Με στόχο τη μελέτη και διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας και ιστορίας, αλλά και την περαιτέρω ενίσχυση των ελληνορωσικών πολιτισμικών δεσμών, ξεκίνησε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) η λειτουργία της Επώνυμης Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού, η οποία ιδρύθηκε στο πλαίσιο Συμφώνου συνεργασίας του ΑΠΘ με το φιλανθρωπικό ίδρυμα «Ιβάν Σαββίδης», που υπογράφηκε πέρυσι με αφορμή το αφιερωματικό έτος Ελλάδας – Ρωσίας.

Η επίσημη έναρξη λειτουργίας της επώνυμης έδρας, έγινε στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Την παρουσίαση του προγράμματος της έδρας έκανε η νεοεκλεγείσα επίκουρη καθηγήτρια Ρωσικής Φιλολογίας και υπεύθυνη της έδρας, Τατιάνα Τριανταφυλλίδου, δηλώνοντας ιδιαίτερα συγκινημένη «για τη μεγάλη τιμή και ευθύνη που είναι η διδασκαλία της ρωσικής γλώσσας και πολιτισμού στο μεγαλύτερο πανεπιστήμιο της Ελλάδας και στη Φιλοσοφική του Σχολή, όπου δίδαξαν και διδάσκουν καθηγητές με διεθνή ακτινοβολία».

Ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης, ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε στην αυξανόμενη ζήτηση για την εκμάθηση της ρωσικής γλώσσας στην Ελλάδα, σημειώνοντας πως «οι ειδικοί-φιλόλογοι λένε, ότι σήμερα, πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι στη χώρα είναι ομιλητές της ρωσικής γλώσσας. Κάθε χρόνο η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας ενισχύεται και η γνώση της ρωσικής γλώσσας για τους νέους, γίνεται ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην επαγγελματική τους σταδιοδρομία». Εξάλλου, δήλωσε πεπεισμένος για την περαιτέρω εμβάθυνση των διμερών σχέσεων Ελλάδας- Ρωσίας τόσο σε κρατικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο απλών ανθρώπινων δεσμών. «Είμαι πολύ ευτυχής που σήμερα, με την ίδρυση του τμήματος Ρωσικής Γλώσσας στο πανεπιστήμιο του Αριστοτέλη, ο ρωσικός και ο ελληνικός λαός έκαναν άλλο ένα σημαντικό βήμα για την συνεργασία τους», σημείωσε.

Υποτροφίες και θέσεις εργασίας στις επιχειρήσεις του Ομίλου Σαββίδη

Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Σαββίδης γνωστοποίησε την πρόθεσή του για την υλοποίηση δύο πρωτοβουλιών, με στόχο την επαγγελματική αποκατάσταση των αποφοίτων των επώνυμων εδρών που ιδρύθηκαν με την υποστήριξη του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης»: την έδρα Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού, και την έδρα Ποντιακών Σπουδών που εγκαινιάστηκε το περασμένο καλοκαίρι. «Είναι ουσιαστικά δύο κομμάτια του εαυτού μου», είπε ο κ. Σαββίδης, και συμπλήρωσε: «Όλοι όσοι περάσουν από αυτές τις έδρες θα έχουν απόλυτο δικαίωμα να εργαστούν στις δικές μας επιχειρήσεις και θα δημιουργούμε κάθε μέρα τέτοιες θέσεις εργασίας για τους ανθρώπους αυτούς». Ανακοίνωσε ακόμη, ότι ειδικό πρόγραμμα υποτροφιών θα δημιουργηθεί για τους καλύτερους φοιτητές αυτών των εδρών.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Περικλής Μήτκας χαιρέτισε την έναρξη λειτουργίας της έδρας με αναφορές στο έργο του Νίκου Καζαντζάκη, σύμφωνα με τον οποίο «η ρωσική φιλολογία τάραξε γόνιμα την καρδιά μας, μας ελευθέρωσε απ’ τα στενά, ρομαντικά και κλασικά καλούπια της ευρωπαϊκής φιλολογίας και μας σπρώχνει σε μια νέα, πλουσιότερη, τραγικότερη ενατένιση της ζωής». Άλλο τόσο, ο κ. Μήτκας αναφέρθηκε και στα λόγια του μεγάλου Ρώσου συγγραφέα, Λέοντα Τολστόι, ότι τη ρωσική γλώσσα «επί χιλιετίες τη δημιουργούσε ο λαός ως ένα ευέλικτο, μεγαλοπρεπές, ανεξάντλητα πλούσιο, έξυπνο, ποιητικό … εργαλείο της κοινωνικής του ζωής, της σκέψης, των συναισθημάτων, των ελπίδων, του θυμού και του λαμπρού του μέλλοντος». Παράλληλα, ο κ. Μήτκας θεώρησε την έναρξη λειτουργίας της έδρας ως επισφράγισμα της πολυετούς και πολυσχιδούς συνεργασίας του πανεπιστημίου με τη Ρωσία.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο υφυπουργός Παιδείας, Κώστας Ζουράρις, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων, η υφυπουργός Εσωτερικών / Μακεδονίας- Θράκης Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, βουλευτές, εκπρόσωποι προξενικών αρχών κ.ά.

Σε δηλώσεις της η κ. Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, τόνισε: «Η λειτουργία της Πανεπιστημιακής Έδρας Ρωσικής Γλώσσας και Πολιτισμού, θέτει τις βάσεις για ακόμη μεγαλύτερη κατανόηση και επικοινωνία ανάμεσα στους δύο λαούς που τους συνδέουν η κοινή πίστη, η Ορθοδοξία, οι παράλληλες ιστορικές διαδρομές και οι πολυάριθμες σχέσεις σε κάθε σχεδόν τομέα των ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Αποτελεί εφαλτήριο δημιουργίας ακόμη πιο ισχυρών δεσμών. Ευχαριστώ, προσωπικά και θεσμικά ως Υφυπουργός Εσωτερικών / Μακεδονίας -Θράκης, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κι όλους όσοι εργάστηκαν για την οργάνωση και τη λειτουργία της έδρας, και τον κ. Ιβάν Σαββίδη για την ουσιαστική προσφορά του, που είναι ένα δώρο προς το σύνολο των λαών μας».