Προσκύνημα στη Βόρειο Ήπειρο, στους άταφους Ήρωες του Έπους 1940/41, πραγματοποίησε από τις 12 έως τις 15 Οκτωβρίου, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, το παράρτημα Ξάνθης της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ).

Ο Ταξίαρχος ε.α. Ιωάννης Κουτσαϊμάνης περιγράφει το Προσκύνημα, υπό τον τίτλο: «Χρέος Όλων των Ελλήνων & Ευθύνες της Πολιτείας».

“Σκοπός του ταξιδιού ήταν η απότιση της οφειλόμενης ελάχιστης Τιμής στη Μνήμη των Ηρώων προγόνων μας που στο Έπος του 1940/41 πολέμησαν μέχρι της τελευταίας ρανίδας του αίματός τους για την Ελευθερία της Πατρίδος. Μεγάλος ο φόρος του αίματος, 7.976 ήρωες πρόγονοί μας παραμένουν εκεί, στην Κλεισούρα, στον Μοράβα, στην Τρεμπεσίνα, στο Ύψωμα 731 και σε άλλα πεδία των μαχών της Βορείου Ηπείρου. Συνεχίζουν να παραμένουν δυστυχώς άταφοι ύστερα από 76 χρόνια, με τα οστά τους διάσπαρτα στα πεδία των μαχών, ή θαμμένοι σε ομαδικούς τάφους χωρίς σταυρό, ή  σε οστεοφυλάκια, περιμένοντας άδεια για την ταφή τους!

Στο «προσκλητήριό» μας αυτό, παρουσιάστηκαν μέλη μας, συνάδελφοι απόστρατοι Αξιωματικοί όλων των βαθμών, μεταξύ αυτών ένας επίτιμος ΓΕΠΣ/ΓΕΣ, δύο επίτιμοι Υπαρχηγοί ΓΕΣ, ένας επίτιμος Διοικητής Δ΄ Σ.Σ., όπως και εκλεκτοί φίλοι του παραρτήματός μας από όλη σχεδόν την Ελλάδα. Είχαμε συνταξιδιώτες από τα Χανιά, τη Μάνη, το Διδυμότειχο, τη Σάμο, τα Ιωάννινα. Συνολικά 104 προσκυνητές – συνταξιδιώτες, με δύο λεωφορεία, που ξεκίνησαν ταυτόχρονα στις 07:00 της 12ης Οκτωβρίου 2017 – το ένα από την Αθήνα με αρχηγό τον πρόεδρο του παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης, και το άλλο από την Ξάνθη με αρχηγό τον αντιπρόεδρο του παραρτήματος – που αντάμωσαν στο Πολεμικό Μουσείο στο Καλπάκι Ιωαννίνων.

Επισκεφθήκαμε τους τόπους της θυσίας, τα γνωστά στρατιωτικά νεκροταφεία στην περιοχή Βουλιαράτες, στο Μοναστήρι του Αγίου Νικολάου στην Κλεισούρα, στο Ύψωμα 731, στον περίβολο του σπιτιού της κ. Ερμιόνης Μπρίγκου στην Χιμάρα, στους Άγιους Σαράντα, και το οστεοφυλάκιο του Ι.Ν. Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Δέλβινο. Στο πλαίσιο του ταξιδιού μας συνδυάστηκε επίσκεψη και προσφορά σχολικού εξοπλισμού, γραφικής ύλης και αθλητικών ειδών στα σχολεία της Ομογένειας «ΟΜΗΡΟΣ» στη Χιμάρα και «ΠΝΟΗ ΑΓΑΠΗΣ» στο Αργυρόκαστρο, ως έμπρακτη στήριξη των νέων της Ελληνικής ομογένειας. Τα είδη αγοράστηκαν με τα χρήματα των επωνύμων και ανωνύμων δωρητών, ενώ δόθηκαν και αναμνηστικά της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Το οδοιπορικό μας, με τις κύριες δραστηριότητες κατά ημέρα, ήταν :

1η ημέρα: 12 Οκτωβρίου 2017 (Καλπάκι-Αργυρόκαστρο)

Ξεκινώντας από Ξάνθη μέσω Εγνατίας Οδού, και από Αθήνα μέσω Ρίου-Αντιρρίου και Ιόνιας Οδού, οι επιβαίνοντες των δύο λεωφορείων  συναντηθήκαμε στο Πολεμικό Μουσείο Αγώνα 1940 στο Καλπάκι Ιωαννίνων. Εκεί μας υποδέχθηκε ο Διοικητής της VIII ΜΠ ΤΑΞ ΠΖ Ταξίαρχος Νικόλαος Ανδριόπουλος και άλλοι Αξιωματικοί. Επακολούθησε ενημέρωση για τη ΜΑΧΗ ΕΛΑΙΑΣ–ΚΑΛΑΜΑ, προβολή βίντεο και επίδειξη των εκθεμάτων του από στρατιώτες ξεναγούς. Στη συνέχεια, μέσω του Μεθοριακού Σταθμού Κακαβιάς, όπου συναντήσαμε και τους γηγενείς ξεναγούς μας, την κ. Έλενα Καλούδη από τη Δερβιτσάνη και τον κ. Δημήτρη Γκούλιο, εισήλθαμε στη Βόρειο Ήπειρο, με πρώτο σταθμό το Στρατιωτικό Νεκροταφείο στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. της Αγίας Σκέπης στους Βουλιαράτες. Εκεί είχαν ταφεί με τα επώνυμά τους οι 59 Έλληνες στρατιωτικοί που κατέληξαν από τα τραύματά τους στο πεδινό χειρουργείο που είχε αναπτυχθεί στο χωριό. Τους τάφους αυτούς φρόντιζε ο ομογενής Ιωάννης Μπάκος, και όταν το καθεστώς Εμβέρ Χότζα επέβαλε την καταστροφή επί ποινή θανάτου όλων των θρησκευτικών μνημείων, φρόντισε να κρύψει τους σταυρούς των τάφων, και αφού κατέγραψε επακριβώς τις θέσεις τους, τηρούσε με πλήρη μυστικότητα τον κατάλογο με τα ονόματα των νεκρών. Μετά το 1991 ιδρύθηκε το σημερινό στρατιωτικό νεκροταφείο, και συνεχιστής του έργου του πατέρα του είναι σήμερα ο γιος του, Γεώργιος. Μπάκος, ο οποίος μας υποδέχθηκε και μας ενημέρωσε. Τελέσαμε Τρισάγιο, επακολούθησε κατάθεση στεφάνου από τον Επίτιμο Β΄ Υπαρχηγό ΓΕΣ Αντ/γο ε.α. Γεώργιο Τσακανίκα, και ψάλλαμε όλοι μαζί τον Εθνικό μας Ύμνο. Φτάσαμε στο Αργυρόκαστρο όπου το απόγευμα στην αίθουσα του ξενοδοχείου, όπου μεταφέραμε-τοποθετήσαμε την Ελληνική Σημαία και Λάβαρο της ΕΑΑΣ, μας απηύθυνε χαιρετισμό ο Αντιπρόξενος Αργυροκάστρου κ. Κωνσταντίνος Μιχελής και ο Συντονιστής Εκπαιδεύσεως του Υπουργείου Παιδείας κ. Βασίλειος Σωτηρούδας, ενώ ο πρόεδρος του παραρτήματος παρουσίασε ειδική ενημέρωση διάρκειας 60΄ με προβολή σπάνιων εικόνων και βίντεο αρχείου του 1940/4 από την επική μάχη στη Βόρειο Ήπειρο επικεντρώνοντας στον αγώνα του Υψώματος 731, καθώς και εκτενή αναφορά στο θέμα των άταφων νεκρών Ελλήνων στρατιωτικών. Η παρουσίαση περιλάμβανε και τις ενέργειες που έγιναν διαχρονικά μέχρι σήμερα από την Ιταλία και την Ελλάδα ΤΑΛΙΑ, όπως και τις διμερείς Συμφωνίες Ελλάδος και Αλβανίας που δεν έχουν εφαρμοστεί από την Αλβανία με διάφορα προσχήματα.

2η ημέρα: 13 Οκτωβρίου 2017 (Κλεισούρα-Ύψωμα 731-Τεπελένι)

Λίγα χιλιόμετρα πριν την Κλεισούρα, εν μέσω των επιβλητικών και άγριας ομορφιάς υψωμάτων της στενωπού, υψώνεται ένας τεράστιος σταυρός του ολοκαίνουργιου Μοναστηριού του Αγίου Νικολάου, στον χώρο του οποίου υπάρχουν 350 κενοί τάφοι έτοιμοι να υποδεχθούν τα οστά των πεσόντων ηρώων που φυλάσσονται σε μεταλλικά οστεοφυλάκια μέσα στον Ιερό Ναό περιμένοντας την άδεια ταφής από το Αλβανικό κράτος! Τελέσαμε Τρισάγιο, στεφάνι κατατέθηκε από τον επίτιμο Γενικό Επιθεωρητή Στρατού Αντ/γο ε.α. Δημήτριο Λυμπέρη, τηρήσαμε ενός λεπτού σιγή και ο Εθνικός μας Ύμνος αντήχησε για μια ακόμη φορά. Αμέσως μετά αναχωρήσαμε για τον κύριο σκοπό της επίσκεψής μας, το προσκύνημα στο Ύψωμα 731, που το όνομά του έχει χαραχτεί στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, τις «Θερμοπύλες που δεν έπεσαν ποτέ». Μετά από διαδρομή μιας και πλέον ώρας στα δύσβατα δρομολόγια γεμάτα πέτρες και νεροφαγώματα, τα δέκα μικρά λεωφορεία που μισθώσαμε σκαρφάλωσαν πάνω στις απότομες πλαγιές των υψωμάτων και φτάσαμε στο λιτό μνημείο των Ελλήνων Ηρώων πάνω στο Ύψωμα 731 ακριβώς δίπλα στη μαρμάρινη πλάκα που τοποθετήσαμε στις 27 Ιουνίου 2015 «ΑΘΑΝΑΤΟΙ! ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ ΥΨΩΜΑΤΟΣ 731, ΤΑΠΕΙΝΑ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΜΕ ΤΗ ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ». Τελέσαμε Τρισάγιο, τιμητικό στεφάνι κατέθεσε ο Επίτιμος Διοικητής του Δ΄ Σ.Σ. Αντ/γος ε.α. Ιωσήφ Μαυράκης, και στη συνέχεια ψάλλαμε όλοι μαζί, με δάκρυα στα μάτια και ρίγη συγκίνησης, τον Εθνικό Ύμνο. Επακολούθησε ενημέρωση από τον πρόεδρο του Παραρτήματος, Υπτγο ε.α. Γεώργιο Γεωργιάδη και περιγραφή του τιτάνιου αγώνα που δόθηκε από 9 ως 26 Μαρτίου 1941, ενώ στη συνέχεια έγινε εύστοχη επεξήγηση της στρατιωτικής αξίας του Υψώματος 731 από τον επίτιμο Διοικητή της 98 ΑΔΤΕ, Αντ/γο ε.α. Σταύρο Κουτρή. Επιστρέφοντας περάσαμε από το Τεπελένι. Τις απογευματινές ώρες επισκεφθήκαμε τον επιβλητικό Καθεδρικό Μητροπολιτικό Ναό της Αναστάσεως, όπου αφού μας καλωσόρισε ο Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ.κ. Δημήτριος, μεταβήκαμε στο 9τάξιο Ελληνο-Αλβανικό Σχολείο «Πνοή Αγάπης», που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του ναού και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Μητροπόλεως Αργυροκάστρου, όπου επιδώσαμε τα δώρα μας. Η Διευθύντρια του σχολείου, η ομογενής κ. Κουρεμένου Μελπομένη, μας ενημέρωσε για τα θέματα του σχολείου της καθώς και για τη γενική εκπαίδευση της ομογένειας και μας προσέφερε αναψυκτικά και γλυκά. Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το αμιγώς Ελληνικό χωριό Δερβιτσάνη όπου συνομιλήσαμε με τους κατοίκους του και φεύγοντας προμηθευτήκαμε παραδοσιακά ποτά και γλυκά από τον Συνεταιρισμό Γυναικών ενισχύοντας την τοπική μικροοικονομία. Τις βραδινές ώρες διασκεδάσαμε σε κοινή συνεστίαση με ελληνική μουσική σε ταβέρνα στο χωριό Τεριχάτες. Μας τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπρόξενος του Ελληνικού Προξενείου Αργυροκάστρου κ. Κωνσταντίνος Μιχελής με τη σύζυγό του, καθώς και η Γραμματέας του Προξενείου κ. Ευγενία Δέδε.

3η ημέρα: 14 Οκτωβρίου 2017 (Χιμάρα-Άγιοι Σαράντα)

Άφιξη στην ιστορική Ελληνική πόλη της Χιμάρας. Επισκεφθήκαμε το Ελληνικό σχολείο «Όμηρος» όπου μας υποδέχθηκε ο Διευθυντής του κ. Αθανάσιος Τσαγγαλίδης, δάσκαλοι και μικρά παιδιά του σχολείου, προσφέροντάς μας γλυκά και αναψυκτικά. Επιδώσαμε τα δώρα που κάλυψαν όλες τις ανάγκες του σχολείου, ενημερωθήκαμε για τη λειτουργία του από την ομογενή δασκάλα κ. Παναγιώτα Νεράντζη και ξεναγηθήκαμε στις αίθουσές του. Ο επόμενος προορισμός ήταν το σπίτι της κ. Ερμιόνης Μπρίγκου, η οποία στην αυλή του σπιτιού συνεχίζει να φυλάει ακόμη και σήμερα θαμμένες τις σωρούς έξι νεκρών Ελλήνων στρατιωτών οι οποίοι έπεσαν εκεί τον Απρίλιο του 1941, λίγες μέρες πριν τη σύμπτυξη του Ελληνικού Στρατού, και που ο πατέρας της ενταφίασε στο κτήμα του και με κίνδυνο της ζωής του απέκρυπτε το σημείο ταφής τους από τις Ιταλικές και Αλβανικές αρχές, έργο που μετά το θάνατό του συνέχισε και η κόρη του. Μας υποδέχθηκε με συγκίνηση στην αυλή της. Τελέσαμε Τρισάγιο ενώ τιμητικό στεφάνι κατατέθηκε από τον Επίτιμο Β΄ Υπαρχηγό ΓΕΣ Αντ/γο ε.α Αθανάσιο Στυλιανόπουλο. Η κ. Ερμιόνη Μπρίγκου στη συνέχεια αφηγήθηκε με τη χαρακτηριστική γλυκιά και σεμνή φωνή της τις αναμνήσεις της από τον πόλεμο και την απόκρυψη των σωρών των νεκρών στρατιωτών. Την αποχαιρετήσαμε με την ευχή να την έχει καλά ο Θεός ώστε να την συναντήσουμε στην επόμενη επίσκεψή μας σε έναν χρόνο. Επιστροφή στους Αγίους Σαράντα.

4η ημέρα: 15 Οκτωβρίου 2017 (Δέλβινο-Ιωάννινα-Ξάνθη/Αθήνα)

Από τους Αγίους Σαράντα μεταβήκαμε στο Δέλβινο όπου παρακολουθήσαμε με κατάνυξη τη Θεία Λειτουργία όπου ιερούργησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αργυροκάστρου κ.κ. Δημήτριος. Στη συνέχεια τελέστηκε Τρισάγιο στο οστεοφυλάκιο που υπάρχει κάτω από το καμπαναριό του Ι.Ν. του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπου φυλάσσονται τα οστά των σωρών 19 νεκρών Ελλήνων στρατιωτικών που ανευρέθηκαν στην περιοχή. Στεφάνι κατέθεσε ο πρόεδρος του παραρτήματος ΕΑΑΣ Ξάνθης Υπτγος ε.α. Γεώργιος Γεωργιάδης και όλοι εμείς μαζί με τους παρισταμένους ομογενείς κατοίκους ψάλλαμε με συγκίνηση τον Εθνικό Ύμνο.

Η επιστροφή

Πήραμε τον δρόμο της επιστροφής στην Πατρίδα μέσω Ηγουμενίτσας, φτάσαμε στα Ιωάννινα, όπου αποχωριστήκαμε από τους φίλους συνταξιδιώτες μας που κατευθύνθηκαν προς νότια Ελλάδα, υποσχόμενοι να συναντηθούμε σύντομα. Οι μαχητές έκαναν το καθήκον τους. Οι 7.976 που έπεσαν στα πεδία των μαχών στη Βόρειο Ήπειρο, δεν απαιτούν ούτε διαμαρτύρονται αλλά περιμένουν από εμάς τους επιγενόμενους να κάνουμε το δικό μας καθήκον.

Ευχαριστούμε όσους και όσες συμμετείχαν στο φετινό μας Προσκύνημα, αφού με την παρουσία τους έδειξαν έμπρακτα ότι εμείς που ζούμε στη Μητέρα Πατρίδα την Ελλάδα δεν ξεχνούμε τους ηρωϊκούς μας νεκρούς, και ταυτόχρονα ότι είμαστε στο πλευρό των κατοίκων της Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας, συντελώντας έτσι στη διατήρηση και ενδυνάμωση των δεσμών μας, αναγνωρίζοντας το σημαντικό Εθνικό έργο που επιτελούν, κρατώντας ζωντανό τον Ελληνισμό και την Ελλάδα στην ευαίσθητη αυτή περιοχή.

Χρέος Όλων Των Ελλήνων- Υποχρεώσεις της Πολιτείας

Είναι απορίας άξιον πώς είναι δυνατόν στη σύγχρονη Ελλάδα σε κάθε επέτειο της 28ης Οκτωβρίου να εκφράζεται η υπερηφάνεια για τους γενναίους, να εκφωνούνται πανηγυρικοί λόγοι για την Επέτειο του «ΟΧΙ», να γίνονται τελετές και παρελάσεις και οι ήρωες αυτοί να παραμένουν εκεί ξεχασμένοι και άταφοι επί 76 ολόκληρα χρόνια! Τα οστά των ηρωικώς πεσόντων κατά την περίοδο του Ελληνοϊταλικού Πολέμου 1940-41 στο έδαφος της Αλβανίας, επιβάλλεται από τους ηθικούς-θρησκευτικούς κανόνες να παραμείνουν στον τόπο της θυσίας τους και επιτέλους να ενταφιαστούν στα Στρατιωτικά Νεκροταφεία που κατασκευάστηκαν από το 1998 ως το 2006, όπως εξάλλου εφαρμόζεται παγκοσμίως (π.χ. Καλλίπολις, Βατερλώ, κ.α.) – η χώρα μας μόνο, έχει στο εξωτερικό συνολικά 27 στρατιωτικά νεκροταφεία σε δεκατρείς χώρες από τον Α ΄και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο). Είναι χρέος της Πολιτείας να επιλύσει το θέμα των άταφων νεκρών, αλλά και ηθικό χρέος του καθενός από εμάς, είναι να μην τους ξεχνάμε. Η δική μας προσδοκία είναι από τα ετήσια αυτά Προσκυνηματικά ταξίδια να αναδειχθεί το θέμα πανελλαδικά, και έτσι μελλοντικά να διοργανώνονται αντίστοιχες εκδρομές τόσο από την ΕΑΑΣ και τα παραρτήματα της, όσο και από άλλους Φορείς, Συλλόγους και Ενώσεις από κάθε γωνιά της χώρας μας, δραστηριότητες που ευελπιστούμε ότι τελικά θα επηρεάσουν τα αρμόδια Υπουργεία Εθνικής Αμύνης και Εξωτερικών να εντείνουν τις προσπάθειές τους προς την Αλβανία, αφενός για τον ενταφιασμό των οστών που είναι στα οστεοφυλάκια, αφετέρου για τη συνέχιση των ερευνών ανεύρεσης, σύμφωνα με τις διεθνείς συμφωνίες που έχει υπογράψει“.  

Το Παράρτημα ΕΑΑΣ Ξάνθης, ανακοινώνει, ότι:

  • Το επόμενο Προσκύνημα (με δύο λεωφορεία και ταυτόχρονες αναχωρήσεις από Ξάνθη και Αθήνα)  στους ίδιους προορισμούς στη Βόρειο Ήπειρο, είναι προγραμματισμένο για τις 20-23 Σεπτεμβρίου 2018. Δηλώσεις πρόθεσης συμμετοχής από σήμερα, στα τηλέφωνα 6937100910 και 6937409943.
  • Προσφέρει σε κάθε ενδιαφερόμενο Σύλλογο/Ένωση, κ.λπ. που επιθυμεί να διοργανώσει αντίστοιχο ταξίδι σε διαφορετική ημερομηνία, κάθε πληροφορία από την αποκτηθείσα εμπειρία. Δύναται επίσης να διαθέσει και αρχηγό /διοργανωτή από τα μέλη του, εφόσον ζητηθεί.

ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΜΑ