Μια πρωτοβουλία που περιγράφει ακριβώς την έννοια του ενεργού πολίτη και της ατομικής αυτοδιάθεσης με γνώμονα το κοινό καλό, πήρε ο εκλεγμένος πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Προσκυνητών του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών, κ. Παναγιώτης Παρασκελίδης.

Συγκεκριμένα, αποφάσισε να προχωρήσει στον καθαρισμό και ευπρεπισμό του παλαιού δημοτικού σχολείου του οικισμού, το οποίο μετά την απόφαση της Πολιτείας για το κλείσιμό του πριν από εννέα χρόνια, παραμένει αφημένο στην εγκατάλειψη και εκτός κάθε πρόνοιας επανάχρησής του, ενώ έχει επίσης υποστεί βανδαλισμούς και λεηλασίες. Στόχος της ενέργειας είναι η διάσωσή του, καθώς αποτελεί σημαίνουσα εστία της τοπικής ιστορίας.

Ο δραστήριος και ευαισθητοποιημένος πρόεδρος, απηύθυνε και σχετικό κάλεσμα μέσω facebook στους συγχωριανούς του, στο οποίο αναφέρει:

ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΡΟΣΚΥΝΗΤΩΝ«Σε λίγες μέρες θα χτυπήσουν τα κουδούνια των σχολείων για τη νέα χρονιά και οι αυλές τους θα ζωντανέψουν από τις φωνές των παιδιών. Πέρασαν εννέα χρόνια που το δικό μας σχολείο ζει στην εγκατάλειψη, μια εγκατάλειψη που άφησε με τον πιο σκληρό τρόπο τα σημάδια της σε οτι θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια αφού την εγκληματική απόφαση να κλείσει – αν και αρκούσαν οκτώ παιδιά για να λειτουργεί – διαδέχτηκε η έλλειψη πρόνοιας για επανάχρηση, και ακολούθως βανδαλισμοί και λεηλασίες… Όλα τα παραπάνω είναι γνωστά, τα έχουμε πει επανειλημμένως και τα γνωρίζουν όλοι. Την Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου το πρωί, αφήνουμε τα λόγια και αναλαμβάνουμε δράση. Μια ομάδα εθελοντών με αγάπη για το χωριό καλεί όσους αγάπησαν το σχολείο να βρεθούμε στον χώρο για να καθαρίσουμε τις πληγές του… Για όσους θέλουν να βοηθήσουν αλλά δεν μπορούν την Κυριακή, εγώ θα είμαι στον χώρο και την Παρασκευή 2/9 (πρωί – απόγευμα), και το Σάββατο 3/9 (από το πρωί ως το μεσημέρι). Παρασκευή – Σάββατο θέλω να κατεβάσω τα πολλά σπασμένα τζάμια από τον επάνω όροφο αλλά και γενικά τα σπασμένα τζάμια, ώστε την Κυριακή να μην υπάρχει κίνδυνος για τα παιδιά που θα έρθουν να βοηθήσουν. Οπότε Παρασκευή – Σάββατο όποιος μπορεί ας βοηθήσει να ανεβάσουμε τον κάδο στον επάνω όροφο για να μαζέψουμε τα τζάμια. Θα χρειαστούν χοντρά γάντια εργασίας, γυαλιά προστασίας, και αργότερα σκούπες, φαράσια – καλύτερα μεταλλικά – σακούλες σκουπιδιών, χαρτόκουτες, σφουγγάρια μεγάλα και κουβάδες για να καθαριστούν ακαθαρσίες πουλιών … και ότι άλλο νομίζετε! Η δημαρχεία θα φέρει τρεις – τέσσερις μεγάλους κάδους και έναν μικρό για να ανεβοκατεβαίνει στον επάνω όροφο. Ότι είναι κατεστραμμένο και επικίνδυνο θα πεταχτεί, ό,τι μπορεί να φυλαχτεί θα φυλαχτεί στην πιο στεγανή αίθουσα, οι υπόλοιπες θα αδειάσουν τελείως και θα σκουπιστούν. Είμαι βέβαιος για το δυναμικό παρών σας! Για πληροφορίες το τηλέφωνό μου: 6937457214».