ΝΕΟΙ«Οι νέοι πρέπει να γίνουν το επίκεντρο της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, και να επηρεάσουν τον δημόσιο διάλογο».

Αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει ο επίσημος φορέας νέων στην Ελλάδα, το Εθνικό Συμβούλιο Νεολαίας (ΕΣΥΝ), που διοργανώνει στην Κομοτηνή την «Εβδομάδα Δομημένου Διαλόγου», στο πλαίσιο χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προγράμματος, που έχει ως απώτερο στόχο να φέρει εγγύτερα τους νέους της Ευρώπης με τους χαράσσοντες πολιτική, επηρεάζοντας την πολιτική ατζέντα και προασπίζοντας τα δικαιώματα των νέων.

Η όλη δράση στην Ελλάδα περιλαμβάνει τρεις Εβδομάδες Δομημένου Διαλόγου: η πρώτη θα λάβει χώρα στην Κομοτηνή 26-30 Νοεμβρίου, θα ακολουθήσει η διοργάνωση της Αθήνας, και η τρίτη θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.

ΝΕΟΙ 2Το πρόγραμμα της Εβδομάδας Δομημένου Διαλόγου στην Κομοτηνή έχει ως εξής:

Τετάρτη 26 Νοεμβρίου, ώρα 19:00, στο ξενοδοχείο «Ορφέας»: Σεμινάριο για τη σημασία του δομημένου διαλόγου στην προσέγγιση νέων και πολιτικής: Πώς έχει επιδράσει μέχρι τώρα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και ποιες οι δυνατότητες της ενασχόλησης των νέων με την πολιτική στο επίπεδο της τοπικής κοινωνίας. Στη συζήτηση, που θα συντονίσει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΕΣΥΝ, Σαράντης Μιχαλόπουλος, θα συμμετάσχουν ο επίκουρος καθηγητής κοινωνικής διοίκησης Κώστας Δικαίος, ο πρώτος Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Νέων Κομοτηνής και δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Γραβάνης, και η διευθύντρια του γραφείου ευρωπαϊκής πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής, Λουίζα Σαλτσίδου.

Πέμπτη 27 και Παρασκευή 28 Νοεμβρίου, στα γραφεία του Europe Direct Κομοτηνής: Training course με τη συμμετοχή δέκα youth workers από την Κομοτηνή, και εκπαιδευτές τους Αργύρη Χούλια και Σαράντη Μιχαλόπουλο, πάνω στις μεθόδους του δομημένου διαλόγου και τις σχετικές ευκαιρίες χρηματοδότησης. Οι συμμετέχοντες θα δουλέψουν πάνω σε υποθέσεις εργασίας, και με εργαλείο τον δομημένο διάλογο, θα φτιάξουν προσχέδια προτάσεων βελτίωσης της καθημερινότητας των νέων στην Κομοτηνή.

Σάββατο 29 Νοεμβρίου, ώρα 11:00, στον 1ο όροφο του Bar-Restaurant «Avante Garde», στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής: Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν τις προτάσεις τους με τον Δήμαρχο Κομοτηνής Γιώργο Πετρίδη.

Κυριακή 30 Νοεμβρίου, ώρα 12:00: Η δράση θα ολοκληρωθεί στη δημοτική βιβλιοθήκη Κομοτηνής, όπου θα παρουσιαστούν τα αποτελέσματα των εργασιών.