– Επιστρέφει η ειδικότητα αισθητικής μετά την επαναπρόσληψη των απολυμένων εκπαιδευτικών.

Ξεκίνησαν και θα διαρκέσουν έως τις 11 Σεπτεμβρίου (καθημερινά 17:30 έως 20:00) στα γραφεία του σχολείου (τέρμα Σισμάνογλου, τηλ: 2531084160), οι εγγραφές στο Εσπερινό ΕΠΑ.Κ. Κομοτηνής.

Η διάρκεια φοίτησης είναι τετραετής, συνολικά 2.730 διδακτικών ωρών, επιμερισμένων σε τέσσερα διδακτικά έτη.

Δικαίωμα φοίτησης έχουν εργαζόμενοι, άνεργοι με κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ, είτε άλλες κατηγορίες μαθητών οι οποίοι αδυνατούν να φοιτήσουν στο Ημερήσιο Επαγγελματικό Λύκειο.

Δεν υπάρχει πλέον ελάχιστο όριο ηλικίας για την εγγραφή στα Εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια, και οι απόφοιτοί τους έχουν πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διαμέσου των Πανελλαδικών Εξετάσεων όπου διεκδικούν θέσεις αποκλειστικά για αποφοίτους εσπερινών ΕΠΑ.Λ.

Οι Ομάδες Προσανατολισμού με τους αντίστοιχους Τομείς και τις αντίστοιχες Ειδικότητες του Επαγγελματικού Λυκείου Κομοτηνής, είναι οι εξής:

Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών

Τομέας Πληροφορικής
1. Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής.

2. Τεχνικός Η/Υ.
3. Τεχνικός Λογισμικού.

Τομέας Μηχανολογίας
1. Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών.
2. Τεχνικός Οχημάτων.

Τομέας Ηλεκτρολογίας, Ηλεκτρονικής και Αυτοματισμού
1. Τεχνικός Ηλεκτρονικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων & Υπολογιστικών Μονάδων.
2. Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων & Εγκαταστάσεων.

Τομέας Δομικών Έργων

Σχεδιαστής Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής.

Τομέας Κομμωτικής-Αισθητικής (μετά την επαναπρόσληψη των απολυμένων εκπαιδευτικών)

Αισθητικής τέχνης

Τα μαθήματα Γενικής Παιδείας είναι τα εξής:
1. Ελληνική Γλώσσα (Νέα Ελληνική Γλώσσα 3 ώρες και Λογοτεχνία 1 ώρα).
2. Μαθηματικά (Άλγεβρα 3 ώρες και Γεωμετρία 1 ώρα).
3. Φυσική (2 ώρες).
4. Χημεία (2 ώρες).
7. Ιστορία (1 ώρα).

Τα μαθήματα ανά Ομάδα Προσανατολισμού στην Α’ ΕΠΑ.Λ. είναι τα εξής:

Ομάδα Προσανατολισμού Τεχνολογικών Εφαρμογών:

1. Αρχές Μηχανολογίας (4 ώρες).

2. Αρχές Ηλεκτρονικής & Ηλεκτρολογίας (3 ώρες).

3. Τεχνικό Σχέδιο (2 ώρες).

4. Σχολικός Επαγγελματικός Προσανατολισμός – Περιβάλλον Εργασίας – Ασφάλεια & Υγιεινή (2 ώρες).

5. Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (2 ώρες).

Τίτλοι Σπουδών και Επαγγελματικά Δικαιώματα
Στους αποφοίτους χορηγείται:
α. Απολυτήριο Λυκείου ισότιμο με το Απολυτήριο Γενικού Λυκείου μετά τις ενδοσχολικές εξετάσεις, και
β. Πτυχίο Ειδικότητας επιπέδου 3 μετά από ενδοσχολικές εξετάσεις από το ΕΠΑ.Λ.

Οι απόφοιτοι των Εσπερινών Επαγγελματικών Λυκείων δεν έχουν υποχρέωση πρόσβασης στην «Τάξη Μαθητείας» για την προσέλευση τους στις διαδικασίες πιστοποίησης προσόντων, εφόσον έχουν συμπληρώσει τουλάχιστον 600 ημερομίσθια στην ειδικότητα που αποφοιτούν από τη Γ’ Τάξη του Εσπερινού Επαγγελματικού Λυκείου.

Οι απόφοιτοι του δευτεροβάθμιου κύκλου σπουδών έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε πανελλαδικές εξετάσεις για εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και στα Τ.Ε.Ι., με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που ισχύουν για τους αποφοίτους του Γενικού Λυκείου.

Στους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων χορηγούνται υποτροφίες ή βραβεία από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών (Ι.Κ.Υ.) σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 2158/1993 (Α΄109), όπως ισχύουν κάθε φορά.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο site του σχολείου και στην ομάδα του στο facebook:

https://www.facebook.com/groups/esperino.epal.komotinis

http://epal-esp-komot.rod.sch.gr/

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΕΠΑΛ

Και ισότιμο με των Γενικών Λυκείων απολυτήριο, και πτυχίο, και 150 επιπλέον μόρια για πρόσληψη μέσω ΑΣΕΠ, και ευκολότερη πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Τι είναι το ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΕΠΑ.Λ. Κομοτηνής;

Tο ΕΠΑ.Λ. (Επαγγελματικό Λύκειο) είναι σχολείο της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για αποφοίτους Γυμνασίων και Α΄ τάξης Λυκείου, οι οποίοι πρέπει απαραίτητα να είναι ΕΝΗΛΙΚΟΙ.  Η διάρκεια σπουδών είναι τέσσερα χρόνια, λόγω πεντάωρου ημερησίου προγράμματος και όχι επτάωρου όπως στα ημερήσια, και στο τέλος των σπουδών τους οι μαθητές παίρνουν απολυτήριο και πτυχίο με το οποίο μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα που σπούδασαν. Το απολυτήριο Λυκείου είναι απαραίτητο πλέον για οτιδήποτε κι αν θελήσει κάποιος να κάνει στην ζωή του.

Το απολυτήριο λυκείου από το ΕΠΑ.Λ. είναι ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου;

ΝΑΙ, τα απολυτήρια των Επαγγελματικών Λυκείων είναι ΙΣΟΤΙΜΑ με τα απολυτήρια των Γενικών Λυκείων.

Στο ΕΠΑ.Λ. δίνεται μόνο απολυτήριο λυκείου όπως γίνεται στο γενικό λύκειο;

ΟΧΙ, στους αποφοίτους του ΕΠΑ.Λ. χορηγείται εκτός από το απολυτήριο Επαγγελματικού Λυκείου και πτυχίο επιπέδου 3.

Τι είναι το πτυχίο επιπέδου 3;

Όταν λέμε πτυχίο επιπέδου 3 εννοούμε το πτυχίο που παίρνουν οι απόφοιτοι του ΕΠΑ.Λ. το οποίο τους δίνει το δικαίωμα να ασκήσουν το επάγγελμα της ειδικότητας του τομέα που έχουν επιλέξει στον ιδιωτικό τομέα ή να διοριστούν σε αντίστοιχη θέση στο δημόσιο τομέα σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

Γιατί να προτιμήσει κάποιος ένα ΕΠΑ.Λ.;

Γιατί αποφοιτώντας, εκτός από απολυτήριο ισότιμο με το απολυτήριο του Γενικού Λυκείου, θα πάρει και πτυχίο ώστε να μπορεί να εργαστεί είτε ως ελεύθερος επαγγελματίας είτε ως υπάλληλος είτε να συνεχίσει τις σπουδές του στα Ανώτατα εκπαιδευτικά Ιδρύματα. Εκτός αυτού, μπορεί να έχει και 150 μόρια επιπλέον για διορισμό στο δημόσιο μέσω Α.Σ.Ε.Π.

Τα ΕΠΑΛ είναι εξοπλισμένα και με εργαστήρια;

ΝΑΙ, υπάρχουν σύγχρονα εργαστήρια στα Ε.Κ. (εργαστηριακά κέντρα). Ο εξοπλισμός είναι σύμφωνος με τα χαρακτηριστικά του σχολείου και το αναλυτικό πρόγραμμα των ειδικοτήτων.

Αν κάποιος τελειώσει το Γενικό Λύκειο μπορεί να εγγραφεί σε κάποιο τομέα του ΕΠΑ.Λ;

ΝΑΙ, μπορεί, στη Β΄ Λυκείου, επιλέγοντας έναν τομέα που τον ενδιαφέρει και αφού ολοκληρώσει και την αντίστοιχη ειδικότητα στη Δ΄ Λυκείου παίρνει πτυχίο της ειδικότητας αυτής. Τα τρία αυτά χρόνια παρακολουθεί μόνο μαθήματα της ειδικότητας που έχει επιλέξει, και όχι μαθήματα Γενικής Παιδείας, δηλαδή 16 μόνο ώρες την εβδομάδα.

Και τελειώνοντας το ΕΠΑ.Λ. μπορεί να δηλώσει όποια πανεπιστημιακή σχολή θέλει;

Φυσικά, δεν έχει παρά να επιλέξει την ομάδα Β΄ στη Δ΄ Λυκείου και να δηλώσει όσες σχολές θέλει από δύο επιστημονικά πεδία που θα επιλέξει όπως ακριβώς γίνεται και στο γενικό λύκειο. Έτσι εισάγεται σε κάποια σχολή αλλά με πολύ λιγότερα μόρια  που απαιτούνται από τα γενικά λύκεια . Ήδη πολλοί απόφοιτοι έχουν εισαχθεί στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης, στη Νομική Κομοτηνής, όπως και στις υπόλοιπες σχολές της περιοχής, αφού υπάρχει ένα ποσοστό θέσεων ανά σχολή που αφορά μόνο αποφοίτους εσπερινών ΕΠΑ.Λ., και γι αυτό η πρόσβαση είναι πολύ πιο εύκολη.

Αλλά τελειώνοντας το ΕΠΑ.Λ. μπορεί να πάει και στα Ι.Ε.Κ;

ΝΑΙ, έχει το δικαίωμα να επιλέξει όποια ειδικότητα του Ι.Ε.Κ επιθυμεί για να συνεχίσει τις σπουδές του για δύο έτη. Φυσικά έχει και το πλεονέκτημα αν θέλει να επιλέξει μια ειδικότητα συναφή με τον τομέα που έχει παρακολουθήσει στο ΕΠΑ.Λ. οπότε θα συνεχίσει τις σπουδές του μόνο για ένα έτος, και έτσι μπορεί να έχει και 150 μόρια επιπλέον για διορισμό στο δημόσιο μέσω Α.Σ.Ε.Π.