20140712_191631[1]Παρουσία και της Γενικής Γραμματέως Ισότητας Σοφίας Κόλλια εγκαινιάστηκε η λειτουργία του ξενώνα φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας στην Κομοτηνή. Η επίσημη πρώτη παρουσίαση της δομής που λειτουργεί εδώ και ένα περίπου μήνα, πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης που έλαβε χώρα στο πολυλειτουργικό κέντρο του Δήμου Κομοτηνής με ομιλίες του Δημάρχου Γιώργου Πετρίδη, του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργου Κυμπαρίδη, της Αντιπεριφερειάρχη Έβρου Γεωργίας Νικολάου, εκπροσώπου της ΙΜΜΚ και στελεχών του ξενώνα.

Στο δίκτυο δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας αναφέρθηκε με αφορμή την λειτουργία του ξενώνα για τις κακοποιημένες γυναίκες, η κ. Κόλλια, εστιάζοντας στο ρόλο και τις υπηρεσίες που παρέχουν.

 

«Μία στις τρεις γυναίκες στην Ελλάδα κακοποιείται» σημείωσε η Γενική Γραμματέας Ισότητας , τονίζοντας πως τα φαινόμενα κακοποίησης έχουν “δεν γνωρίζουν κοινωνικούς ούτε οικονομικούς περιορισμούς”.

20140712_192457[1]Για σημαντική κοινωνική παρέμβαση έκανε λόγο κατά την τοποθέτησή του κι αναφερόμενος στο γεγονός ίδρυσης και λειτουργίας του ξενώνα, ο Δήμαρχος Κομοτηνής, υποστηρίζοντας ότι η νέα δομή έχει περιφερειακή εμβέλεια κι απευθύνεται στο σύνολο της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Σημείωσε δε ότι θα υπάρξει προσεχώς διασύνδεση της με δομείς και φορείς της περιφέρειας ενώ ήδη ξεκίνησε η συνεργασία με το υφιστάμενο συμβουλευτικό κέντρο.

Η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Γεωργία Νικολάου, επισήμανε ότι τα συμβουλευτικά κέντρα και οι ξενώνες φιλοξενίας συμβάλλουν στην προστασία της μητρότητας, στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών, στην αντιμετώπιση των φαινομένων ενδοικογενειακής βίας. Υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι η βία προσβάλλει τα δικαιώματα της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας, της ασφάλειας, της ψυχικής και σωματικής ακεραιότητας και της υγείας του ανθρώπου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης Γιώργος Κυμπαρίδης , ανέφερε μεταξύ άλλων σε ομιλία του  ότι σε συνεργασία με τις κοινωνικές υπηρεσίες του δήμου, ξεκίνησε η προεργασία για την σύνταξη και υλοποίηση πρωτοκόλλου συνεργασίας , προκειμένου να παρέχονται οι νομικές βοήθειες στις γυναίκες που θα φιλοξενούνται στον ξενώνα.

Την στήριξη της τοπικής εκκλησίας στη λειτουργία της νέας κοινωνικής δομής όπως και σε κάθε κοινωνική δράση εξέφρασε σε χαιρετισμό του ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής, πατέρας Βαρθολομαίος.

 20140712_192416[1]            20140712_192433[1]

 

Το προφίλ του ξενώνα της Κομοτηνής

Στο Δήμο Κομοτηνής ο ξενώνας φιλοξενίας γυναικών θυμάτων βίας χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και μέσα από το έργο ” ανάπτυξη δομών και υπηρεσιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης  προς όφελος των γυναικών και για την καταπολέμηση της βίας”  που υλοποιεί η ΕΕΤΑΑ για λογαριασμό της Γ.Γ Ισότητας των φύλων.

Ο ξενώνας λειτουργεί καθημερινά , όλο το 24ωρο και παρέχει στις γυναίκες-θύματα έμφυλης βίας και τα παιδιά τους, ασφαλή διαμονή, ψυχοκοινωνική στήριξη, ώστε να αντιμετωπίσουν τόσο τα προβλήματα που προκύπτουν από την συγκεκριμένη συνθήκη, όσο και τις τραυματικές τους εμπειρίες.

Το προσωπικό που διαθέτει ο ξενώνας είναι ένας στέλεχος διοικητικής υποστήριξης, μια κοινωνική λειτουργό για την κοινωνική στήριξη, μια ψυχολόγο και μια υπάλληλο γενικών καθηκόντων ενώ σύντομα θα προκηρυχθεί θέση παιδοψυχολόγου. Τα στελέχη της δομής υποδέχονται και προστατεύουν κάθε γυναίκα που έχει υποστεί μορφή βίας, σωματική, ψυχολογική, σεξουαλική, οικονομική και θύματα trafficking, ανεξαρτήτως ηλικίας, θρησκείας και εθνικότητας.

Στις εγκαταστάσεις του ξενώνα δύναται να φιλοξενηθούν 20 γυναίκες με τα παιδιά τους. Διαθέτει 6 δίκλινα δωμάτια , ένα τετράκλινο, ένα δίκλινο δωμάτιο ΑΜΕΑ, χώρο ψυχαγωγίας και βοηθητικούς χώρους. Η παραμονή κάθε γυναίκας μπορεί να διαρκέσει έως και 3 μήνες με δυνατότητα παράτασης εάν συντρέχουν σοβαροί λόγοι.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας καθώς και η διεύθυνση του ξενώνα φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών είναι απόρρητα κι επομένως μπορεί κανείς να απευθυνθεί είτε στο επιστημονικό προσωπικό του συμβουλευτικού κέντρου Κομοτηνής ( 25310 33290) είτε στη γραμμή SOS στο 15900, είτε ακόμα στις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου Κομοτηνής( 25310 82063).