Συντονισμένο σχέδιο δράσης για τον έλεγχο της αγοράς του γάλακτος σε όλη την αλυσίδα παραγωγής και εμπορίας, θα υλοποιήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ), με εντατικοποίηση των ελέγχων στις εισόδους της χώρας και σε όλο το δίκτυο διακίνησης, μέχρι και το ράφι των σημείων πώλησης, ώστε να παταχθούν φαινόμενα ελληνοποιήσεων, φοροδιαφυγής, αισχροκέρδειας και παραπλάνησης των καταναλωτών.

Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, δρομολογείται η διασύνδεση των ψηφιακών βάσεων του ΥπΑΑΤ και του Υπουργείου Οικονομικών, για τον αποτελεσματικότερο έλεγχο της ιχνηλασιμότητας όλων των σταδίων της εμπορίας και διακίνησης του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων.

Αυτά γνωστοποιήθηκαν σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Μ. Μπόλαρη, μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών και φορέων του Υπουργείου (Γενική Δ/νση Βιώσιμης Ζωικής Παραγωγής και Κτηνιατρικής, ΕΦΕΤ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ), και της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Καταναλωτή, όπου και κατέστη σαφές ότι «η ώρα της δράσης είναι τώρα, διότι αύριο θα είναι αργά, αφού ένας ολόκληρος κλάδος της κτηνοτροφίας απειλείται».

Την ίδια ώρα, το ΥπΑΑΤ βρίσκεται σε συνεργασία με το αντίστοιχο Υπουργείο της Γαλλίας, προκειμένου να προχωρήσει η διεκδίκηση της υποχρεωτικής αναγραφής προέλευσης του γάλακτος σε όλα τα γαλακτοκομικά προϊόντα, εξαντλώντας τα περιθώρια των ενωσιακών διατάξεων. Παράλληλα, στην ίδια κατεύθυνση, αναδεικνύεται δυναμικά το «Ελληνικό Σήμα», προκειμένου να καταστεί ευρέως γνωστό και αναγνωρίσιμο από τους καταναλωτές, αναδεικνύοντας την προστιθέμενη αξία των γαλακτοκομικών προϊόντων που παράγονται αποκλειστικά από εγχώριο γάλα.

Τούτων δοθέντων, και δεδομένου ότι οι συνθήκες που βιώνουν οι Έλληνες παραγωγοί αγελαδινού γάλακτος κατά την τρέχουσα περίοδο της αυξημένης κρίσης, είναι οι αδιάθετες ποσότητες γάλακτος, οι τιμές παραγωγού κάτω του κόστους, και η αναγκαστική σφαγή ζώων λόγω της οικονομικής ασφυξίας, εκφράστηκε η αποφασιστικότητα της ελληνικής πολιτείας «για την άμεση χάραξη σχεδίου δράσης προκειμένου να διασωθεί ο κλάδος της γαλακτοπαραγωγού βοοτροφίας που αγωνίζεται για την επιβίωσή του μετά και από τις διεθνείς, ευρωπαϊκές αλλά και εθνικές πιέσεις που καθιστούν το μέλλον του αβέβαιο».