλά και τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται να αναληφθούν ώστε να αντιστραφεί η σημερινή προβληματική κατάσταση που εντείνεται καθημερινά χωρίς ορατή προοπτική διεξόδου». «Τα τελευταία χρόνια οι Σάπες έχασαν σταδιακά υπηρεσίες που αποτελούσαν κινητήριο μοχλό δραστηριότητας για την τοπική οικονομία και παρείχαν την δυνατότητα άμεσης εξυπηρέτησης των δημοτών τόσο του δήμου Μαρωνείας-Σαπών όσο και του γειτονικού δήμου Αρριανών, σε ένα σύνολο δηλαδή 30.000 και πλέον πολιτών της Π.Ε. Ροδόπης», επισημαίνει ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, ο οποίος πέρα από την κοινοβουλευτική του δραστηριότητα, έχει πραγματοποιήσει δεκάδες επισκέψεις στην περιοχή (όπως αυτή π.χ. μόλις προ ημερών) και τοπικές παρεμβάσεις για τα προβλήματά της.

Σκοπός για τον ίδιο, όπως υπογραμμίζει, «μία συνολική κινητοποίηση των φορέων της Ροδόπης και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, με βασικό αίτημα και διεκδίκηση προς την εκτελεστική εξουσία, οι Σάπες να αποτελέσουν και πάλι τον δεύτερο πυλώνα ανάπτυξης της Ροδόπης, με στόχο τη συγκράτηση του τοπικού πληθυσμού και την αύξηση του ΑΕΠ ώστε να πάψουμε να μιλάμε για την φτωχότερη γωνιά της Ελλάδας».

Ειδικότερα, ο κ. Ιλχάν Αχμέτ, έχει καταθέσει Ερωτήσεις στους αρμόδιους Υπουργούς, για:

*Η κοινοβουλευτική ερώτηση του Ιλχάν Αχμέτ με το αίτημα επαναλειτουργίας Μουσικών Τμημάτων στις Σάπες:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Θέμα: Επαναλειτουργία των Μουσικών Τμημάτων στις Σάπες.

Ειδικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για τις Σάπες, ζητά ο Ιλχάν ΑχμέτΑναγκαία και επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε είναι η λειτουργία των Μουσικών Τμημάτων στις Σάπες. Μουσικά Τμήματα που ξεκίνησαν να λειτουργούν το έτος 2001 με προσπάθειες της τότε δημοτικής αρχής, προφέροντας πάρα πολλά στην τοπική κοινωνία συμβάλλοντας στην ομαλή συνύπαρξη, στην πολιτιστική ανάπτυξη, στην συνεργασία μεταξύ των πληθυσμιακών ομάδων, στην δημιουργική απασχόληση, περαιτέρω μόρφωση και κοινωνική πρόοδο των μαθητών ης περιοχής. Σε μία περίοδο μάλιστα που άρχισε στην διπλανή Αλεξανδρούπολη την  λειτουργία του για πρώτη φορά φέτος το Μουσικό Γυμνάσιο της πόλης και στην γειτονική Κομοτηνή που λειτουργεί ένα από τα μεγαλύτερα Μουσικά σχολεία της χώρας, (που μόνο τα έξοδα σίτισης των μαθητών ξεπερνούν τις 120.000 ευρώ ετησίως), δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για τη μη λειτουργία των Μουσικών Τμημάτων στις Σάπες. Τα τμήματα αυτά για τα οποία υπάρχουν αίθουσες και εξοπλισμός, χρειάζονται μερικές ειδικότητες καθηγητών μουσικής 3-5, για να προσφέρουν στοιχειωδώς στα παιδιά της ευρύτερης περιοχής μουσικές γνώσεις και όχι μόνο. Οι οικονομικές δυσκολίες που βιώνουν οι πολίτες επιβάλλουν ακόμη περισσότερο την επαναλειτουργία των τμημάτων αυτών, για να απαλλάξουν τους γονείς από πρόσθετα έξοδα, να ενισχύσουν πολύπλευρα σε μία περίοδο κρίσης την τοπική κοινωνία και να δώσουν στους μαθητές της επαρχίας Σαπών δημιουργικές διεξόδους, γνώσεις και εφόδια χωρίς να επιβαρύνονται οι οικογένειές τους. Μετά τα παραπάνω ερωτάσθε: Προτίθεσθε να πάρετε όλες τις αναγκαίες αποφάσεις για την επαναλειτουργία των Μουσικών Τμημάτων στις Σάπες της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπης;”.

**Η κοινοβουλευτική αναφορά του Ιλχάν Αχμέτ με το αίτημα λειτουργίας στις Σάπες παραρτήματος του Κτηματολογικού Γραφείου:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Υπουργό Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Θέμα: Λειτουργία και στις Σάπες παρατήματος Κτηματολογικού Γραφείου.

Ειδικό αναπτυξιακό σχεδιασμό για τις Σάπες, ζητά ο Ιλχάν ΑχμέτΣας επισυνάπτω το υπόμνημα δημοτικών συμβούλων του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών της Π.Ε. Ροδόπης, με το οποίο ζητείται η δημιουργία παραρτήματος Κτηματολογικού Γραφείου στις Σάπες. Με το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στην Βουλή, καταργούνται τα υποθηκοφυλακεία της χώρας και δημιουργούνται 13 Κτηματολογικά Γραφεία καθώς και 184 υποκαταστήματα που ανάμεσα στα άλλα θα έχουν και τις αρμοδιότητες των μέχρι σήμερα λειτουργούντων υποθηκοφυλακείων. Στις Σάπες λειτουργεί εδώ και πολλές δεκαετίες υποθηκοφυλακείο το οποίο προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στο κράτος και στους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής. Στο νέο νομοσχέδιο, όμως, δεν προβλέπεται η λειτουργία παραρτήματος Κτηματολογικού Γραφείου στην έδρα του Δήμου Μαρωνείας Σαπών. Οι Σάπες αποτελούν την δεύτερη σε πληθυσμό μετά την Κομοτηνή πόλη της Π.Ε. Ροδόπης, η οποία αποτελεί το κέντρο της ομώνυμης επαρχίας Σαπών με εκτεταμένες ζώνες ορεινών και ημιορεινών περιοχών και με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων συνολικά. Οι Σάπες, όμως, έχουν πληγεί τα τελευταία χρόνια, οικονομικά, διοικητικά και πληθυσμιακά από την αποψίλωση δομών και υπηρεσιών, γεγονός που συσσωρεύει και νέα μεγάλα προβλήματα στις καθημερινές συναλλαγές και την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στους ανθρώπους που επιμένουν να μην εγκαταλείπουν τον τόπο τους. Συνεπώς, η μη λειτουργία ενός Κτηματολογικού Γραφείου, μετά την κατάργηση του Υποθηκοφυλακείου, της ΔΟΥ, του Ειρηνοδικείου κ.λ.π., θα προστεθεί δυστυχώς στην θλιβερή αλυσίδα πράξεων απαξίωσης και υποβάθμισης της περιοχής αυτής και της ζωής των πολιτών της.

-Επειδή κάτι τέτοιο θα συντελέσει στην περαιτέρω υποβάθμιση της περιοχής και στην μεγαλύτερη ταλαιπωρία των πολιτών ολόκληρης της επαρχίας Σαπών με 30.000 κατοίκους

-Επειδή οι ιδιαιτερότητες του τόπου επιβάλλουν τη στήριξή του και όχι την αποψίλωση του από υπηρεσίες.

-Επειδή θα χαθούν πολλές θέσεις εργασίας (εργαζόμενοι, δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, λοιπά καταστήματα) στην πόλη των Σαπών.

-Και επειδή σε άλλους νομούς, στις δεύτερες πόλεις , προβλέπεται η δημιουργία παραρτήματος Κτηματολογικού Γραφείου.

Κατόπιν όλων των προεκτεθέντων, εισηγούμαστε να τα λάβετε υπόψη σας και να κάνετε δεκτό το αίτημα για την λειτουργία ενός Παραρτήματος Κτηματολογικού Γραφείου και στις Σάπες ως συνέχεια του ήδη λειτουργούντος Υποθηκοφυλακείου”.